Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 09:56

Market Beat: Με το διεθνές κλίμα θετικό, θα εκπλήξει ο ΓΔ τους απαισιόδοξους αν συντονιστεί

Η αίσθηση των εγχώριων αναλυτών αναφορικά με τη συνέχεια των συναλλαγών είναι πως η απουσία ειδήσεων καταλυτικού χαρακτήρα καθιστά πιθανή μια διόρθωση που θα επαναφέρει τον ΓΔ στα επίπεδα των 530 μονάδων. Τότε θα κριθεί η τάση της αγοράς ως το πέρας του μήνα κατά την εκτίμησή τους. Ωστόσο στην αγορά τον τόνο καθορίζουν οι ξένοι θεσμικοί που λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το διεθνές κλίμα και την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αίσθηση των εγχώριων αναλυτών αναφορικά με τη συνέχεια των συναλλαγών είναι πως η απουσία ειδήσεων καταλυτικού χαρακτήρα καθιστά πιθανή μια διόρθωση που θα επαναφέρει τον ΓΔ στα επίπεδα των 530 μονάδων. Τότε θα κριθεί η τάση της αγοράς ως το πέρας του μήνα κατά την εκτίμησή τους. Ωστόσο στην αγορά τον τόνο καθορίζουν οι ξένοι θεσμικοί που λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το διεθνές κλίμα και την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. 

Σε παγκόσμια κλίμακα η ανησυχία από το Brexit αυτό καθαυτό, έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, να αποκτήσουν τη διάθεση να κάνουν πιο εύκολη τη ρευστότητα του συστήματος που εποπτεύουν. Αυτό ωθεί τα χρηματιστήρια υψηλότερα, επειδή οι μετοχικές αξίες ακόμα και μόνο με τα μερίσματα, θα επιστρέψουν στους κεφαλαιούχους πολύ περισσότερα από ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις ή τα ομόλογα. Για αυτό άλλωστε οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών και των εταιριών Κοινής Ωφέλειας στην Wall Street, έχουν στο 2016 άνοδο πάνω από 20%.

Η άποψη της αγοράς, βάσει των μεταβολών των ευρωπαϊκών δεικτών που αναφέρουμε στο σχόλιο, είναι ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει πιθανά κάποιες απειλές, αλλά θα τις διαχειριστεί. Επίσης το Brexit μπορεί να έχει ήδη «προσφέρει» στις ιταλικές τράπεζες ένα σχέδιο διάσωσης. Τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά αν η ψηφοφορία δεν πάει όπως υπολογίζει ο Ρέντζι θα μπορούσαμε να έχουμε ανησυχίες για ένα Itexit που θα ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όμως, είναι ακόμα μακριά. Επίσης η Κίνα είναι καιρό τώρα πηγή ανησυχίας, αλλά οι οικονομολόγοι γενικά είναι χαλαροί θεωρώντας ότι η οικονομία προσανατολίζεται προς τις υπηρεσίες. Και ούτως ή άλλως, οι τιμές των Πρώτων Υλών βρίσκονται σε άνοδο, συνεπώς η Κίνα δεν πλήττει την παγκόσμια ζήτηση για commodities.

Είναι σωστό να θεωρήσουμε πως το φρένο την Παρασκευή έφερε, η ώρα της διόρθωσης στα τραπεζικά blue chip, που μετρούσαν κέρδη πάνω από 30% στην 7ήμερη ανοδική αλυσίδα; Ή, επειδή οι θεσμικοί διαβλέψανε την αλλαγή στις διαθέσεις των επενδυτών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποφάσισαν να προκαλέσουν πόνο στο σύνολο σχεδόν των μετοχών του 25άρη; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια της καθόδου, που ξεκίνησε όταν πλέον η εκπνοή των σειρών Ιουλίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από την Πέμπτη. Όπως  έδειξαν τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου.

Αν η αγορά μας συνεχίσει να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, η δυναμική αναμένεται να ξετυλιχθεί πιο ήρεμα στο ταμπλό του ΧΑ, αλλά με ρυθμούς συναλλαγών χαμηλούς. Διότι είναι σαφές πως οι εγχώριοι αναλυτές συνιστούν στάση αναμονής, ωσότου μέρος από τους παράγοντες, που γεννούν αστάθεια διεθνώς, αποσυρθούν.  

Μια παρατήρηση που μόνο εμπειρικά δικαιολογείται, έχει ως εξής: «Όταν τα τραπεζικά blue chip εμφανίζουν μικτή εικόνα ή απώλειες ως -2%, οι πιέσεις δεν απλώνονται στους υπόλοιπους κλάδους. Αν όμως οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ εμφανίζουν συντονισμένη πτώση, της τάξης του -5% και πάνω, η κατήφεια απλώνεται σε όλες σχεδόν τις μετοχές του 25άρη». Το ίδιο συνέβη στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας. Ωστόσο, ενώ στο πρώτο μέρος μόνο οι ΓΡΙΒ, ΟΛΠ και ΕΕΕ, είχαν μικρές θετικές μεταβολές, στο δεύτερο και ειδικά στην τελευταία ώρα, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ έφθασε να υποχωρεί ως τις 715,16 μονάδες (-5,47%) είχε τελική μεταβολή -2,06%. Η μετοχή της ΑΛΦΑ ενώ εμφάνισε πτώση ως -5,49%, κατέληξε στο -1,10%. Η  ΕΤΕ έφτασε στο -5,45%,  αλλά έκλεισε στο -0,99%, η ΕΥΡΩΒ που έφτασε μέχρι τα 0,586 ευρώ με απώλειες -6,98% εκεί έκλεισε, ενώ η ΠΕΙΡ, που κατέληξε αμετάβλητη, εμφάνισε ενδοσυνεδριακά απώλειες μέχρι το -6,06%. Είναι σαφής η ανάκτηση των απωλειών στις τρεις από τις τέσσερις μετοχές με υψηλό συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών.

