Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 09:46

Market beat: Η συνέχεια στην άνοδο κρίνεται σήμερα

Στα χρόνια της παλαιάς κανονικότητας των χρηματιστηρίων, για να υπερβεί η τιμή ενός δείκτη ή μιας μετοχής με σταθερά βήματα μια αντίσταση - οροφή, χρειαζόταν ενίσχυση του όγκου συναλλαγών και σειρά θετικών εξελίξεων.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στα χρόνια της παλαιάς κανονικότητας των χρηματιστηρίων, για να υπερβεί η τιμή ενός δείκτη ή μιας μετοχής με σταθερά βήματα μια αντίσταση - οροφή, χρειαζόταν ενίσχυση του όγκου συναλλαγών και σειρά θετικών εξελίξεων. Τώρα, μετά το σοκ από το Brexit, αρκεί η ανακούφιση, από τη διαπίστωση πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει γρήγορα πρωθυπουργό, για να εμφανίσουν νέα ρεκόρ υψηλών οι δείκτες στην Wall Street και για να εξαφανιστούν οι απώλειες στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23/6.

Κάτι ανάλογο ίσχυε και για το ταμπλό της Αθηναϊκής αγοράς, που αυτές τις μέρες ανεβαίνει γιατί το διεθνές κλίμα ευνοεί την ανάληψη ρίσκου και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Η εκτίμησή μας είναι ότι αν η ανοδική δυναμική των τελευταίων πέντε συνόδων έχει τα προσόντα για να συνεχιστεί, θα χρειαστεί, μέσα στη βδομάδα εκπνοής, μια υπολογίσιμα πτωτική συνεδρίαση. Αυτή θα προσφέρει κίνητρο για κλείσιμο θέσεων από τους κυνηγούς κέρδους από βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Για τεχνικού χαρακτήρα αίτια, υπάρχει πιθανότητα μιας διόρθωσης, επειδή οι δείκτες έχουν ήδη εισέλθει σε ζώνη τιμών που αφού λειτούργησαν ως στηρίξεις στο τρέχον έτος, θα λειτουργήσουν ως αντιστάσεις στην τρέχουσα φάση.

Οι εγχώριοι αναλυτές έχοντας εντοπίσει αυτή την κατάσταση, ειδοποιούν τους επενδυτές να έχουν αυξημένη προσοχή πλέον, καθώς οι όγκοι στην αλυσίδα της ανόδου είναι χαμηλοί, η δε ροή των εσωτερικών ειδήσεων είναι πτωχή σε θέματα προωθητικά των τιμών. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εμμέσως προτείνουν να στρέψουν την προσοχή τους σε κλάδους, εκτός του ευαίσθητου Τραπεζικού, που η μιζέρια της αγοράς το 2016 έχει οδηγήσει σε επίπεδα που καθιστούν μετοχές εταιριών με στιβαρά θεμελιώδη μεγέθη φθηνές.   

Πάνω στο δρόμο που χάραξαν οι συναλλαγές της Δευτέρας επέλεξαν οι θεσμικοί να κινήσουν τους δείκτες, άρα και τις τιμές των Τραπεζικών μετοχών. Προσθέτοντας μερικές φρέσκες πινελιές διαφοροποίησης μεταξύ των τεσσάρων, με βάση το χρόνο παραμονής της κάθε μιας σε αρνητικό πεδίο και αίτιο, πιθανά, τα περί προσαρμογής στις απαιτήσεις του ελέγχου του ΤΧΣ, επί της εταιρικής τους διακυβέρνησής. Σε γενικές γραμμές η πρακτική που επέλεξαν ήταν αυτή που έχει δημιουργήσει τα καλοχτισμένα κέρδη των τραπεζικών μετοχών. Γιατί με την «άδεια», που παρέχουν οι ισχυροί της αγοράς, να «εκφραστούν» και οι έχοντες ανάγκη ρευστοποίησης θέσεων μέσα σε κάθε συνεδρίαση, η τελική μεταβολή ημέρας έχει περισσότερο ρεαλισμό και λιγότερο ψεύτικο αγοραστικό ενδιαφέρον. Κάτι που απασχολεί σοβαρά τους ιδιώτες επενδυτές, που αποδίδουν στον κλάδο μια «εχθρική» συμπεριφορά.

