Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 00:01

Οι μετοχές στο προσκήνιο

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Γκρίνσπαν και οι ενθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις από εταιρείες κολοσσούς αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές, ενώ η Ευρώπη εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Γκρίνσπαν και οι ενθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις από εταιρείες κολοσσούς αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές, ενώ η Ευρώπη εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 16,04 μονάδες, ποσοστό 0,15%, φθάνοντας στις 10.483,07 μονάδες. Με απώλειες 8,60 μονάδων, ποσοστό 0,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.067,16 μονάδες.

Τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν με θετικό πρόσημο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, ότι δεν αναμένεται άμεση αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, σπείροντας αισιοδοξία ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό έτσι ώστε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ομιλία του μέσω δορυφόρου σε συνέντευξη στη Κίνα ο Γκρίνσπαν επανέλαβε τη λέξη «γρίφος» για τις ασυνήθιστα χαμηλές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων παρά την αύξηση των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και πρόσθεσε ότι αυτό δεν αντανακλά απαραίτητα μια επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε εταιρικό επίπεδο η ανακοίνωση σχεδίων της General Motors για μείωση 25.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο πολλών εργοστασίων της στις ΗΠΑ στη προσπάθειά της να περιορίσει το λειτουργικό κόστος έδωσε νέα πνοή στις μετοχές του κλάδου, αλλά επιπρόσθετο ενισχυτικό παράγοντα αποτέλεσε και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές της Ford Motor αυξήθηκαν παράλληλα με εκείνες της GM και της DaimlerChrysler.

Η GM ήταν η δεύτερη σε κέρδη μεταξύ των 24 βιομηχανικών ομίλων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500. Η χθεσινή ευφορία περιόρισε τις απώλειες του Standard & Poor΄s 500 για το έτος στο 0,4%, ενώ ο Dow έχει χάσει 2% και ο Nasdaq είναι χαμηλότερα κατά 3,9%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδισαν πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Τα κέρδη αποδόθηκαν στα νέα από τη Siemens για την πώληση του ζημιογόνου τμήματος συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην ταϊβανέζικη BenQ, οδηγώντας το γερμανικό χρηματιστήριο υψηλότερα κατά 2,3%.

Ο δείκτης FTSEurofirst των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 1.126,9 μονάδες, αγγίζοντας το καλύτερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2002.

Ο δείκτης έχει κερδίσει 8% από την αρχή του έτους, ενώ έχει σημειώσει ράλι ανόδου 5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Πτώση 0,47% σημείωσε ο δείκτης Nikkei, κλείνοντας στις 11.217,45 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