Μας προβληματίζει ο σχολιασμός της δυναμικής της αγοράς, αφού από το πέρας των συναλλαγών και μετά, έχουν συμβεί πολλά και απροσδόκητα γεγονότα. Είναι δε άγνωστη ακόμα η βαρύτητα που θα τους προσδώσουν οι αναλυτές των διεθνών Επενδυτικών Οίκων. Αλλά μετά το τρελό φορτηγό στη Νίκαια, στη Γαλλία τρίτωσαν τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στο δωδεκάμηνο. Αυτό προκάλεσε ήδη πτώση των μετοχών των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή, που επηρέασε τους ευρωπαϊκούς δείκτες την Παρασκευή και θα επηρεάσει ακόμα το κλίμα στην ευρωζώνη. Η πτώση στο ΧΑ, ήρθε μαζί με την διόρθωση που είχαν οι δείκτες στην Ευρώπη. Καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση του ποιος έκανε την αρχή για την κατρακύλα, στην τελευταία σύνοδο μιας ανοδικής βδομάδας.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στο Χ.Α. ξεκινούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, στο εξωτερικό ωστόσο έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δημοσίευσης. Την Δευτέρα (18/7) ανακοινώνει η Bank of America, την Τρίτη (19/7) οι Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Microsoft, Novartis, Philip Morris, Yahoo, την Τετάρτη (20/7) οι Abbott Laboratories, eBay, Iberdrola, Morgan Stanley, SAP την Πέμπτη (21/7) Amazon, ΑT&T, General Motors, Bank of New York Mellon και η εβδομάδα κλείνει (22/7) με General Electric.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ ενώ την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P (B-, σταθερές προοπτικές).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ιούλιος έφερε ρεκόρ υψηλών στο φάρο των χρηματιστηρίων 

Ο Dow Jones Industrial Average κινήθηκε ανοδικά την Παρασκευή,  σημειώνοντας το τέταρτο συνεχόμενο ρεκόρ ιστορικών υψηλών, ενώ ο S & P 500 έσπασε το σερί ανοδικών κλεισιμάτων, καθώς η ανοδική ορμή είχε χάσει τη δύναμή της πριν από το θυελλώδες Σαββατοκύριακο. Ο S&P 500 με απώλειες -0,09% γλίστρησε 2,01 μονάδες και έκλεισε στις 2.161,74 με εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 1,5%. Ο DJIA, ανέβηκε 10,14 μονάδες για να τελειώσει μια αναρρίχηση κατά 2% για την εβδομάδα κλείνοντας στις 18.516,55 μονάδες. Ο Nasdaq Composite Index υποχώρησε -0,09% αλλά έκλεισε την εβδομάδα 1,5% υψηλότερα. Και οι τρεις δείκτες για τρίτη εβδομάδα στη σειρά εμφάνισαν άνοδο.

«Ταύροι» - «Αρκούδες» 3-0

Διπλάσια των δεικτών της Wall Street κέρδη εμφάνισαν οι δείκτες των αγορών μετοχών στην ευρωζώνη. Οι αναλύσεις των «αρκούδων» της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας ακούγονται σαν φωνή που ακούγεται στην έρημο, αν και επιμένουν να υποστηρίζουν πως οι αγορές κινούνται επικίνδυνα και αναμένεται να σκάσει η φούσκα στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε την Παρασκευή 4 μονάδες βάσης φθάνοντας στο 1,57%, έχοντας ανακτήσει περισσότερο από 20 μονάδες βάσης από την εγγραφή ενός ρεκόρ χαμηλών 1,33% πριν από μία εβδομάδα. «Η αγορά ξέμεινε από δυνάμεις για λίγο. Δεν μπορεί να ανεβαίνει κάθε μέρα», σύμφωνα με τον John Manley, στρατηγικό αναλυτή της Wells Fargo. «Αλλά το γεγονός πως οι μετοχές έπεσαν τόσο λίγο, παρά το ότι η αγορά είναι σε ξυλοπόδαρα, είναι ένα καλό σημάδι». Συμπλήρωσε.