Ενώ για αρκετή ώρα οι απώλειες της ΕΤΕ, φάνηκαν να επηρεάζουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και στις άλλες μετοχές του κλάδου, στο τέλος οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, εμφάνισαν ισχυρά κέρδη, με την ΕΤΕ στο 0,00%. Εικόνα ενδεικτική του πνεύματος που επικρατεί μεταξύ των επαγγελματιών που αλλάζουν στάση εύκολα και ανάλογα με την ροή των τιμών μέσα σε μια μέρα. Το υπογραμμίσαμε πρόσφατα.

Οι πιέσεις στην ΕΤΕ στο μέσο των συναλλαγών και πέρα, έκαναν πολλούς θεσμικούς να σκεφτούν, με αγωνία, αν οι άλλοι ξέρουν κάτι που εκείνος δεν γνωρίζει. Ο αδύναμος κρίκος χθες ήταν η ΕΤΕ, που εκτός της μεγάλης βύθισης σε αρνητικό πεδίο και ο χρόνος παραμονής εκεί ήταν ο μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Αλλά για τη στήλη, η πορεία του 25άρη και του ΓΔ βρέθηκε πάνω σε σημαντικές στηρίξεις τους, που δοκιμάστηκαν τέσσερις φορές ως τέτοιες σε καθοδικές φάσεις.

Τώρα, που αυτοί ανέβαιναν από χαμηλότερα επίπεδα, θα συναντούσαν αυτές τις στηρίξεις σαν οροφές. Άλλωστε οι 1483,52 μονάδες και οι 1483,73 αποδείχθηκαν ανυπέρβλητο επίπεδο αμέσως μετά τη βουτιά από το Brexit. Ωστόσο ανάμεσα στους επενδυτές που αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν θέσεις προσφάτως δημιουργημένες, είναι και αυτοί που προβλέπουν διόρθωση, μόνο για στατιστικά αίτια, που θέλησαν να την εκμεταλλευθούν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι σημαντική ώθηση από τη «χαλάρωση» των ανησυχιών για το Brexit.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 18.347 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,70% στις 2.152 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,69% στις 5.023 μονάδες.

«Νομίζω πως οι φόβοι για το Brexit έχουν υποτιμηθεί» τονίζει ο Μάρις Ογκ, πρόεδρος της Tower Bridge Advisors. «Χαίρομαι που η Βρετανία έχει νέο πρωθυπουργό, αλλά δεν ξέρω πώς θα πάνε τα πράγματα» σπεύδει να σημειώσει, με αφορμή την τοποθέτηση της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινήθηκε έντονα ανοδικά, ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1,30 δολαρίων, καθώς εκτινάχθηκε κατά 1,97% στα 1,3248 δολάρια. Το ευρώ σημείωσε οριακά κέρδη, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,05% στα 1,1061 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 1,95% στα 104,79 γεν/δολάριο.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 4,58% στα 46,81 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,61% στα 48,38 δολάρια.  Η τιμή του χρυσού αντίθετα, υποχώρησε κατά 1,72% στα 1.333,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στην εξαγορά του Odeon & UCΙ Cinemas Group αναμένεται να προχωρήσει η AMC Entertainment, καταβάλλοντας το ποσό των 921 εκατ. στερλινών (1,21 δισ. δολαρίων).

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, εντός της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η αγορά του χρέους της Odeon & UCI, συνολικού ύψους 401 εκατ. στερλινών.

Σημειώνεται ότι η Odeon μέχρι πρότινος άνηκε στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού fund Terra Firma. H AMC προσφάτως, δεσμεύτηκε να προχωρήσει και στην απόκτηση της Carmike Cinemas.

