Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 15:12

Από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης χαρακτηρίζεται ο κλάδος χυμών - αναψυκτικών

Ο κλάδος των χυμών και των αναψυκτικών χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από μικρό αριθμό επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου ανταγωνισμού, ο οποίος οξύνεται περαιτέρω στην αγορά των αναψυκτικών, λόγω της μείωσης που παρουσιάζει η συνολική εγχώρια κατανάλωση. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη σχετική κλαδική μελέτη την οποία εκπόνησε πρόσφατα η ICAP Α.Ε.:

«Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τα νέα πρότυπα υγιεινής διατροφής τα οποία υιοθετούνται από αρκετούς καταναλωτές ευνοούν τη ζήτηση των χυμών εις βάρος των αναψυκτικών. Εξαίρεση αποτελούν τα ισοτονικά-ενεργειακά ποτά, τα οποία εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Επίσης, η πορεία του εξεταζόμενου κλάδου εξαρτάται άμεσα από τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν κυρίως μεταξύ των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου κάθε έτους, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται οι υψηλότερες πωλήσεις χυμών και αναψυκτικών, γεγονός το οποίο αποδίδεται και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς χυμών εμφάνισε ανοδική πορεία την περίοδο 1995-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 3%. Το 2004 η αγορά αυξήθηκε κατά 5% περίπου σε σχέση με το 2003. Το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) στην κατανάλωση χυμών για το 2004 κατέλαβε η κατηγορία των 100% φυσικών χυμών μακράς διαρκείας και ακολουθούν με μικρότερα μερίδια οι υπόλοιπες κατηγορίες (νέκταρ: 25%, 100% φυσικοί χυμοί μικρής διάρκειας: 23% και φρουτοποτά: 14%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αναψυκτικών εμφάνισε διακυμάνσεις κατά το χρονικό διάστημα 1995-2004. Το 2004 η αγορά μειώθηκε κατά 2% περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εκτιμάται ότι η κατηγορία αναψυκτικών τύπου cola απέσπασε μερίδιο 56% το 2004 και ακολούθησαν οι πορτοκαλάδες με 17%, οι γκαζόζες με 11%, τα mixers και οι λεμονάδες με 6% αντίστοιχα και η κατηγορία ισοτονικά-αθλητικά-λοιπά με 4%.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ειδικά στην αγορά των αναψυκτικών, η οποία συνέχισε την πτωτική της πορεία, με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αντίθετα, μέρος της ζήτησης μετατοπίστηκε στην αγορά των χυμών. Η άνοδος της κατανάλωσης χυμών προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει και τη διετία 2005-2006, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 3% (σε ποσότητα), ενώ η εγχώρια αγορά των αναψυκτικών δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 1%. Ωστόσο, η κατηγορία των ισοτονικών-ενεργειακών ποτών εκτιμάται ότι παρουσιάζει ευνοϊκές προοπτικές εξέλιξης και το μερίδιο συμμετοχής της στην εγχώρια αγορά αναψυκτικών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα έτη».