Μια έρευνα από την Αμερικανική Ένωση Ιδιωτών Επενδυτών έδειξε ότι το 36,9% των ερωτηθέντων διέπονται από αισιόδοξες προσδοκίες (bullish) σε έναντι του  24,4%, με απαισιόδοξες (bearish). Ενώ το ποσοστό όσων επέλεξαν ουδέτερη στάση, διαμορφώθηκε στο 38,7% για την εβδομάδα με λήξη στις 13 Ιουλίου. Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί οι μετοχές ανεβαίνουν όταν υπάρχουν τόσες ζωντανές πηγές ανησυχίας;

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Α) Brexit, και τι σημαίνει για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με το ΔΝΤ να προβλέπει ύφεση εκεί. Β) Brexit σαν γεγονός που θα μπορούσε ωθήσει και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να αποχωρήσουν; Γ) Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα μοιάζει θολό και ευάλωτο. Δ) Η Κίνα συνεχίζει να επιβραδύνεται και πολλοί καλοί οικονομολόγοι, πιστεύουν ότι η κινεζική οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι τα στατιστικά αποκαλύπτουν. Ε) Ο αντίκτυπος της μετανάστευσης στην Ευρώπη φυγάδων από τον πόλεμο της Συρίας. ΣΤ) Οι απειλές της τρομοκρατίας που υπονομεύουν τον τομέα του τουρισμού χώρες όπως η Γαλλία και όχι μόνο. Αρκετοί, χωρίς πολιτικό πάθος, αλλά με δεδομένο ότι έχει υποσχεθεί πολιτικές προστατευτισμού της οικονομίας των ΗΠΑ, ως πηγή ανησυχίας προσθέτουν μια πιθανή προεδρεία του Donald Trump. Όλα αυτά δικαιολογούν την εικόνα της αγοράς ομολόγων, που ειδοποιεί ότι οι επενδυτές χρειάζεται να φοβούνται. Ωστόσο η υποχώρηση στην τιμή του χρυσού δείχνει ότι ξεθαρρεύουν και οι συντηρητικοί επενδυτές.

Οι αριθμοί της βδομάδας

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2161,74 μονάδες είχε επίδοση +1,49% και στο 2016 πέρασε σε κέρδη +5,76%. Ο Dow ανέβηκε +2,04% στις 18.516,55 μονάδες και στο έτος κερδίζει +6,26%. Ο S&P400 κέρδισε +1,53% με επίδοση φέτος +10,37% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,38%, αποδίδει στο έτος +6,11%. Ο δε Nasdaq, με αύξηση +1,47%, εξαφάνισε τις απώλειές του για το 2016 με κέρδη +0,44%. Ο χρυσός υποχώρησε κατά 2,17%, με κλείσιμο στα 1337,70 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ ενισχύθηκε σημαντικά στη βδομάδα, κλείνοντας στα 46,28 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο +2,57% και επίδοση στο έτος +24,84%.

Ο Nikkei, εκτινάχθηκε λόγω ισχυροποίησης του δολαρίου +9,21% και στο έτος χάνει -13,32%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε +4,54%, με απόδοση -6,29% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά 4,34% με ετήσια μεταβολή -5,71%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +4,22%. Στο έτος χάνει -10,62%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά 4,25% και στο 2016 υποχωρεί -21,80%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο +4,59%, και στο έτος ενισχύεται +28,21%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά +2,12%, με επίδοση στο 2016 +8,69%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,76%, και επίδοση για το 2016 +2,85%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία με άνοδο +2,62%, στο 2016 αποδίδει +6,40%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng εκτινάχθηκε +5,33% και στο 2016 χάνει -1,16%. Άνοδο +2,22% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -13,70%. 

Το Brexit έκανε καλό

Με πολύ απλά λόγια, η ανησυχία από το Brexit αυτό καθαυτό, έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, να αποκτήσουν τη διάθεση να κάνουν πιο εύκολη τη ρευστότητα του συστήματος που εποπτεύουν. Αυτό ωθεί τα χρηματιστήρια υψηλότερα, επειδή οι μετοχικές αξίες ακόμα και μόνο με τα μερίσματα, θα επιστρέψουν στους κεφαλαιούχους πολύ περισσότερα από ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις ή τα ομόλογα. Για αυτό άλλωστε οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών και των εταιριών Κοινής Ωφέλειας στην Wall Street, έχουν στο 2016 άνοδο πάνω από 20%.

Η άποψη της αγοράς, βάσει των μεταβολών των ευρωπαϊκών δεικτών που αναφέρουμε στο σχόλιο, είναι ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει πιθανά κάποιες απειλές, αλλά θα τις διαχειριστεί. Επίσης το Brexit μπορεί να έχει ήδη «προσφέρει» στις ιταλικές τράπεζες ένα σχέδιο διάσωσης. Τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά αν η ψηφοφορία δεν πάει όπως υπολογίζει ο Ρέντζι θα μπορούσαμε να έχουμε ανησυχίες για ένα Itexit που θα ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όμως, είναι ακόμα μακριά. Επίσης η Κίνα είναι καιρό τώρα πηγή ανησυχίας, αλλά οι οικονομολόγοι γενικά είναι χαλαροί θεωρώντας ότι η οικονομία προσανατολίζεται προς τις υπηρεσίες. Και ούτως ή άλλως, οι τιμές των Πρώτων Υλών βρίσκονται σε άνοδο, συνεπώς η Κίνα δεν πλήττει την παγκόσμια ζήτηση για commodities.

