Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2005 09:03

Eλαφρά διαφοροποίηση της τιμής του αργού, μετά την αύξηση των προμηθειών

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την πρώτη υποχώρησή της, σε σύνολο οκτώ συνεδριάσεων, κατόπιν της έκθεσης του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε, ότι τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων αυξήθηκαν, καθώς οι εταιρείες, αύξησαν την παραγωγή τους.

Οι προμήθειες αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν στο 1,5 εκατ. βαρέλια, μετά από αύξηση 3,8% των εισαγωγών, φθάνοντας στα 338,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την έκθεση. Τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν, καθώς ο ΟΠΕΚ, διατήρησε την ημερήσια παραγωγή του κοντά στα 30 εκατ. βαρέλια, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο το χτίσιμο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ακόμη και τώρα, που τα διϋλιστήρια δουλεύουν στο μάξιμουμ της δυναμικότητάς τους από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 53,55 δολ. το βαρέλι, κατά 8 σεντς χαμηλότερα, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στη 1:38' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν κατά 97 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 53,63 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα, η τιμή άγγιξε τα 55,40 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 25 Απριλίου, μετά την απρόσμενη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα διΰλισης. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 36% υψηλότερα, έναντι του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, ήταν η 14η κατά τις τελευταίες 16 εβδομάδες, 8,4% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών, την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.