Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 13:18

China Shenhua: 2,95 δισ. δολ. από τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή το 2005

ΜΕΤΟΧΕΣ, αξίας 2,95 δισ. δολ., κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή που έγινε φέτος στον κόσμο, πούλησε η China Shenhua Energy Co., η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα της Κίνας, στα χαμηλότερα επίπεδα της κλίμακας της τιμής, σύμφωνα με τραπεζίτες που εμπλέκονται στη συναλλαγή.

Η Shenhua, πούλησε 3,063 δισ. μετοχές προς 7,50 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η εταιρεία, με έδρα το Πεκίνο, προγραμμάτιζε να πουλήσει τις μετοχές της, από 7,25 έως 9,25 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Οι μετοχές, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στις 15 Ιουνίου.

Η εταιρεία, έχει αποδεδειγμένα αποθέματα άνθρακα 5,9 δισ. μετρικών τόνων και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, μετά την αμερικανική, Peabody Energy Corp., τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία άνθρακα στον κόσμο. Η πώληση των μετοχών έλαβε χώρα σε μια περίοδο, κατά την οποία εικάζεται, ότι οι τιμές του άνθρακα, ενδέχεται να βρεθούν κοντά στο τέλος της ανόδου τους στα υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι προμήθειες πλησιάζουν την ζήτηση, ανέφερε ο Koh Choy, διαχειριστής κεφαλαίων της Golden Honour Asset Management Ltd., στο Χονγκ Κονγκ.

«Η προσφορά ήταν ακριβή, καθώς οι τιμές του άνθρακα, χάνουν τη δυναμική τους», είπε ο Choy, πριν από την ανακοίνωση της τιμής πώλησης των μετοχών. Ο ίδιος, δεν αγόρασε μετοχές της εταιρείας κατά τη δημόσια εγγραφή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank AG, στις 14 Απριλίου, τα συμβόλαια του άνθρακα, που σημείωσαν φέτος αύξηση σε ποσοστό 18% στην Ασία, θα μείνουν σταθερές το 2006 και θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του 2007.

Η China International Capital Corp., η Deutsche Bank AG και η Merrill Lynch & Co., διαχειρίζονται τη δημόσια εγγραφή. Ο Feng Danyun, εκπρόσωπος της China International, ο Michael West, εκπρόσωπος της Deutsche Bank, και της Merrill Lynch στο Χονγκ Κονγκ, R.G. Rosso, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Το ίδιο έκανε και ο εκπρόσωπος της Shenhua, Luo Guibao.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News, η Shenhua προβλεπόταν να πουλήσει τις μετοχές της, κατά περίπου 10,5 φορές των κερδών του 2005, ενώ βάσει της ίδιας έρευνας, οι τιμές του χαλκού θα πλησιάσουν στο τέλος της ανόδου τους το 2006.

Η εταιρεία, πουλά περίπου το 17% των μετοχών της στη δημόσια εγγραφή. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, τα κέρδη της θα αυξηθούν φέτος σε ποσοστό 58%, φθάνοντας τα 14,1 δισ. γιουάν (1,82 δισ. δολ.) ή 0,79 γιουάν ανά μετοχή.

Η Anglo American Plc, η δεύτερη σε μέγεθος μεταλλουργία στον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει μετοχές της Shenhua, αξίας 150 εκατ. δολ. Αλλοι πέντε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων του Χονγκ Κονγκ, Lee Shau-kee, 77 ετών και Cheng Yu-tung, 80 ετών, θα επενδύσουν από κοινού 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα. Ο Lee, στην 38 η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Forbes, έχει μια περιουσία ύψους 9,3 δισ. δολ. και ο Cheng, περιουσία 4,2 δισ. δολ. ΗΠΑ.