Παράλληλα, τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν αύξηση κατά 0,1% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα, οι «ανοιχτές» θέσεις εργασίας υποχώρησαν στις 5,5 εκατ., έναντι 5,79 εκατ. τον Απρίλιο.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση από την επικείμενη τοποθέτηση της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100  υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 6.680 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,33% στις 9.964 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,57% στις 4.333 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,42% στις 8.506 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,83% στις 16.721 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 1,06% στις 336,26 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των UniCredit, Mediobanca, UBI Banca και Intesa Sanpaolo ενισχύθηκαν άνω του 5% εν όψει της τελικής λύσης για το σχέδιο εξυγίανσης των «προβληματικών» ιταλικών τραπεζών.

Χθες βράδυ, η Τερέζα Μέι, νυν υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανακηρύχθηκε και τυπικά ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος. Η ανάληψη της ηγεσίας του κυβερνώντος, κεντροδεξιού - δεξιού κόμματος, ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον και στην πρωθυπουργία της χώρας, εντός των επόμενων δύο ημερών.

Την ίδια ώρα, τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία προλείανε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών της ιβηρικής χερσονήσου.

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, βάσει του άρθρου 126 της λειτουργίας της Ε.Ε., επισύρει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν, εντός των επόμενων 20 ημερών, καλείται να προτείνει στο Ecofin, την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων, τα οποία θα ανέρχονται έως το 0,2% του ΑΕΠ. Μαδρίτη και Λισαβόνα δύνανται να εφεσιβάλουν την απόφαση, εντός 10 ημερών, διεκδικώντας τη μείωσή τους.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη σταθερότητα του βρετανικού τραπεζικού κλάδου προέβη σήμερα ο διοικητής της Bank of England (BoE), Μαρκ Κάρνεϊ, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ισολογισμοί είναι απολύτως ισορροπημένοι, ακόμη και δίχως να μειωθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» (capital buffer). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες καθίστανται ικανές να αντεπεξέλθουν στις μεταπτώσεις της στερλίνας , οι οποίες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, είναι αρκετά υψηλές.

Παράλληλα, έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Delhaize Group με την Koninklijke Ahold N.V., ολοκληρώνοντας ένα deal, συνολικής αξίας 31 δισ. δολαρίων. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών, οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά φρούτων και λαχανικών, εναπόκειται στην έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ.

Συγχρόνως, αύξηση εμφάνισε τον Ιούνιο, ο δείκτης πληθωρισμού στη Γερμανία, απέχοντας ωστόσο, παρασάγγας από τον στόχο του 2%. Συγκεκριμένα, o δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε άνοδο κατά 0,3% έναντι 0,1% τον Μάιο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τέλος, σημείωσε αύξηση κατά 0,2% έναντι 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσαν στο α' τρίμηνο του 2016, οι τιμές κατοικιών στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών κατοικιών ενισχύθηκε κατά 3% έναντι του α' τριμήνου του 2015 και κατά 0,4% έναντι του δ' τρίμηνου του 2015. Στην Ε.Ε., κατεγράφη άνοδος κατά 4% και 0,7% αντίστοιχα.

Τέλος, το 10% των μετοχών της FinecoBank SpA θέτει προς πώληση η UniCredit, προσδοκώντας στην αποκόμιση 328 εκατ. ευρώ. Μέσω της πώλησης του συγκεκριμένου ποσοστού, η ιταλική τράπεζα επιδιώκει την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1), εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

ΑΣΙΑ

Χθες το πρωί στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 2,46% στις 16.095 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 1.991 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,48% στις 5.362 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,88% στις 3.024 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,44% στις 521 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο κατά 0,90% στις 21.068 μονάδες.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με αισθητή βελτίωση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, ανέβασαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες του 25άρη, αλλά για άλλη μια μέρα, η πορεία των μετοχών τους σφραγίστηκε από μεγάλες διαταράξεις. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη δεν είχε αλλάξει και εμφανίστηκαν κέρδη στους βασικούς δείκτες, που με την πάροδο του χρόνου μεγάλωναν. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου ενισχύθηκε από την προσδοκία ότι η απάντηση στην ανησυχία για το Brexit θα δοθεί με μέτρα χαλάρωσης από τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής παγκόσμια.

