Στην επαναφορά του καθεστώτος των αυτοτελών προστίμων, που θα κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ, για τη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων, προχωρά άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Στην επαναφορά του καθεστώτος των αυτοτελών προστίμων, που θα κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ, για τη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων, προχωρά άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, εκτός από τους σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά, ειδικά δε στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, προωθείται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, να επιβάλλουν στους παραβάτες αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 300 ευρώ για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο που δεν κόβουν, ανάλογα με το αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
Το ακριβές, πάντως, ύψος του προστίμου θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών του υπουργείου κυρίως ως προς το ποιο ποσό προστίμου θα αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, αποφέροντας ταυτόχρονα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου να μπαίνουν πρόστιμα, αλλά να μην πληρώνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 250 ευρώ έως και 500 ευρώ, ανά απόδειξη, η μετάβαση στο καθεστώς «ατιμωρησίας» είχε ως αποτέλεσμα να ανθήσει και πάλι η φοροδιαφυγή.
Το σκεπτικό ότι τα υψηλά πρόστιμα δεν πληρώνονται, ενώ οι χαμηλές ποινές αποδίδουν, έπεσε στο «κενό» και ως εκ τούτου σήμερα, με την έγκριση μάλιστα των επικεφαλής του κουαρτέτου, προωθείται εκ νέου η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το καθεστώς που ισχύει σήμερα το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης ανέρχεται στο 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη, ενώ στις περιπτώσεις επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (π.χ. γιατροί κ.ά.) δεν προβλέπεται καν η επιβολή προστίμου και οι ελεγκτές περιορίζονται μόνο στο να επιδίδουν στους παραβάτες μια απλή έκθεση παραβάσεων χωρίς άλλες κυρώσεις.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τα σχέδια νόμων για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά και για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές, καθώς εντάσσονται στο ίδιο «πακέτο» καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στόχος εξάλλου του οικονομικού επιτελείου είναι να μη «χαθεί» τελείως το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου ότι έχει ήδη περάσει ανεκμετάλλευτος πολύτιμος χρόνος, αφού τα συγκεκριμένα νομοσχέδια έπρεπε να είχαν πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή από τον Ιούνιο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση των εσόδων και στη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού και ως εκ τούτου στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατά το τρέχον έτος, που αποτελεί το ζητούμενο προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» το 2017.