Προτάσεις για άμεση χαλάρωση των capital controls υπέβαλε στους θεσμούς η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Στο πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνεται και να το να δοθεί η δυνατότητα στους αποταμιευτές να «σηκώνουν» 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες από τα ATMs.
Προτάσεις για άμεση χαλάρωση των capital controls υπέβαλε στους θεσμούς η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Στο πακέτο των προτάσεων, πέραν της μη υπαγωγής του «φρέσκου χρήματος» στους περιορισμούς αναλήψεων, περιλαμβάνεται και να το να δοθεί η δυνατότητα στους αποταμιευτές να «σηκώνουν» 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες από τα ATMs αντί για 420 ευρώ ανά εβδομάδα που είναι το σημερινό όριο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας «στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε σήμερα στους θεσμούς πρόταση με τα παρακάτω νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:
Όπως πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:
Ο διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν το «απόθεμα» των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων (σ.σ σήμερα ανέρχεται στα 108 δις. ευρώ με βάση στοιχεία α’ τριμήνου) κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019 ήτοι κατά περίπου 42 δισ. ευρώ. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του:
Σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπεται ότι το 2019 τα ΜΕΑ θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισεκ. ευρώ. Η μείωση αυτή αναμένεται ότι θα προκύψει: Πρώτον, από την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα, και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων και, δεύτερον, από την επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Σε μικρό ποσοστό (της τάξης του 5%) προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των ΜΕΑ.
Οι βασικές προτεραιότητες που προωθεί η ΤτΕ κατά την αξιολόγηση και έγκριση των στρατηγικών που υποβάλουν οι τράπεζες για τη μείωση των ΜΕΑ είναι:
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και προσέθεσε ότι οι τράπεζες μπορεί να βγουν ωφελημένες ακόμη και κατά 500 εκατ. ευρώ από την άρση του waiver και την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προς το τέλος του χρόνου:
«Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόµενη πιο φθηνή αναχρηµατοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασµό µε τη συµµετοχή των ελληνικών κρατικών οµολόγων στις παρεµβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιµάται ότι θα έχουν σηµαντική θετική επίδραση στα αποτελέσµατα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 µε 500 εκατοµµύρια ευρώ. Τα έµµεσα οφέλη όµως, όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναµένεται να είναι σηµαντικά υψηλότερα».
Για μια ακόμη φορά, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018 ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% να συγκρατηθεί στο 2% ενώ προσέθεσε ότι «επείγει ο προσανατολισµός της οικονομικής πολιτικής προς τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς καθώς και την αξιοποίηση της αδρανούσας ακίνητης κρατικής περιουσίας που μπορεί να αποβεί καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων»
Εξάλλου, ανακοίνωσε την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα 4 δισ. ευρώ καταθέσεων μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016.
Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε με εμφατικό τρόπο την επιστροφή καταθέσεων 4 δισ. από την 20η Ιουλίου 2015 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τα στρώματα δηλαδή».
Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής».
naftemporiki.gr