Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 12:55

Olympus: Μείωση του κόστους παραγωγής για ανάκαμψη των κερδών

ΣΤΗ μείωση του κόστους παραγωγής για ψηφιακές κάμερες, σε ποσοστό της τάξης του 30% ή και περισσότερο, σχεδιάζει να προχωρήσει η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία πώλησης των εν λόγω προϊόντων στον κόσμο, Olympus Corp., καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον ρυθμό μείωσης των τιμών και της υποχώρησης της ζήτησης για τις συσκευές.

«Η μείωση του κόστους θα πρέπει να διατηρηθούν πάνω από το 15% και 20% της μείωσης των τιμών πώλησης των προϊόντων φέτος», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Tsuyoshi Kikukawa, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα.

Η Olympus, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τις πρώτες στην ιστορία της ζημίες, μειώνει κατά περίπου 1/3 το εργατικό της δυναμικό στο τμήμα με τις ψηφιακές κάμερες φέτος, κυρίως στην Κίνα, στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του κόστους ύψους 13 δισ. γιέν (121 εκατ. δολ.). Η μείωση των τιμών και ο κορεσμός της αγοράς για ψηφιακές κάμερες, βλάπτουν τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου, όπως της Olympus, της Pentax Corp. και της Fuji Photo Film Co.

Η εταιρεία, της οποίας περισσότερο του 1/3 των πωλήσεών της προέρχεται από τις κάμερες και άλλο οπτικο-ακουστικό εξοπλισμό, περιμένει να εξοικονομήσει περίπου 3 δισ. γιέν τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2006, με την μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.000, καθώς το τμήμα της χάνει χρήματα. Επίσης, η Olympus, σχεδιάζει να μειώσει τα αποθέματα σε ψηφιακές κάμερες και να κλείσει δύο μη κερδοφόρα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησής της, φέτος εκτιμάται να εμφανίσει καθαρά κέρδη 23 δισ. γιέν, έναντι ζημιών 11,8 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της Olympus, οι οποίες έχουν σημειώσει φέτος συνολική πτώση 3,7%, παρέμειναν αμετάβλητες στα 2.105 γιέν η μία, κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, στις 3 μ.μ.