Οι θεσμικοί επέλεξαν το κυνήγι των ευκαιριών και σήμερα εμφάνισαν επιφυλάξεις για τις εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας, Πετρελαίου Αερίου, Πρώτων Υλών, αλλά και στα  Προσωπικά Οικιακά Είδη. Ώθησε επίσης θετικά τις μετοχές η  εμφάνιση πολλών ιθυνόντων της Ευρωζώνης και της ΕΕ που διαβεβαίωσαν είτε για μηδενικά πρόστιμα σε Ισπανία  και Πορτογαλία, για παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων, είτε η κυρία Μέρκελ που δήλωσε ότι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο οι Ιταλικές Τράπεζες. Ενώ τα δεδομένα από την αγορά μετοχών στις ΗΠΑ, νέο ρεκόρ  και για τον DOW Ind. Av,  έδειξαν να δικαιώνουν εκείνους που θεωρούν πως η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα περάσει σε ύφεση γιατί θα την στηρίξει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 1) με τέσσερα αμετάβλητα ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 14 είχαν πτώση και 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 21 από τις 40 ήταν ανοδικές. Στα 44,358 από 35,617 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,16 από 21,02 τη Δευτέρα κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε οριακά, με τις τράπεζες να αποτελούν το 56,72% από 59,02% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,31%, ο CAC είχε μεταβολή +1,56%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,07%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,47% και +0,41% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,70% και έφθασε στις 551,92 από 548,09 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1489,22 από 1472,70 με μεταβολή +1,12%. Οι δημοπρασίες επέφεραν ανοδική αλλαγή των τιμών κατά 1,3 μονάδες στον ΓΔ και κατά 3,5 στον 25άρη, αφήνοντας τους τελικά κοντά στο ανώτερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Τραπεζών +2,70 από +4,36%, Κατασκευές Υλικά +1,66% από +1,28%, Κοινής Ωφέλειας +1,23% από +3,40%, Ταξίδια Αναψυχή +1,19% από +1,71%, ο 25άρης +1,12% από +2,41%, Εμπορίου +0,99% από +3,30%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,94% από +2,31%, Τηλεπικοινωνιών +0,85% από +1,60%, ο FTSEM +0,78% από +0,97%, Χημικών +0,72% από +0,72%, Τεχνολογίας +0,71% από +0,52%, ο ΓΔ +0,70% από +2,05%, Τροφίμων Ποτών +0,60% από +1,39%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -1,72% από +0,26% Πρώτων Υλών -1,29% από +1,04% Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,02% από +2,13% Βιομηχανικών Προϊόντων -0,51% από +2,19% και Πετρελαίου Αερίου -0,09% από -0,16%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,358 από 35,617  εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,909 από 1,182 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 36,132 από 32,506 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,188 από 0,801 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,721 από 39,441 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 97,233 από 69,718 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 57 των καθοδικών σε 42 από 25 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον 25άρη, μετά τις 11:00, πορεία σχήματος Ν χωρίς ασυμμετρίες.  Ήτοι από το ελάχιστο μέρας στις 1466,46 μονάδες (-0,42%) τον κίνησαν ανοδικά ως τις 13:12. Τότε σημειώθηκε το μέγιστο μέρας στις 1491,6 μονάδες (+1,28%)  και κατόπιν πτωτικά ως τις 15:27. Το ελάχιστο σε εκείνη τη φάση ήταν οι 1469,16 μονάδες αλλά στις δημοπρασίες έπιασε τις 1491,51 ήτοι το μέγιστο μέρας για δεύτερη φορά. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 19,563 εκατ. ευρώ γιατί η νευρικότητα αύξησε τους όγκους στα ΣΜΕ του FTSE25. 

Διακινήθηκαν 3636 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 1442 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1493,75 μονάδες και κατώτερο τις 1462,50. Το  ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου απέφερε όγκο 1 συμβόλαιο. Ο δείκτης έκλεισε στις 1489,22 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Ιουλίου και για την επόμενη ορίστηκε στις 1482,500 μονάδες, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου 2484 και 2451 για τη σειρά Αυγούστου ενώ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 83.

Καθώς πλησιάζει η μέρα της εκπνοής των σειρών Ιουλίου οι έμπειροι επενδυτές προσδοκούν ότι ο 25άρης θα κινηθεί στην πρώτη ευκαιρία και καθοδικά για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μετακύλησης θέσεων.  

Τεχνικά ο 25άρης επέστρεψε σε ζώνη τιμών γύρω από τις 1490 μονάδες που στο πρόσφατο παρελθόν τέσσερις φορές είχανε λειτουργήσει ως επίπεδα στήριξης του δείκτη των blue chip. Στις 21/1 (κλείσιμο στις 1429 ελάχιστο στις 1410 μέγιστο στις 1476) αλλά και στις 22/3 (κλείσιμο στις 1478,9 ελάχιστο στις 1455,6 μέγιστο στις 1483,9) και σε δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του Απριλίου στις 13 (κλείσιμο στις 1486,2 ελάχιστο στις 1464,8 μέγιστο στις 1509,4) και 14 (κλείσιμο στις 1487,5 ελάχιστο στις 1471,6 μέγιστο στις 1492,4) εκείνου του μήνα.  Τέλος στις 16/6 (κλείσιμο στις 1482,1 ελάχιστο στις 1471 μέγιστο στις 1539).

Από τα παραπάνω μια ζώνη μεταξύ των 1470 και 1510 μονάδων θα αποτελέσει, στην κίνηση από κάτω προς τα πάνω, μια οροφή που οι χαμηλοί τζίροι των ημερών δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα ξεπεραστούν εύκολα ανοδικά. Η σημερινή συνεδρίαση για αυτούς τους λόγους αποκτά μεγάλη σημασία για εκείνους που προσεγγίζουν την αγορά με τη βοήθεια  της στατιστικής.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπήρξε καθαρή τοποθέτηση σε τεχνικό επίπεδο: «Όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 522 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε σχηματισμό διπλού βυθού και ενδεχομένως τερματισμού της πτώσης. Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, απαιτείται η υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 571 μονάδων απ' όπου διέρχεται η κατερχόμενη γραμμή τάσης, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 659 έως τις 517 μονάδες».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η 'νηοπομπή' πέντε συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με χαμηλές συναλλαγές, δεν είναι ένα παράδοξο φαινόμενο για τα δεδομένα της 'ρηχής' Ελληνικής Αγοράς.

Η "αθόρυβη" ανοδική κίνηση είχε επαναληφθεί στο προηγούμενο διάστημα, οπότε το εγχώριο σενάριο εξελίξεων καθόριζε την πορεία μας και οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα θετικά παρεπόμενα καλλιεργούσαν αισιοδοξία. Μέχρι την στιγμή που ήρθε o "μαύρος κύκνος" με τη μορφή του "Brexit" και όλα ανατράπηκαν!

Ωστόσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία, όπου με συνοπτικές διαδικασίες η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία, υποβαθμίζουν τις αρνητικές παρενέργειες του "Brexit". Και τούτο γιατί σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο μια "Νορβηγικού τύπου" συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε., οδηγώντας σε βάθος χρόνου (απροσδιόριστο ωστόσο...) στην υπογραφή συμφωνίας. Εξέλιξη που διαφαίνεται ότι συντελεί στη μείωση των "αναταράξεων" στις Αγορές με την Στερλίνα να έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά της.

Ωστόσο, ο επόμενος "μαύρος κύκνος" με τη μορφή του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των Ιταλικών Τραπεζών "είναι εδώ" και η αντιπαράθεση της Ιταλικής Κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το Βερολίνο συνεχίζεται. Υφίσταται, έτσι, απειλή "κουρέματος" τοποθετήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ, για τους ομολογιούχους των Ιταλικών Τραπεζών, καθώς η ορατότητα για τον τρόπο διενέργειας των ΑΜΚ είναι χαμηλή.

