Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Sony Corp., μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, πάνω από τα 55 δολ. το βαρέλι και την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δημιούργησε θέσεις, με τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.

«Υπάρχουν σημάδια, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι ισχυρή, όπως ήλπιζαν κάποιοι επενδυτές, σε συνδυαμό με την έντονη αύξηση του κόστους των καυσίμων», ανέφερε ο Steven Marsh, o οποίος διαχειρίζεται 380 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Trust Co. of Australia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Ο επόμενος κύκλος των αποτελεσμάτων, θα περιλαμβάνει μερικά άσχημα στοιχεία».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στις 98,18 μονάδες, στις 11:55' π.μ., στο Τόκυο. Αναρριχηθηκε 1,4% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε, ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ, δεν θα προχωρήσει σύντομα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, έχανε 0,8%, φθάνοντας στις 11.213,41 μονάδες. Οι δείκτες στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, κινήθηκαν ανοδικά, της στιγμή που οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, σημείωναν απώλειες.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Ν. Κορέα και τη Ν. Ζηλανδία, λόγω εθνικής εορτής. Στη Ν. Υόρκη, ο Standard & Poor's 500 Index, έχασε 0,7%.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 55,03 δολ. το βαρέλι, στις 3 Ιουνίου, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα, από τις 22 Απριλίου. Τα συμβόλαια κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 6,1% την εβδομάδα που πέρασε και ήταν 40% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυξήθηκαν 0,5% στα 55,31 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στις 11:10' π.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Στις ΗΠΑ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 78.000 θέσεις εργασίας τον Μάϊο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Η αύξηση, ήταν η χαμηλότερη, από τον Αύγουστο του 2003 και λιγότερη του ημίσεως των 175.000 νέων θέσεων εργασίας, που προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές.