Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 16:42

Εντός τριμήνου οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση

Εντός τριμήνου μετά την εκτίμηση των ζημιών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπασιάκος, «η χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας έπληξε 200.000 στρέμματα περίπου με δημητριακά, εσπεριδοειδή, και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκια, τεύτλα, καρπούζια, κηπευτικά, αμπέλια κ.λ.π.» και συμπληρώνει πως «υπάρχει βάσιμος κίνδυνος ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σοβαρά τις επόμενες ημέρες».

«Οι ζημιές αφορούν τη φυτική παραγωγή και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Εντός 12 ημερών από την αναγγελία του ζημιογόνου γεγονότος, υποβάλλονται από τους πληγέντες αγρότες οι δηλώσεις ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. των Δήμων, ώστε να συγκεντρωθούν στα Υποκαταστήματα. Θα παραδοθούν εν συνεχεία στους γεωπόνους εκτιμητές και θα αρχίσει το εκτιμητικό έργο τους. Στα υποκαταστήματα έχει ληφθεί μέριμνα να υπηρετεί το αναγκαίο προσωπικό για να περαιωθούν το ταχύτερο οι εκτιμήσεις, η σύνταξη των πορισμάτων, και η δημοσιοποίησή τους σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό», προσθέτει ο κ. Μπασιάκος και τονίζει:

«Μετά από αντικειμενική εκτίμηση θα κατατεθούν τάχιστα τα πορίσματά τους, ώστε η κεντρική υπηρεσία να καταβάλει τις αποζημιώσεις εντός 3μήνου από τη συγκομιδή, που αποτελεί πλέον κανόνα, που ίσχυσε για τις ζημιές του 2004 και εξής, θα συνεχισθεί δε απαρέγκλιτα και στο μέλλον».