Παράλληλα, η "εξομολόγηση" του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank για τα των κεφαλαιακών αναγκών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών αγνοήθηκε από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, που συνεχίζουν αμέριμνα και ενδεχομένως με άγνοια κινδύνου να κινούνται σε πλαγιοανοδική κατεύθυνση, υποβοηθούμενες από την Wall Street και τις Ασιατικές Αγορές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα "Abenomics", τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή.

Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος τα πορισμάτων των "stress tests" της EKT στις 29 Ιουλίου. Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο εξαντλεί την πιθανή δυναμική του σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα παρόντα, την περιοχή δηλαδή των 570 μονάδων που η τεχνική ανάλυση "βλέπει" ως περιοχή αντίστασης. Έτσι, εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές μη Τραπεζικών εταιρειών με ελκυστικά θεμελιώδη, συνεχίζουν να αγνοούνται από την επενδυτική κοινότητα, που στερείται διαθεσίμων, ή διέπεται από υψηλό βαθμό απέχθειας κινδύνου για τη διενέργεια κινήσεων μακράς πνοής.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήρθαν σε απόσταση αναπνοής από το αποκορύφωμά τους το 2016 σήμερα  Τετάρτη 13/7, καθώς οι προοπτικές σταθερής ανάπτυξης των ΗΠΑ και η χαλαρή οικονομική πολιτική σε μεγάλες αγορές, ανοίξανε την όρεξη των επενδυτών για  ανάληψη κινδύνου που έχει πληγεί από την αβεβαιότητα λόγω Brexit.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4% και κινείται γύρω από τις 428 , ακριβώς κάτω από το υψηλό έτους των 428,22 μονάδων στις 21 Απριλίου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 1%. Οι μετοχές στην Αυστραλία ανέβηκαν 0,53% και ο Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 0,6%. Οι μετοχές της Νέας Ζηλανδίας ήταν σχεδόν αμετάβλητες (-0,21%) κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που χτύπησαν την Τρίτη. Στη Σαγκάη ο SSEC ανεβαίνει 0,50%.

Ο ευρύτερος μετρητής MSCI των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου έχει ανακτήσει πλήρως τις απώλειες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, για να χτυπήσει το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα μήνα.

"Πριν από λίγο καιρό, όλα έμοιαζαν τόσο αβέβαια για Brexit. Τώρα, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα αποκτήσει ένα νέο πρωθυπουργό και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα. Αυτό καταπραΰνει το συναίσθημα των επενδυτών», δήλωσαν από τη  Sumitomo Mitsui Asset Management.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει οριστεί να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, την Τετάρτη.

Στη Wall Street, ο S&P 500 κέρδισε 0,7% και βρέθηκε σε ένα νέο ρεκόρ υψηλού με κλείσιμο στις 2.152,14, ενώ ο Nasdaq απέκτησε θετική μεταβολή για το έτος. δεδομένα ισχυρή θέσεων εργασίας της Παρασκευής έχει ενισχυθεί απόψεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε στέρεες βάσεις παρά ένα αργό ξεκίνημα στο έτος.

Η ομάδα των Ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, θεωρείται ως ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους στην παγκόσμια οικονομία, εμφάνισε κέρδη αφού η Ιταλία φαίνεται να έχει μετακινηθεί πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΕΕ για την προστασία στις τράπεζες της.

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διέταξε ένα νέο γύρο των δαπανών δημοσιονομικής τόνωσης μετά από μια εκλογική νίκη. Η συνάντησή του την Τρίτη με τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve Ben Bernanke, υπέρμαχο των πολιτικών με εκτύπωση χρήματος και απευθείας παράδοσή του στον ιδιωτικό τομέα για την τόνωση της οικονομίας,  τροφοδότησε την φήμη πως ο Abe θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας .

Αυτές οι προσδοκίες πιέζουν προς τα κάτω το γεν -4% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα τελευταία στα 104,23 JPY στο δολάριο. Η Τράπεζα της Αγγλίας τα κάνει την ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη, με αρκετούς να αναμένουν μείωση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης αναμένεται ευρέως να λάβει στάση υπέρ χαλάρωσης όταν θα εμφανίσει την αναθεώρηση της πολιτικής της μια εβδομάδα αργότερα.

