Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 21:12

Τα ψιλά γράμματα στις καταχωρήσεις σε διαφημιστικούς καταλόγους

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, έχει δεχθεί υψηλό αριθμό καταγγελιών, μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Μεγάλη συχνότητα παρουσιάζουν οι υποθέσεις πληρωμένων καταχωρήσεων ιδιωτών - επαγγελματιών και εταιρειών σε διαφημιστικούς καταλόγους που εκδίδονται σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι καταναλωτές εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία ως προς την αντιμετώπιση προβλημάτων σε αυτή την περίπτωση, καθώς συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια υπαναχώρησης από την σύμβαση εγγραφής στους διαφημιστικούς καταλόγους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, συμβαίνει να συνεχίζουν να λαμβάνουν τιμολόγια πληρωμής των καταχωρήσεων, ενώ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να σταματήσει η εγγραφή τους στους καταλόγους.

Οι εν λόγω διαφημιστικές εταιρίες αποστέλλουν τις προσφορές τους με ονομαστικές επιστολές προς συγκεκριμένους καταναλωτές, με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και με επισκέψεις εκπροσώπων των διαφημιστικών εταιρειών.

Πολλοί καταναλωτές καταγγέλλουν ότι, ενώ η καταχώρηση φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι δωρεάν, στα «ψιλά γράμματα» των προσφορών υπάρχει αντίτιμο δημοσίευσης στους καταλόγους. Επίσης δεν είναι σαφές το ακριβές χρονικό διάστημα εγγραφής στους διαφημιστικούς καταλόγους κι έτσι πολλοί καταναλωτές νομίζουν ότι θα πληρώσουν για μια καταχώρηση, ενώ στην πορεία διαπιστώνουν ότι είναι υποχρεωμένοι, βάσει της προσφοράς/σύμβασης που έχουν υπογράψει, να πληρώσουν για περισσότερες από μία καταχωρήσεις και για διάστημα ανανέωσης της εγγραφής επί τουλάχιστον τρία έτη, ενώ οι εν λόγω εταιρείες δεν αποδέχονται την διαγραφή από τον κατάλογο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις προσφορές καταχώρησης εταιρειών όπως οι:

- European City Guide (Ισπανία)

- World Wide Web Register (Ισπανία)

- Construct Data Verlag A.G. (Αυστρία)

- Trans World Business & Buyers Publications (Ελβετία)

- Tourist Directory Nova Channel A.G. (Ελβετία)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ενημερώνει ότι, σε περίπτωση που οι καταναλωτές επιθυμούν να διαφημιστούν σε έναν τέτοιου είδους κατάλογο, είναι αναγκαίο να προσέξουν τα παρακάτω:

- Πριν συμπληρώσουν και υπογράψουν τα έντυπα εγγραφής στους διαφημιστικούς καταλόγους, πρέπει να έχουν αναγνώσει και κατανοήσει πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς οι όροι εγγραφής στους καταλόγους είναι γραμμένοι με μικρά γράμματα και οι προσφορές είναι σε ξένες γλώσσες.

- Να ελέγξουν εάν πρόκειται πραγματικά για δωρεάν ή για πληρωμένη καταχώρηση.

- Να διαπιστώσουν το ακριβές κόστος εγγραφής, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύονται ως μέλη του εκάστοτε διαφημιστικού καταλόγου, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα σαφές και είναι συχνά γραμμένο στα «ψιλά γράμματα».

- Να βεβαιωθούν για την πολιτική υπαναχώρησης που υιοθετεί η εκάστοτε εκδοτική εταιρία, στην περίπτωση που δεν επιθυμούν πλέον τη δημοσίευση της καταχώρησής τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.