Μια χρηματιστηριακή αγορά ιστορικά είναι χώρος αποτύπωσης των προβλέψεων επί της μελλοντικής πραγματικότητας. Αυτή η ραγδαία άνοδος δείχνει ότι το μέλλον της οικονομίας, των ΗΠΑ τουλάχιστον, και των εταιρικών κερδών, είναι πολύ καλύτερο από ό,τι οι εμπειρογνώμονες ειδικά στις αρχές του έτους εκτιμούσαν, όταν χρηματιστηριακή αγορά πήγε τόσο χαμηλά. Αλλά και ποιος φανταζόταν ότι το χλιαρό θα αποδεικνυόταν τόσο καυτό. Καθώς  τα δεδομένα θέλουν, μια χρονιά μέτριας ανάπτυξης και με το Ρ/Ε των μετοχών στην Νέα Υόρκη κάπως ψηλότερα από το μέσο όρο ιστορικά, αλλά και από τα επίπεδα που ήταν στην προηγούμενη κορύφωσή τους, να χτυπάει τέσσερις φορές ρεκόρ υψηλών. Να κερδίζει στο έτος 5,76% και να είναι πάνω από 200% ψηλότερα από τον Μάρτιο του 2009. Αν δε, αναζητήσουμε πίσω από αυτό το κρετσέντο κάποια μεγάλη είδηση, δεν βρούμε.

Αντί αυτού, τα χρηματιστήρια εμφάνισαν στροφή προς το καλύτερο, μόνο και μόνο επειδή οι συνθήκες είναι καλύτερες από ό, τι οι επενδυτές φοβόταν, μετά την ψηφοφορία στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.  Βέβαια, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν μια οικονομία που είναι στα καλά της και κάποιες αμερικανικές εταιρείες που παράγουν περισσότερα κέρδη από ό, τι οι επενδυτές περιμένουνε.

Οι αναλυτές που εξετάζουνε όλες τις μεγάλες εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500, έχουν συμπεράνει ότι τα κέρδη κατά μέσο όρο θα μειωθούν για το τρίμηνο που έληξε μια-δυο εβδομάδες πριν, δεν ανεβαίνουν.

Οι χαμηλές αποδόσεις δουλεύουν για τις μετοχές

Πολλοί παραδέχονται ότι εφόσον οι αποδόσεις παραμείνουν χαμηλά, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι οι μετοχές  θα υποχωρήσουν από τα ρεκόρ τους, ακόμη και αν οι  αποτιμήσεις αυξάνονται εν μέσω απογοητευτικών κερδών. Αυτό δημιουργεί μια ελαφρώς άβολη κατάσταση, γιατί έχουμε μια τεράστια απόκλιση μεταξύ των θεμελιωδών μεγεθών και των τεχνικών δεδομένων, της στατιστικής. «Γιατί τα τελευταία πέντε τρίμηνα από έτος σε έτος, τα κέρδη ήταν διαρκώς μειούμενα. Αλλά από την τεχνική πλευρά, είμαστε σε επίπεδα ρεκόρ που η ιστορία δείχνει ότι έχουν την τάση να προηγούνται από ακόμα πιο ψηλά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες.

Η θέση της στήλης είναι πως τελείωσε ο καιρός που οι επενδυτές μπορούσαν μόνο με τα θεμελιώδη μεγέθη ή μόνο με την τεχνική ανάλυση, να προσεγγίσουν την αγορά επιτυχώς. Οι βασικοί δείκτες της ευρωστίας της αγοράς ίσως μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: τα θεμελιώδη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα μακροοικονομικά και το ρίσκο. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες είναι ένα αμάλγαμα πολλών υπο-δεικτων. Για παράδειγμα, ο δείκτης των θεμελιωδών συνδυάζει τις τάσεις των κερδών, τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες στον κλάδο, και τα επίπεδα του χρέους. Οι μακροοικονομικοί δείκτες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πράγματα όπως η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων, οι τάσεις στην απασχόληση και τον πληθωρισμό, και τη βιομηχανική παραγωγή. Όσο για την τάση στην τρέχουσα εβδομάδα, με 91 από τις 500 του S&P500 να ανακοινώνουν αποτελέσματα και τον Αύγουστο οι υπόλοιπες, όλα θα εξαρτηθούν από τα κέρδη και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων

ΧΑ

Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουλίου στο ΧΑ, ήταν η πρώτη που έσπασε το πτωτικό αποτέλεσμα των δυο πρώτων του μήνα, αφού με τέσσερις ανοδικές συνόδους και μια πτωτική, έφερε άνοδο στο ΓΔ +3,77%. Στον 25άρη, «ελέω» Τραπεζών, έδωσε κέρδη +5,58%, αλλά και ο FTSEM ενισχύθηκε κατά +2,42%.

Το ΧΑ συντονίστηκε με τα διεθνή χρηματιστήρια και τη Δευτέρα ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,05% και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή +2,41% με την βοήθεια των κερδών των Τραπεζών +4,36%, Κοινής Ωφέλειας +3,40%, και Εμπορίου +3,30%. Ο τζίρος, με τις τράπεζες να αποτελούν το 59%, διαμορφώθηκε στα 35,617 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη με βελτίωση του τζίρου (44,4 εκατ. ευρώ) το βήμα της ανόδου μίκρυνε με το ΓΔ στο +0,7% και τον 25άρη στο 1,12%. Ώθησαν ανοδικά οι ίδιοι κλάδοι, με μικρότερη άνοδο, ωστόσο αυξήθηκαν οι πτωτικοί. Με πρώτες τις  εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -1,72%, Πρώτων Υλών -1,29% και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,02%. Την Τετάρτη είχαμε την έκτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση, με βασικό χαρακτηριστικό την αύξηση του τζίρου που ανήλθε στα 78,26 εκατ. ευρώ όταν οι τράπεζες του 25άρη αποτέλεσαν το 66% από αυτόν. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,41% και έφθασε στις 559,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1517,03 με μεταβολή +1,87%, τότε πείσθηκαν αρκετοί πως οι δείκτες θα φθάσουν ως τις ισχυρότερές τους αντιστάσεις.

