Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 16:27

Απόψε συνεδριάζει το Εurogroup - Αύριο το Ecofin

Η οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε., οι δημοσιονομικές εξελίξεις, οι κανονισμοί σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θέματα που αφορούν τα νομίσματα ευρώ θα συζητηθούν στο Εurogroup το βράδυ στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

Aύριο θα συνέλθει το Ecofin, το οποίο θα συζητήσει μεταξύ άλλων τις γενικές κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής για το 2005 και θα κατατεθεί προς έγκριση σχέδιο τελικής έκθεσης, η οποία θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Ιουνίου.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητήσουν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (2007-2013) και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Προεδρίας της Ε.Ε., θα παρασχεθεί η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης θέματα σχετικά με την φορολογία των αποταμιεύσεων, τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές όψεις των κερμάτων ευρώ, αλλά και την αλλαγή της κοινής όψης του νομίσματος που θα πρέπει να απεικονίζει την Ευρώπη των 25.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την περασμένη Παρασκευή 3/6 στις χώρες - μέλη της που ανήκουν στην ευρωζώνη να εκδώσουν ευρώ στα οποία θα αναγράφεται η χώρα που τα εκδίδει ευκρινώς.

Παράλληλα, το νούμερο που αντιστοιχεί στο χρηματικό αντίτιμο δεν είναι ανάγκη να υπάρχει και στην «εθνική» πλευρά του νομίσματος αφού υπάρχει ήδη στην κοινή για όλες τις χώρες όψη. Τα υπάρχοντα νομίσματα θα παραμείνουν εν ισχύ. Τα νέα μέτρα αφορούν όλα τα νέα μέλη της Ε.Ε. καθώς και τα νέα νομίσματα που θα κοπούν από τα παλαιά μέλη.