Στον απόηχο της ψηφοφορίας για το Brexit, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο τώρα αναμένεται να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθησυχάσουν τις αγορές με την παροχή κινήτρων. Έγραψε  ο Angus Nicholson, αναλυτής της αγοράς της IG στη Μελβούρνη. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτο ράλι σε μετοχές και βιομηχανικά προϊόντα. Φυσικά, αν αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν τελικά, θα μπορούσε να σταματήσει το ράλι αμέσως. Το μεγαλύτερο άγνωστο για τις αγορές είναι το τι θα συμβεί στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στις αρχές Νοεμβρίου, με βάση τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της επίδοσης των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μεγαλύτερο βάρος πάντως όσον αφορά τη μείωση των NPEs, που θα φθάσει τα 41 δισ. ευρώ, «πέφτει» στη διετία 2018 - 2019. Η παράμετρος «ανάκαμψη» είναι η πιο κρίσιμη για την επιτυχία του σχεδιασμού που προβλέπει τη μείωση κατά 40% των κόκκινων ανοιγμάτων μέσα σε διάστημα τριάμισι ετών.

«Πάση δυνάμει» για το λιμάνι του Πειραιά πλέει ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, ο οποίος προκειμένου να μετατρέψει τον ΟΛΠ σε «maritime city» «εγκαταλείπει» την πρώτη βάση που απέκτησε στην Ευρώπη, το λιμάνι της Νάπολης.

Ειδικότερα, κύκλοι του κινεζικού ομίλου τόνισαν στη «Ν» ότι αυτή την περίοδο εστιάζουν την προσοχή τους αποκλειστικά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξούν να μετατρέψουν στο μεγαλύτερο της Μεσογείου και ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν επίσης στη «Ν» ότι αυτή την περίοδο γίνεται σκληρή προετοιμασία προκειμένου στις αρχές Αυγούστου (μετά το πρώτο δεκαήμερο υπολογίζεται) ο κινεζικός όμιλος να αναλάβει και επίσημα το «πηδάλιο» στο λιμάνι του Πειραιά.

Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση «θα προχωρήσει πολύ γρήγορα», εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν των εργασιών του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin). «Η Ελλάδα κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος» τόνισε και επισήμανε ότι «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία». Άρα - συνέχισε - «δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις».

Τον διαγωνισμό για την απόκτηση συμμετοχής 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, προκήρυξε η ΔΕΗ, μία ημέρα μετά τη σχετική έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης. Η «πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος» δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και περιγράφει το πλαίσιο και τη διαδικασία του διαγωνισμού. Στην πρώτη φάση, θα γίνει η επιλογή των ενδιαφερομένων που διαθέτουν τη νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, καθώς και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων, με το Χρηματιστήριο και το Κεντρικό Αποθετήριο της Τεχεράνης, υπεγράφησαν κατά την επίσημη επίσκεψη στις 11 και 12 Ιουλίου στελεχών του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Τεχεράνη. Τα Μνημόνια Συνεργασίας υπογράφηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Τεχεράνης, 

Πτώση -1,8% παρουσιάσε η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής το α' εξάμηνο του 2016. Τον Μάιο η τουριστική κίνηση μειώθηκε κατά 6,5%.   Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε πως «οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις που καταγράφονται μετά από μια θεαματική θετική πορεία την περίοδο 2013-2015, προειδοποιούν για στροφή του μέχρι σήμερα θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας».

Περίπου 47.000 αιτήσεις χρηματοδότησης υποβλήθηκαν συνολικά από ενδιαφερόμενους για τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού αλλά και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάχθηκε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μέλλον της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, η αισιόδοξη προσέγγιση των πραγμάτων θέλει να έχουν «αμβλυνθεί» ορισμένα σημεία τα οποία επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια και πως εντός της εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις στην κατεύθυνση ενός κατ’ αρχήν σχεδιασμού, ενός βασικού πλάνου που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιοργάνωση της αλυσίδας.

