Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 10:34

Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις, λίγο πριν από την εκκίνηση ο ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς την επόμενη Παρασκευή (15 Ιουλίου) εκπνέει η παράταση της προθεσμίας και νέα, με βάση τις μέχρι πρότινος τουλάχιστον δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, δεν αναμένεται.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου 
[email protected]

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς την επόμενη Παρασκευή (15 Ιουλίου) εκπνέει η παράταση της προθεσμίας και νέα, με βάση τις μέχρι πρότινος τουλάχιστον δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, δεν αναμένεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είχαν υποβληθεί 5.128.634 δηλώσεις, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός από την πολιτική ηγεσία.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο αριθμός των περίπου 900.000 δηλώσεων που απομένουν για να καταχωρηθούν στο σύστημα Taxis και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία δεν είναι αμελητέος, αφού τις επόμενες επτά ημέρες θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 128.572 δηλώσεις, αριθμός όχι φυσικά ανέφικτος, αλλά ούτε και εύκολα επιτεύξιμος.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να μη δώσει και δεύτερη παράταση, καθώς επείγεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, ώστε αμέσως να ξεκινήσει το «θρίλερ» του ΕΝΦΙΑ 2016, με στόχο να καταστεί τελικά δυνατό οι ιδιοκτήτες να έχουν περισσότερες από τέσσερις δόσεις για να εξοφλήσουν τον φόρο.

Από τη μέχρι σήμερα πάντως εκκαθάριση των 5.128.634 δηλώσεων, το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 2,163 δισ. ευρώ, καθώς:

  • 1.843.988 εκκαθαριστικά σημειώματα (35,95%) είναι χρεωστικά, με το συνολικό φόρο να ανέρχεται σε 2,411 δισ. ευρώ ή μέσο φόρο 1.308 ευρώ,
  • 884.444 σημειώματα (17,25%) είναι πιστωτικά, με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 247,8 εκατ. ευρώ,
  • 2.400.202 σημειώματα (46,80%) είναι μηδενικά.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή του φόρου από όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Μέχρι χθες είχαν επίσης υποβληθεί 2.599.877 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακίνητης περιουσίας) και 1.107.975 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Γρίφος με τις δόσεις

Σε σύγχυση εξακολουθούν να παραμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων που θα έχουν στη διάθεσή τους για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2016.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ακόμη και χθες δεν αποσαφήνισε εάν τελικά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις ή πέντε ή ακόμη και έξι δόσεις.

Επανέλαβε απλώς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89», ότι «οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθούν από το πότε θα τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις και θα τρέξει “η εκκαθάρισή του”», υπενθυμίζοντας πάντως με νόημα ότι ο νόμος προβλέπει ότι η εξόφληση του φόρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος κάθε έτους.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μόνο εάν η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, στόχος ιδιαίτερα δύσκολος εάν όχι ανέφικτος, μόνο τότε οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε δόσεις για να πληρώσουν.

Στην περίπτωση, που είναι και πιθανότερη, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τελειώσει τον Αύγουστο, τότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν σε τέσσερις δόσεις.

Η μόνη περίπτωση, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν περισσότερες δόσεις, έως έξι μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι οι δανειστές στους οποίους αναμένεται να τεθεί σύντομα το θέμα να κατανοήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι φορολογούμενοι να μην ανταποκριθούν εμπρόθεσμα και στη συγκεκριμένη υποχρέωση, λόγω των πολλαπλών επιβαρύνσεων του δευτέρου εξαμήνου, ώστε να δώσουν το «πράσινο» φως για τις περισσότερες δόσεις.

Ληξιπρόθεσμα

Αναφερόμενος στον ρυθμό εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι «η εισπραξιμότητα από παλιά χρέη δεν είναι αυτή που θα θέλαμε», ενώ κατέστησε σαφές ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να παραιτηθεί από την είσπραξη ούτε ενός ευρώ. «Φορολογική αμνηστία» πάντως δεν πρόκειται να δοθεί σε κανέναν, διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν χρήματα, είτε στο εξωτερικό είτε στο σεντούκι, να τα νομιμοποιήσουν. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου εξάλλου, αμέσως μετά θα έρθει στη Βουλή το περιουσιολόγιο, η διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών, οι λίστες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα τεθεί σε ισχύ και η διακρατική συμφωνία FATCA.

Μοναδική «σανίδα σωτηρίας» η πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, στην παρούσα φάση, να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους έχουν μια μόνο «σανίδα σωτηρίας» ούτως ώστε να αποφύγουν το «κυνήγι» της εφορίας και τα αναγκαστικά μέτρα, με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αλλά και πλειστηριασμούς.

Η μοναδική λύση στην περίπτωση, λοιπόν, που ένας φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει είτε τον φόρο εισοδήματος είτε τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 ή σε ορισμένες περιπτώσεις και 24 δόσεων, το επιτόκιο της οποίας από τις 14 Οκτωβρίου 2015 έχει μειωθεί από το 8,05% στο 5,05%.

Για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
  • Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.
  • Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ταυτόχρονα όμως με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:

α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.

β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.

Όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν πρέπει να ξεχνούν, όχι μόνο ότι από τις 15 Οκτωβρίου 2015 το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται έχει αυξηθεί από το 3% στο 5,05% για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, αλλά και ότι έχει περιοριστεί και το χρονικό διάστημα για την εξόφληση τρεχουσών οφειλών.