Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 17:40

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδος - Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ναυτιλιακής Συμφωνίας

Μνημόνιο συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της σε ισχύ Ναυτιλιακής Συμφωνίας Ελλάδος - Αιγύπτου υπεγράφη σήμερα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μιχάλη Λιάπη, με τον υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου δρ. Essam A. Sharaf,

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ανάπτυξη επενδύσεων και τη ναυτική εκπαίδευση.

Το μνημόνιο αφορά:

- Τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου με επιβατικό οχηματαγωγό. Θα διευκολυνθεί η θαλάσσια δρομολογιακή σύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δυο κρατών.

-Την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων θαλάσσιων μεταφορών σε συνδυασμό με το πανευρωπαϊκό δίκτυο και τα υπάρχοντα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα των δύο χωρών.

-Τη διευκόλυνση μεταφοράς προσώπων και αγαθών από και προς τους λιμένες των δύο χωρών με ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

- Την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.

- Την ευρωμεσογειακή συνεργασία σε θέματα λιμένων. Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διμερών συμφωνιών στον τομέα των λιμένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την αναπτυξιακή πορεία των μεγάλων λιμένων της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η προοπτική συνεργασίας Αιγυπτιακών λιμένων με τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου καθώς και η πιθανή κατασκευή λιμενικού τερματικού σταθμού στη Νότια Κρήτη εξαιτίας της εγγύτητας με τους Αιγυπτιακούς λιμένες.

- Την κρουαζιέρα. Τα υπό ελληνική, όσο και τα υπό αιγυπτιακή ή τρίτης χώρας σημαία κρουαζιερόπλοια, μπορούν να συμπεριλάβουν στα δρομολόγιά τους λιμένες των δύο χωρών, ως ενδιάμεσους λιμένες προσέγγισης.