Για ένατη κατά σειρά χρονιά η Alpha Bank προέβη στη δημιουργία Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο οποίος έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες οδηγίες του οργανισμού Global Reporing Initiative – GRI G4, καθώς και τις αρχές του AccountAbility Principles Standard AA1000.

Το χρονοδιάγραμμα πώλησης της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο προβλέπει την ολοκλήρωση της συναλλαγής πριν από το τέλος του 2016, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα υπενθυμίζει ότι έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού συμμετοχής 26% επί του συνολικού αριθμού μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου (3,4 εκατ.) στην Holding M. Sehnaoui SAL («HMS») έναντι συνολικού τιμήματος αξίας 3,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 3,72 ευρώ ανά μετοχή.

Tη διανομή μικτού μερίσματος 8,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2015 ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η μετ’ αναβολήν επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας Καρέλιας. Το καθαρό μέρισμα μετά την παρακράτηση φόρου σε ποσοστό 10%, ανέρχεται στα 7,65 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 15η Ιουλίου του 2016.

Πάνω από το 50% ανέχεται το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που καινοτομούν, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και της ΕΛΣΤΑΤ για την τριετία 2012 - 2014.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 51%, εμφανίζονται καινοτόμες καθώς εφαρμόζουν τουλάχιστον έναν τύπο καινοτομίας: νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα (καινοτομία προϊόντος), νέες ή σημαντικά βελτιωμένες διαδικασίες (καινοτομία διαδικασίας), νέες οργανωσιακές μεθόδους (οργανωσιακή καινοτομία), νέες μεθόδους μάρκετινγκ (καινοτομία μάρκετινγκ).

Τη χαμηλή διείσδυση του κλάδου των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, διαπιστώνει σε πρόσφατή έρευνά της η IBHS A.E..

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της ύφεσης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση για την έναρξη νέων επιδοτήσεων, επιβράδυνε τον υψηλό ρυθμό ανόδου των προηγούμενων ετών.

Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank Ergasias A.E., για το β’ τρίμηνο του 2016. Την ίδια ημέρα, στις 19.00, θα υπάρξει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία προλείανε η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών της ιβηρικής χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, το Ecofin διαπίστωσε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Άδικη και αντιπαραγωγική» χαρακτήρισε οποιαδήποτε κύρωση επιβληθεί από την Ε.Ε. στη Λισαβόνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι άναψαν «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

Σε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη σταθερότητα του βρετανικού τραπεζικού κλάδου προέβη σήμερα ο διοικητής της Bank of England (BoE), Μαρκ Κάρνεϊ, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ισολογισμοί είναι απολύτως ισορροπημένοι, ακόμη και δίχως να μειωθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» (capital buffer).

Αύξηση της ημερήσιας ζήτησης για αργό κατά 1,2 εκατ. βαρέλια αναμένει για το 2017 ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του.

Στις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 33 εκατ. βαρέλια/ημερησίως, ενώ αντίθετα, στις χώρες - μη μέλη θα συνεχίσει να μειώνεται, κατά 0,11 εκατ. βαρέλια. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική ζήτηση για το 2017, θα είναι αυξημένη κατά 0,3 εκατ. βαρέλια, έναντι του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών.

Στην εξαγορά του Odeon & UCΙ Cinemas Group αναμένεται να προχωρήσει η AMC Entertainment, καταβάλλοντας το ποσό των 921 εκατ. στερλινών (1,21 δισ. δολαρίων). Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, εντός της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η αγορά του χρέους της Odeon & UCI, συνολικού ύψους 401 εκατ. στερλινών.

Την επιτάχυνση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ζήτησαν, προσερχόμενοι στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο», δήλωσε o κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι «η επιτάχυνση στην ανάληψη των καθηκόντων της Τερέζα Μέι θα πρέπει επιταχύνει και τη διαδικασία του Brexit».