Αλλά την Πέμπτη οι δείκτες κινήθηκαν νευρικά πάνω κάτω και έκλεισαν στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, όταν οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημείωσαν ικανή άνοδο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,56% και έφθασε στις 562,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1530,13 με μεταβολή +0,86%. Η μεταβολή τους προέκυψε από την άνοδο των Τραπεζών +2,12%, των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +1,38%, Τηλεπικοινωνιών +1,30%, Εμπορίου +1,15%, και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,91%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,232 εκατ. ευρώ, με το 61,7% του για τις τράπεζες. Την Παρασκευή, ο τζίρος (47,02 εκατ.) υποχώρησε, αλλά όχι το ποσοστό των τραπεζών σε αυτόν. Ο μέσος τζίρος της βδομάδας ήταν 50,9 εκατ. ευρώ και άρα η σύνοδος «φρένο» έγινε με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών, αλλά άλλαξε σημαντικά το κλίμα. Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι στα Ταξίδια Αναψυχή +1,48% και της Τεχνολογίας +1,05% ενώ των Τηλεπικοινωνιών +0,23% και των Τροφίμων Ποτών +0,11% απλά σχημάτισαν την άμυνα των βασικών δεικτών από τις απώλειες για τις εταιρίες Εμπορίου -3,35%, Πρώτων Υλών -2,83%, Τραπεζών -2,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,57%, Κατασκευές Υλικά -1,51%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,27%.   

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, οι traders στα παράγωγα εμφάνιζαν δυσοίωνες προσδοκίες στην εκκαθάριση των ΣΜΕ Ιουλίου και Αυγούστου. Πιθανά γιατί οι περισσότεροι δεν έβλεπαν ισχυρούς λόγους για την συνεχιζόμενη άνοδο, παρά μόνο την ανοδική ορμή των διεθνών χρηματιστηρίων. Όμως, και οι πλέον αισιόδοξοι αναγνώριζαν την ανάγκη κάποιον ειδήσεων από το εσωτερικό, που να δικαιολογούν το διαρκές αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες. Όλοι δε ανέφεραν πως οι δείκτες προσέγγιζαν σημαντικές αντιστάσεις που σχηματίστηκαν από τις φετινές συναλλαγές. Προκλητική επίσης θεωρούσαν μια αντίδραση πάνω από 30% για τον τραπεζικό δείκτη, στον ανοδικό αυτό κύκλο που τερματίστηκε την Παρασκευή, με τους θεσμικούς να μειώνουν ωστόσο, στο τέλος, τις μεγάλες απώλειες των δεικτών ενδοσυνεδριακά.

Οι μετοχές που συγκεντρώνουν το θεσμικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη βδομάδα και τον μήνα, που πλησιάζει στο τελευταίο του δεκαήμερο, εμφανίζουν βελτιωμένη στατιστικά εικόνα. Οι μετοχές με καλύτερη των δεικτών επίδοση αλφαβητικά είναι οι ΑΛΦΑ +11,11% στη βδομάδα και στο μήνα, ΔΕΗ +9,31% στη βδομάδα +10,2% στον Ιούλιο, ΕΥΡΩΒ +11,62% στη βδομάδα +6,55% στον Ιούλιο, ΟΠΑΠ +9,3% στη βδομάδα +13,34% στον Ιούλιο, ΟΤΕ +6,03% στη βδομάδα +6,82% στον Ιούλιο, και ΦΦΓΚΡΠ +6,48% στη βδομάδα +11,75% στον Ιούλιο, όπου ο 25άρης ενισχύθηκε +4,57% και ο ΓΔ +2,81%. Επίσης μεγαλύτερη επίδοση του 25άρη στη βδομάδα είχαν οι ΕΤΕ +6,95% και ΠΕΙΡ +13,01% αλλά τον Ιούλιο οι επιδόσεις τους είναι χαμηλότερες του δείκτη με +4,17% και +2,48% αντίστοιχα. Blue chip με υπολογίσιμες απώλειες μήνα είναι οι ΕΛΠΕ -5,04% τον Ιούλιο και -1,65% στη βδομάδα, ΕΧΑΕ -3,76% και -1,68% στη βδομάδα και ΜΠΕΛΑ με -6,79% πτώση  τον Ιούλιο και +2,14% στη βδομάδα.

Η εβδομάδα που ξεκινά έχει μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις κερδοφορίας από εταιρίες γίγαντες ανά κλάδο καθώς και το πρώτο ΔΣ της ΕΚΤ με απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής της μετά από το Βrexit.  

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η γρήγορη διαφυγή του Γενικού Δείκτη, στις αρχές της εβδομάδας, πάνω από τις 540 μονάδες, δημιούργησε τις βραχυχρόνιες προϋποθέσεις κίνησης προς το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 568 με 580 μονάδων.

