Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 12:42

Αποκλείει μείωση επιτοκίων ο Τρισέ - Ανοδος του ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών ύστερα από τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προβεί σε μείωση επιτοκίων παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλα τα στοιχεία που θα έχουμε αλλά δεν ετοιμάζομαι για μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο Reuters ύστερα από την ομιλία του σε τραπεζικό φόρουμ στο Πεκίνο.

Ο κ. Τρισέ είπε επίσης ότι οποιαδήποτε κίνηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της ΕΚΤ, που βρίσκονται τώρα στο 2%, θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας και θα οδηγούσε ανοδικά τις αποδόσεις ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τροφοδότησε νωρίτερα προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων λέγοντας στην ομιλία του ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/07/1058778.htm .

Ερωτηθείς αναφορικά με τις εικασίες για εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος, ο Trichet απάντησε: «Όλες αυτές οι φωνές που έχουν εκφράσει παράλογες ιδέες έχουν διαψευστεί από όλες τις σχετικές κυβερνήσεις. Δεν σχολιάζω παράλογα πράγματα».

Στις 12:29 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2310 δολάρια έναντι 1,2239 δολαρίων νωρίς το πρωί.

Παράλληλα, στις 12:39, η ισοτιμία του ευρώ με το ιαπωνικό νόμισμα βρισκόταν στα 131,12 γιεν ανά ευρώ. Το πρωί το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 130,81 γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.