Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2005 14:26

Ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση

Ένα ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε τράπεζας, προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, το κόστος θα καλυφθεί κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται πριν από το 1992, ενώ όσοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/93, θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει και για τους άλλους Έλληνες εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήματος του Ασφαλιστικού των τραπεζών, που επιβάλλεται από την ανάγκη διασφάλισης των συντάξεων και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

Το σημερινό καθεστώς τραπεζών, πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς ασφάλισης με ιδιαιτερότητες και κατακερματισμό. Αυτό έχει επιφέρει ανισότητα στις συντάξεις και προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων των τραπεζών, καθώς επίσης μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο, ο οποίος όμως κράτησε περισσότερο από έξι μήνες και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις απόψεις όλων των φορέων και είναι έτοιμη να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια για να καταλήξει ο διάλογος, αλλά βεβαίως, εάν δεν έχει αίσιο τέλος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αποφάσεις που έχει προαναγγείλει.

Πηγή: ΑΠΕ