Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 13:55

Electrolux: Στο κλείσιμο του εργοστασίου της στη Νυρεμβέργη

ΤΟ εργοστάσιό της στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, που απασχολεί 1.750 ανθρώπους, ενδέχεται να κλείσει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στον κόσμο, Electrolux AB, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, από άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους παραγωγής.

Η παύση λειτουργίας του εργοστασίου, που παράγει πλυντήρια ρούχων, πιάτων και στεγνωτήρια ρούχων, θα κοστίσει περίπου 2,1 δισ. σουηδικές κορώνες (280 εκατ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η Electrolux, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, επιδιώκει να βρει άλλες πηγές παραγωγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εταιρεία, η οποία αυξάνει την παραγωγή της από τη Δυτική Ευρώπη έως τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου, όπως το Μεξικό και την Ουγγαρία, είναι η τελευταία που αποσύρεται από τη Γερμανία, ψάχνοντας φθηνότερο εργατικό κόστος. Η Grohe Holding GmbH, η εταιρεία που παράγει βρύσες και μπαταρίες μπάνιου και ανήκει στην Texas Pacific Group και την Credit Suisse First Boston, είπε τον περασμένο μήνα, ότι θα μειώσει κατά 2/3 το εργατικό της δυναμικό των 4.500 εργαζομένων.

Οι μετοχές της Electrolux υποχωρούσαν 0,5 κορώνες, φθάνοντας στις 161 κορώνες η μία στις 11:14' π.μ., στη Στοκχόλμη, τοπική ώρα. Αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 8,8% από τις 20 Μαΐου, όταν η Maytag συμφώνησε να εξαγοραστεί από την Ripplewood LLC και άλλους επενδυτές, αντί ποσού περίπου 1,13 δισ. δολ., αυξάνοντας τις εικασίες, ότι θα υπάρξουν και άλλες εξαγορές στον κλάδο.