Ανοδική κίνηση η οποία με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να ολοκληρώθηκε λίγο κάτω από τις 568 μονάδες, αφήνοντας εμφανή την αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας παρακολούθησης των Διεθνών Αγορών, στην ανοδική ανάκτηση του πτωτικού εδάφους μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Βραχυχρόνιο ζητούμενο για τους "Bulls" είναι η διατήρηση του άτμητου των 543 με 540 μονάδων και η γρήγορη επαναφορά, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, -απορρόφησης κραδασμών - άνω των 560 μονάδων. Καθοδική διάσπαση των 540 μονάδων θα εντείνει τις ρευστοποιήσεις, σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή, που εμπεριέχει τους δύο προηγούμενους βραχυχρόνιους πυθμένες των 520 και 517 μονάδων.

Από πλευράς χρονικής παρακολούθησης στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη αποτυπώνεται ένα ημιτελές (λόγω της ώρας συγγραφής της τεχνικής ανάλυσης) "Evening Star", όπου στην ορολογία των "candlesticks" παρουσιάζεται ως "Bearish" σχηματισμός με πιθανή εκδήλωση καθοδικού "pullback" προς τη στήριξη των 540 μονάδων.

Πιο καθαρή είναι η εικόνα στο μεσοπρόθεσμο εβδομαδιαίο διάγραμμα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει από τις αρχές Ιουνίου 142 μονάδες, ή 21,5% και έχει πάρει πίσω μόλις το 5% δημιουργώντας μια πολύ εύθραυστη σταθεροποίηση λίγο πάνω από το επικίνδυνο επίπεδο των 510 με 520 μονάδων. Συσσώρευση η οποία λόγω της σαθρότητας μπορεί να 'σπάσει' με βίαιη κίνηση προς τις 490 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Δεν προκαλεί έκπληξη η κατοχύρωση κερδών που λαμβάνει χώρα πριν το κλείσιμο της εβδομάδας στο Χ.Α. Από τεχνικής άποψης, η καθοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά υψηλά των προηγούμενων εβδομάδων, δεν μπόρεσε να διασπαστεί στην πρώτη προσπάθεια. Στα θετικά για τον Γενικό Δείκτη, στις τελευταίες συνεδριάσεις, το γεγονός ότι "συντονίστηκε" με το επιθετικό rebound των Διεθνών Αγορών, τη στιγμή που οι επενδυτές δείχνουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τις εξελίξεις στη Βρετανία.

Κρίσιμο "τεστ" για το επενδυτικό "sentiment" παραμένει η συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών, οι χαμηλές τιμές των οποίων συνεχίζουν να τις κάνουν ευάλωτες σε τεράστια ημερήσια μεταβλητότητα.

Στο ανοδικό σενάριο ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να "κοιτάξει" προς τη ζώνη τιμών μεταξύ 571 και 575 μονάδων, επίπεδο στο οποίο συμπίπτουν ο απλός ΚΜΟ 100 ημερών και το πρώτο επίπεδο "Fibonacci" του τελευταίου πτωτικού κύματος.

Οι πωλητές θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν τα επίπεδα των 536 και των 517 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι χαμηλοί τζίροι δεν στέρησαν από το Χ.Α. την δυνατότητα να ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών και να καταγράψει μια αξιοπρεπή πορεία παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Έχοντας ως μόνο καταλύτη την τάση από το εξωτερικό, οι επενδυτές έδειξαν να προτιμούν τα "χαρτιά" της "υστέρησης", όσες μετοχές δηλαδή είχαν μείνει πίσω σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

Οι Τράπεζες συγκέντρωσαν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και κόντρα σε νέα, αναλύσεις και φημολογία πραγματοποίησαν κέρδη από 19% έως 43% σε διάστημα 7 συνεδριάσεων. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία και τα συσσωρευμένα γρήγορα κέρδη, έδωσαν αφορμές ρευστοποιήσεων την Παρασκευή την στιγμή που η Αγορά οδεύει ημερολογιακά σε μια ζώνη κομβικών γεγονότων.

Τα νέα από το μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη αυτή την περίοδο. Το βράδυ της 29ης Ιουλίου με την δημοσιοποίηση των "τεστ αντοχής" η αγωνία θα λήξει και θα αρχίσει αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το όποιο κεφαλαιακό κενό προκύψει. Η ΕΚΤ έχει δώσει διορία ενός μήνα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να φέρουν δεσμευτικά πλάνα κάλυψης των αναγκών τους, τα οποία θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Σε αυτό το διάστημα και ανάλογα με τις δυνατότητες που θα δώσουν οι Αγορές στην εκπόνηση αυτών των πλάνων, θα υπάρχει αυξημένος βαθμός εγρήγορσης.

Στο προσκήνιο παραμένουν και οι ζυμώσεις –κυρίως σε πολιτικό επίπεδο- για τον μετριασμό των κεφαλαιακών αναγκών, ή την διευκόλυνση των συστημικών Τραπεζών στην εξεύρεση κεφαλαίων, χωρίς να θεωρηθούν οι ενέργειες αυτές κρατική ενίσχυση.

