Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2005 10:26

Νέο πλήγμα στο ευρώ

ΑΠΟΤΟΜΗ πτώση σημείωσε σήμερα το ευρώ ύστερα από την πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την επαναφορά της λιρέτας.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση για το περιοδικό “Stern”, το 56% των Γερμανών θα προτιμούσαν να έχουν ως νόμισμά τους το μάρκο παρά το ευρώ.

Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο υποχώρησε νωρίς το πρωί στα 1,2220 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 1,2260 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε χθες ότι είναι «καθαρή ανοησία» οι αμφιβολίες που διατυπώνονται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, που είναι και το αντικείμενο των αντιπαραθέσεων μετά τα δύο πλήγματα κατά το Ευρωσυντάγματος, από Γαλλία και Ολλανδία.

Από την πλευρά του ο Νουτ Βέλινκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι είναι «παντελώς ανόητο» το να γίνεται λόγος για διάσπαση της ΟΝΕ, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Κάγιο Κοχ Βέζερ τόνισε ότι είναι «εξ ολοκλήρου παράλογο» να ισχυρίζεται κανείς πως το ευρώ συνιστά εμπόδιο στην ανάπτυξη.