Θετικό βηματισμό «βρίσκει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω του ευοίωνου κλίματος στις διεθνείς αγορές αλλά και της αισιοδοξίας για τις πρώτες επαφές Αθήνας - δανειστών, εν όψει της β’ αξιολόγησης.
Θετικό βηματισμό «βρίσκει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω του ευοίωνου κλίματος στις διεθνείς αγορές αλλά και της αισιοδοξίας για τις πρώτες επαφές Αθήνας - δανειστών, εν όψει της β’ αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.59) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,81% στις 541,47 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,90% στις 1.450,95 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται στα 6,57 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύονται, τέσσερις υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,25% στις 487,04 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,67%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,05%, η Alpha Bank κατά 4,32% και η Eurobank κατά 1,90%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Grivalia Properties, Viohalco, ΔΕΗ και ΟΤΕ εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1,50% ενώ κοντά στο 2% διαμορφώνεται η άνοδος για την Jumbo. Από την πλευρά της, η μετοχή της Νηρεύς ενισχύεται κατά 10% και της ΕΥΑΘ κατά 3%.
O Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, σημείωνε: «Άκαρπη απέβη η προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ανέβει πάνω από τη βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης των 550 με 556 μονάδων, πατώντας στην περιοχή Fibo στήριξης των 540 μονάδων. Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο αδυναμίας έχει ωθήσει τον Δείκτη να διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του επιπέδου που εκτείνεται πάνω από το σημαντικές στηρίξεις των 517 με 510 μονάδων.
Ο εμφανώς όμως μειωμένος τζίρος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη για τη διακράτηση των τιμών πέριξ των 525 - 535 μονάδων, καθώς η πιθανή εκδήλωση ενός αυξημένου κύματος ρευστοποιήσεων θα αποτυπώσει ένα μεγάλο καθοδικό "candlestick" με πιθανή κατάληξη χαμηλότερα των 510 μονάδων. Για να αναιρεθεί αυτό το πτωτικό σενάριο, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να εγκαταλείψει την ισχνότητα και να κινηθεί άμεσα άνω των 540 μονάδων, για να μπορέσει να επανατοποθετήσει στο στόχαστρό του τη ζώνη άνω των 550 μονάδων».
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκε στην επίδραση του διεθνούς κλίματος, τονίζοντας τα εξής: «Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον 'αδύναμο κρίκο' σε μία ακόμη πτωτική φάση στο Χ.Α., επηρεαζόμενες προφανώς και από το 'ξεπούλημα' που έχουν υποστεί οι αντίστοιχοι τίτλοι σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον απόηχο των εξελίξεων στη Βρετανία.
Οι τραπεζικές μετοχές παραδοσιακά θεωρούνται τίτλοι υψηλού "beta" και ενώ βρισκόμαστε σε χρονική συγκυρία στην οποία οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών "stress tests" του κλάδου, είναι διάχυτη η ανησυχία για τη διαχείριση των "τοξικών" τμημάτων του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Οι βραχυπρόθεσμοι traders που βασίζονται στην τεχνική ανάλυση, θα αναμένουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας τη διάσπαση του εύρους τιμών των εννιά τελευταίων συνεδριάσεων του Γενικού Δείκτη, μεταξύ 517 και 551 μονάδων, για να ερμηνεύσουν πληρέστερα τη νέα δυναμική της αγοράς».
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει την Τρίτη στις 11:00 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με αντικείμενο τα εργασιακά, δεδομένου ότι οι θεσμοί συνεχίζουν στη σκληρή γραμμή για εκτεταμένες παρεμβάσεις. Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι αυριανός στόχος είναι «η διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε: πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται μέσω του 13ου και του 14ου μισθού (κατάργηση δώρων).
Την ίδια ώρα, κανονικά βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνεχίζονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, διαβεβαιώνει σε ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο Οικονομίας. Αναφορικά με επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν, περί «παγώματος» πληρωμών από τα Ταμεία Συνοχής που σχετίζονται με ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, το υπουργείο τονίζει ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τις ενέργειές τους ώστε η υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.
naftemporiki.gr