Η ανακωχή των πωλήσεων που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν σηματοδοτεί την "λήξη του συναγερμού" με μια λύση που ικανοποιεί όλες τις συνθήκες, ή απλά είναι μιαστάση αναμονής ενόψει όσων θα ακουστούν την προσεχή Πέμπτη στην συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τεχνικά το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη τερματίστηκε ακριβώς στο μέσον των δύο μεγάλων "μαύρων κεριών" της 24ης και 27ης Ιουνίου. Σε αυτή την κίνηση μόνο ο MACD γύρισε θετικός καθώς άλλοι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα αρκετή απόσταση για να μεταβάλλουν την τάση.

Ο τζίρος δεν παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση φθάνοντας σε μέσα επίπεδα, λίγο πάνω από τα 52 εκατ. ευρώ και τηρουμένων των εποχικών συνθηκών ήταν αρκετός για να οδηγήσει την Αγορά σε ένα μίνι ράλι.

Σημείο αναφοράς, πλέον, αποτελούν οι 530 μονάδες. Αν ο Γενικός Δείκτης δεν χάσει αυτά τα επίπεδα θα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, προσδοκώντας μια κίνηση προς την ζώνη μεταξύ 575 - 580 μονάδων όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών.

Η ένταση της εκτόνωσης της διόρθωσης πάντως, μετά το πολυήμερο ράλι ανόδου δείχνει ότι η διόρθωση έχει ακόμα δρόμο.

Η διάσπαση των 530 μονάδων δεν θα είναι καλό νέο για τους αγοραστές, καθώς θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες, αναζητώντας τις στηρίξεις του φετινού Φεβρουαρίου. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί σε διορθωτικούς ρυθμούς, αποφορτίζοντας περαιτέρω την ανοδική δυναμική.

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε το γιεν στην Ασία, σήμερα Δευτέρα 18/7, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ η προοπτική μιας γιγαντιαίας εξαγοράς στον τομέα της τεχνολογίας και η υπόσχεση της τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες δάνεισαν στήριξη προς τις μετοχές.

Η αρχική αντίδραση των επενδυτών στο πραξικόπημα ήταν να ανεβάσουν την ισχύ στα ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν, αλλά αυτό γρήγορα εκτονώθηκε. Το δολάριο αγόραζε 105,60 γιεν αφού αργά την Παρασκευή ήταν στα 104,63, με την εμπορική δραστηριότητα αραιωμένη από τις διακοπές στην Ιαπωνία.

Ομοίως, το ευρώ είχε σταθεροποιηθεί στα 1,1067 δολάρια μετά τα χαμηλά των 1,1021 την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε πάνω από  0,2% αν και την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα για σχεδόν εννέα μήνες. Οι μετοχές στην Αυστραλία ενισχύθηκαν 0,52%, ενώ στη Σαγκάη ο SSEC ήταν κάτω -0,1%.

Βοηθητικά στο επενδυτικό φρόνημα λειτούργησε μια έκθεση στους Financial Times ότι η SoftBank Group Corp της Ιαπωνίας είχε συμφωνήσει να αγοράσει ARM Holdings PLC για 23,4 δισεκατομμύρια λίρες (31.040.000.000 $). Ο ΝΙΚΚΕΙ μετά από άνοδο στη βδομάδα άνω του +9%, ενισχύθηκε +0,68%. Η συμφωνία, για ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ευρωπαϊκή τεχνολογία μέχρι σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το E-mini ΣΜΕ για τον S&P 500 ήταν πάνω 0,2% μετά από τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Οι τιμές για ΗΠΑ κρατικά ομόλογα ήταν μια σκιά κάτω με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο 1,56%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε στα 1.328,16 ανά ουγγιά.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ελάχιστη μεταβολή με το μπρεντ στα 47,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα ΣΜΕ του αργού έφθασαν στα 45,89.

Οι επενδυτές είναι επίσης περιμένουν πολιτικές για διευκολύνσεις στη ρευστότητα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ελάχιστοι δίνουν πολλές πιθανότητες για αύξηση στα επιτόκια των ΗΠΑ της Federal Reserve οποτεδήποτε σύντομα.

«Έχουμε σημειώσει ότι αναμένουμε μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες στην Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και την Ινδία», δήλωσε ο Frederic Neumann, της HSBC. «Η παγκόσμια συμπίεση των αποδόσεων και η μείωση της μεταβλητότητας στην αγορά του FX, χάρη σε ένα πλατό του δολαρίου των ΗΠΑ, καθιστά ευκολότερο για τους αρμόδιους επί της νομισματικής πολιτικής σε όλη την περιοχή για να παραδώσουν  περισσότερα μέτρα χαλάρωσης».

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την αμερικανική φορολογική υπηρεσία, το γνωστό IRS, προσεγγίζει και πάλι το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει δρομολογήσει για περαιτέρω ενίσχυση του «οπλοστασίου» του κατά της φοροδιαφυγής, αύξησης των εσόδων και επίτευξης των μνημονιακών στόχων που θα αποτρέψουν δυσάρεστες για τους φορολογούμενους εκπλήξεις στο μέλλον.

Για σήμερα Δευτέρα, στις 12.30 προγραμματίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. 

