Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2001 14:47

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα άφησε τα βασικά επιτόκια της ζώνης του ευρώ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση παρά την επιβράδυνση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ως εκ τούτου, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 4,5%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 5,5% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων το τελευταίο διάστημα στην ευρωζώνη θα απέτρεπε την ΕΚΤ από περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

«Η ΕΚΤ δίνει τώρα μεγαλύτερη προσοχή στον πληθωρισμό απ' ό,τι στους κινδύνους που εγκυμονεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη», δηλώνει στο "Bloomberg" o Ralph Solveen, οικονομολόγος της Commerzbank. Υπενθυμίζεται, ότι το Μάιο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα οκταετίας φθάνοντας το 3,4% σε ετήσια βάση.

Σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Bloomberg" οι 17 από τους 18 ερωτηθέντες οικονομολόγους είχαν προβλέψει ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σήμερα σε μείωση των επιτοκίων, ενώ την άποψη αυτή συμμεριζόταν και το 70% της αγοράς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του "Reuters".

Αναλυτές θεωρούν πιθανή μία νέα μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Αύγουστο.