Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 16:03

Αλογοσκούφης: Λάθος πεδίο αντιπαράθεσης διάλεξε το ΠΑΣΟΚ

Επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για τη στάση που τήρησε σήμερα στη Βουλή, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Χαρακτήρισε άστοχη την πολιτική και κοινοβουλευτική ενέργεια του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την περικοπή χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 518 εκατ. ευρώ, επιχείρησε να διαστρεβλώσει βάναυσα την πραγματικότητα. «Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Παπανδρέου θα ζητούσε συγνώμη απο τον ελληνικό λαό αλλά ζήτησε και τα ρέστα μέσα στην Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση του αδιεξόδου είχε τελικά θετικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να ελεγχθούν όλα τα έργα από το 2000 ως το 2004.

Τα προβλήματα που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση ήταν δραματικά, όπως ήταν και δραματικές οι καθυστερήσεις στα έργα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δήλωσε ο υπουργός και υπερασπίστηκε το έργο της σημερινής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι υπερδιπλασιάσαμε από τον Μάρτιο του 2004 τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων και αλλάξαμε το νόμο για τις δημοπρατήσεις και τις μελέτες, διότι το παλαιό θεσμικό πλαίσιο είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διάλεξε λάθος πεδίο αντιπαράθεσης σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εντάσσεται στις διαδικασίες της Λισαβόνας και ως εκ τούτου η κυβέρνηση περιμένει στήριξη από την Ε.Ε. τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι οι προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων θα είναι οργανωτικές, ενώ κάλυψε τον υφυπουργό Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποκαθιστά τη δημοσιονομική ισορροπία.

Αμνηστεύτηκαν τα έργα που πληρώθηκαν ως το 2004

O υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, είπε ότι με τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απετράπη η αναστολή πληρωμών και επιβλήθηκε δημοσιονομική διόρθωση 518 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν από την Ελλάδα σε δόσεις.

Η πρώτη δόση θα είναι 100 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί το 2005, η δεύτερη επίσης 100 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί το 2006, ενώ το 2007 θα δοθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ και το 2008 θα καταβληθούν τα υπόλοιπα 168 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Φώλιας, έδινε εξετάσεις κάθε χρόνο και αποτυγχάναμε, ενώ υπενθύμισε ότι από τις 28 Μαρτίου 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της είχε υποβάλει τις παρατηρήσεις της για τον τρόπο εκτέλεσης έργων και δαπανών.

Η τότε κυβέρνηση είχε απαντήσει τον Ιούλιο του 2003 αλλά μετά από ελέγχους που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι απ' όλα αυτά που είχαν αναφερθεί στην απάντηση του υπουργείου Οικονομίας, δεν είχε γίνει τίποτα και ακολούθησε νέα διαπραγμάτευση. Στις 5 Μαρτίου 2004 υπογράφηκε ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη εκτέλεση των έργων και την καταβολή των δαπανών, αλλά, όπως είπε ο κ. Φώλιας, η προηγούμενη κυβέρνηση μετέθεσε τη λήψη μέτρων για την επόμενη κυβέρνηση.

Τελικά, συμπλήρωσε ο κ. Φώλιας, αποφασίσαμε να πάρουμε μέτρα και να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να περικοπούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 1,25 δισ. ευρώ και τελικά συμφωνήσαμε στα 518 εκατ. ευρώ. Ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό αμνηστεύτηκαν τα έργα που πληρώθηκαν ως το 2004 και τα έργα που είχαν αρχίσει πριν από το 2004 και τα οποία συνεχίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