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ο φαύλος κύκλος της ύφεσης να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ δημοσίου και ΕΤΕπ(Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver ως «βασικούς πυλώνες» του οδικού χάρτη για την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός διαδρόμου για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Η αλλαγή του ισχύοντος νόμου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις και κυρίως ο παρεμβατικός ρόλος της κρατικής διοίκησης (υπουργείο Εργασίας) που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, για την τελική έγκριση ή απόρριψη των ομαδικών απολύσεων, αποτελεί το θέμα για το οποίο έχουν γίνει μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε οι πιο ηχηρές παρεμβάσεις και υποδείξεις από διάφορες πλευρές.

Πέρασαν ήδη 40 ημέρες από την εισήγηση-«βόμβα» του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος έκρινε «ως ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που αναγνωρίζει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να απορρίπτει προτάσεις επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις πέραν των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία».

Εν δυνάμει λουκέτο μπαίνει στο δίκτυο χονδρικής πώλησης της Μαρινόπουλος, στην κατεύθυνση στήριξης της δραστηριότητας της λιανικής. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον όμιλο, τρία από τα έξι καταστήματα Terra Market διέκοψαν τη λειτουργία τους, τρία σχεδόν χρόνια μετά την είσοδο της αλυσίδας στην αγορά των Cash&Carry.

Τη μεταβίβαση όλων των δραστηριοτήτων της στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Joannou and Paraskevaides (Overseas) Ltd,ανακοίνωσε η Αθήνα ΑΤΕ, θυγατρική της J&P ABΑΞ. Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στη σχετική απόφαση, είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι: οι υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης στα έργα υπό εξέλιξη στα Εμιράτα οι δυσχέρειες στη διοχέτευση κεφαλαίου κίνησης προς το κατάστημα των Εμιράτων λόγω των capital controls στην Ελλάδα.

H γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει μια σελίδα στο οικονομικό της ένθετο στην Ελλάδα και στην πορεία που έχει διανύσει η χώρα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. Το άρθρο υπογράφει ο Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ. Ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2015 κάνοντας μια αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στις υποσχέσεις που έδωσε και στην απογοήτευση που ακολούθησε στον κόσμο, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle.

Την Τρίτη, 30 Αυγούστου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-1,10% για το α’ εξάμηνο του 2016.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θα ακολουθήσει τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών.  

Διευρύνει τη δυναμική της στην αγορά της Αυστραλίας η Creta Farms, μέσω συνεργασίας με τη μορφή της αδειοδότησης (licensing agreement) με την Primo SmallGoods, εμφανίζοντας αύξηση 29% στα έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Οι θετικές αποδόσεις από την εν λόγω συνεργασία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, με γνώμονα ότι βασική στρατηγική της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας είναι να αναπτύξει αντίστοιχα μοντέλα συνεργασίας με royalties και σε άλλες αγορές.

Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά η International Life AETA, η οποία θα εξυπηρετεί τις αιτήσεις και ανανεώσεις γενικών ασφαλίσεων μέσω της θυγατρικής της, Premium Brokers. «Η Premium Brokers συνεργάζεται με επίλεκτες ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς και είναι σε θέση να εκδίδει ασφαλιστήρια συμβόλαια άμεσα σε όλους τους κλάδους» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ όσον αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας, διευκρινίζεται ότι η προθεσμία συμμετοχής ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου.

Την Τρίτη, 30 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ για το α’ εξάμηνο του 2016. Η δημοσίευση θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αγορές χρήματος, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος. Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έντεκα μηνών αυξήθηκε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο κατά 0,6% έναντι πτώσης κατά 0,3% τον Μάιο. Oι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,5%. Στα επιμέρους στοιχεία, ο κλάδος της μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 0,4%, των εταιρειών κοινής ωφέλειας κατά 2,4% και των ορυκτών μετάλλων κατά 0,2%.

Αύξηση της τάξης του 0,6% εμφάνισαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, δεχόμενες ώθηση από τη βελτίωση των ιδιωτικών δαπανών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,1%. Οι πωλήσεις των καταστημάτων οικιστικών και κηπουρικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010. Στο διαδικτυακό λιανεμπόριο τέλος, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 1,1%.

Αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 0,2%.

Η βελτίωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως, στην αύξηση του κόστους των καυσίμων. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών επίσης αυξήθηκε κατά 0,2%.

Πτώση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo, λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, υποχώρησαν στα 5,56 δισ. δολάρια (1,01 δολ./μετοχή) έναντι 5,72 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Τα έσοδα παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 22,2 δισ. δολάρια.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Citigroup, παρά τη μείωση των καθαρών κερδών κατά 14%.

Συγκεκριμένα, στο β’ τρίμηνο του 2016, τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. δολάρια έναντι 4,65 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Θα γίνει πιο φθηνή η Βρετανία ως τουριστικός προορισμός, εξαιτίας της πτώσης της λίρας; Θα ταξιδεύουν στο μέλλον λιγότεροι Βρετανοί στο εξωτερικό, λόγω του Brexit; Όποιος ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στη Βρετανία μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Η πτώση της αγγλικής λίρας κάνει τη διαμονή εκεί πιο φθηνή. «Ο τουρισμός και οι διακοπές μπορούν να γίνουν πιο φθηνές στη Μ. Βρετανία με το Brexit» δήλωσε πρόσφατα ο Νικ Βάρνι, πρόεδρος της ένωσης British Hospitality Association, κατά τη διάρκεια ενός ειδικού συνεδρίου στο Λονδίνο.