Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 09:54

Market Beat: Οι αγορές ζητούν τόλμη από τους επενδυτές και τις Κεντρικές Τράπεζες

Στον χθεσινό τίτλο αποφασίσαμε να εκθέσουμε μια ειδοποίηση της στήλης βάσει των εκτιμήσεών της για την δυναμική που θα επικρατούσε: «Το αρνητικό διεθνές κλίμα απέναντι στην στατιστικού τύπου αντίδραση». Αυτή η επιλογή μας αναγκάζει σήμερα, μετά την άνοδο του ΧΑ εν μέσω πτώσης για τις αγορές της Ευρώπης, να εξηγήσουμε πλήρως τις παρατηρήσεις μας.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στον χθεσινό τίτλο αποφασίσαμε να εκθέσουμε μια ειδοποίηση της στήλης βάσει των εκτιμήσεών της για την δυναμική που θα επικρατούσε: «Το αρνητικό διεθνές κλίμα απέναντι στην στατιστικού τύπου αντίδραση». Αυτή η επιλογή μας αναγκάζει σήμερα, μετά την άνοδο του ΧΑ εν μέσω πτώσης για τις αγορές της Ευρώπης, να εξηγήσουμε πλήρως τις παρατηρήσεις μας. Την άνοδο που εκτιμούσαμε ως πιθανή την στήριξαν οι θεσμικοί μέσω της στάσης τους απέναντι στις Τράπεζες του 25άρη και τον ΟΠΑΠ. Ήταν δηλαδή η στατιστική προϊστορία που κατά τη γνώμη μας θα έφερνε μια αντίδραση την οποία περιμέναμε με τη διαγραμματική μελέτη για τον 25άρη. Υπενθυμίζουμε:   

«Το καλό τεχνικό σενάριο: Ο 25άρης στις 23/6 έκλεισε στις 1715,66 μονάδες και στη δεύτερη σύνοδο από αυτές που ακολούθησαν είχε πιάσει χαμηλό στις 1372 με κλείσιμο στις 1385,56. Μετά από πέντε ακόμα συνόδους χθες έγραψε χαμηλό ημέρας στις 1407,63 μονάδες και έκλεισε στις 1434,3. Αν συνεχιστεί η κάθοδος σήμερα το χαμηλό της 27/6 θα επανεμφανιστεί και πιθανά να λειτουργήσει ως στήριξη (διπλός πυθμένας). 

Το κακό τεχνικό σενάριο: Διαφορετικά, αν ο 25άρης δεν αντιδράσει όταν προσεγγίσει τις 1370 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για βόλτες κάτω από τις 1400 μονάδες με επόμενη στήριξη στη ζώνη μεταξύ των 1260 ως 1310 μονάδων».

Έχουμε παράλληλα παρουσιάσει τη θέση μας για την κατάσταση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αρκετές φορές αλλά και χθες που το Brexit επέστρεψε σαν πηγή ανησυχίας στα χρηματιστήρια επιμείναμε σε αυτή. Θυμίζουμε: «Το γεγονός πως δεν ξέσπασαν οι κεφαλαιούχοι σε ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, οφείλεται στην προσμονή των θεσμικών για κάποιες κινήσεις από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών». Χθες λοιπόν τα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της FOMC της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της Fed ανακούφισαν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αφού φάνηκε από αυτά ότι η  Fed δεν πρόκειται να κινηθεί στο πεδίο των επιτοκίων πριν εκτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα του Brexit. 

«Η πιο αισιόδοξη ερμηνεία της αντίδρασης στην Wall Street είναι ότι οι αγορές πιστεύουν ότι ένα περιορισμένο περιφερειακό σοκ μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή παγκόσμια στην νομισματική πολιτική επαναφέροντας πολιτικές διευκόλυνσης – χαλάρωσης σημαντικά ισχυρότερες. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει ότι μπορεί σύντομα να μειώσει τα επιτόκια. Υπάρχει εκτεταμένη φημολογία ότι η BOJ και η ΕΚΤ θα διευκολύνει, μια άποψη που μοιραζόμαστε», σημείωνε ο David Hensley, της JP Morgan, Το πιο σημαντικό είναι πως η JPMorgan εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναβιώσει τη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα αντιστρέφει τις πολιτικές λιτότητας και θα χαλαρώνει τη δημοσιονομική της πολιτική, κατάσταση που θα μπορούσε να είναι πράσινο φως για δημοσιονομική επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι θεσμικοί του ΧΑ συνεπώς χθες δεν κινήθηκαν αγοραστικά μόνο από στατιστικά αίτια, αλλά επέδειξαν ευαισθησία και ορθή διαίσθηση για την αλλαγή του κλίματος παγκόσμια, που άρχισε στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών σήμερα.

Το ανησυχητικό από τις συναλλαγές χθες ήταν η επιμονή των πιέσεων σε αρκετά blue chip ακόμα και μετά την «υποψία» ότι οι τράπεζες θα αντιδράσουν. Για την ώρα απουσιάζουν οι εμφανώς τολμηροί επενδυτές, που θα πιαστούν από μερικές θετικές εξελίξεις και θα προκαλέσουν ανατροπή στην καθοδική δυναμική που εγκαταστάθηκε μετά τη σύνοδο της 7/6. Η χθεσινή ανατροπή χωρίς συνέχεια, είναι δώρο άδωρο  για τους ιδιώτες επενδυτές και βοήθεια σε αυτούς που θέλουν να αποσύρουν κεφάλαια από τις ελληνικές μετοχές. Η εντύπωσή μας από τα χθεσινά οδηγεί στο συμπέρασμα, πως η στάση των θεσμικών απέναντι στην μετοχή του ΟΠΑΠ είναι εξίσου σημαντική με τη διάθεσή τους έναντι των τραπεζικών blue chip. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ 

Ανοδικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 17.918 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,53% στις 2.099 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,75% στις 4.859 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων - ένα εκ των ασφαλέστερων επενδυτικών καταφυγίων - η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διολίσθησε στο 1,3210%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν και αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με το 10ετές να καταγράφει πτώση στο -0,20%.

Όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η στερλίνα διολίσθησε κάτω των 1,30 δολαρίων, καθώς κατέγραψε πτώση κατά 0,77% στα 1,2924 δολάρια. Το ευρώ αντίθετα, ενισχύθηκε οριακά κατά 0,18% στα 1,1097 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό γεν σημείωσε άνοδο κατά 0,42% στα 101,28 γεν/δολάριο.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου έβαλε «φρένο» στις χθεσινές ισχυρές απώλειες, καθώς σήμερα τα συμβόλαια WTI ανέκαμψαν κατά 1,65% στα 47,37 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,21% στα 48,54 δολάρια. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών εκτινάχθηκε παράλληλα, η τιμή του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο, ενισχύθηκαν κατά 0,77% στα 1.369,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, «άλμα» της τάξης του 10% σημείωσε τον Μάιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της μεγαλύτερης ζήτησης για προϊόντα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα παρουσίασε άνοδο στα 41,1 δισ. δολάρια, έναντι 37,4 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο και 42,2 δισ. δολαρίων των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 1,6% στα 223,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,2% στα 182,4 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Διευρυμένες απώλειες κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,25% στις 6.463 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,67% στις 9.373 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,88% στις 4.085 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,75% στις 7.926 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,26% στις 15.423 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 1,67% στις 318,76 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Royal Bank of Scotland, Βarclays και HSBC διολίσθησαν κατά 6,06%, 3,09% και 0,63% αντίστοιχα, ενώ στο 6,6% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της IAG. Πτώση κατά 1,7% σημείωσε και η Ryanair, μετά την υποβάθμιση της τιμής - στόχου από την Barclays.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, δεδομένου του μεγάλου «όγκου» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την αρχή του έτους άλλωστε, οι μετοχές των BMPS, UniCredit, Banca Popolare di Milano και Intesa Sanpaolo έχουν απωλέσει το 75%, 63%, 60% και 47% αντίστοιχα, της αξίας τους.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολισθαίνει κάτω των 1,30 δολαρίων, καθώς καταγράφει πτώση κατά 0,35% στα 1,2975 δολάρια. Το ευρώ παράλληλα, υποχωρεί οριακά κατά 0,14% στα 1,1060 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν σημειώνει άνοδο κατά 1,24% στα 100,44 γεν/δολάριο.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διολισθαίνει στο 1,3884%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται και αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με το 10ετές να καταγράφει πτώση στο -0,1745%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου βάζει «φρένο» στις χθεσινές ισχυρές απώλειες, καθώς σήμερα τα συμβόλαια WTI ανακάμπτουν κατά 0,36% στα 46,77 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,15% στα 48,03 δολάρια. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών εκτινάσσεται παράλληλα, η τιμή του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο, ενισχύονται κατά 0,69% στα 1.368,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Μάιο οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες παρέμειναν σταθερές, παρά τo γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1%.

Η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε κατά 1,9%, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 1,4% και από την Ευρωζώνη κατά 4%. «Οι παραγγελίες στον εργοστασιακό κλάδο έχουν διατηρηθεί σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους» σχολιάζει σχετικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Συγχρόνως, σύμβαση συνεργασίας για την έρευνα και ανάπτυξη πλατφόρμας υπηρεσιών «συνδεδεμένου αυτοκινήτου» υπέγραψαν LG Electronics και Volkswagen AG. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη της πλατφόρμας Volkswagen Cross-Over, με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης των οχημάτων. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία cloud, ο σκοπός της νέας πλατφόρμας είναι να προσφέρει στους οδηγούς απρόσκοπτη ψηφιακή ζωή με πρόσβαση σε χαρακτηριστικά, όπως έξυπνες υπηρεσίες για το σπίτι και υπηρεσίες με βάση την τοποθεσία των οχημάτων τους.

Τέλος, για το προσεχές μέλλον ανέβαλε την αύξηση των επιτοκίων η σουηδική κεντρική τράπεζα Riksbank, επικαλούμενη τις ανησυχίες από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε στο -0,5% το βασικό επιτόκιο, λόγω της «σημαντικής αβεβαιότητας που συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις».

ΑΣΙΑ

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,85% στις 15.378 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 1,88% στις 1.952 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,59% στις 5.197 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε oριακά κατά 0,23% στις 3.013 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,03% στις 518 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 1,61% στις 20.407 μονάδες.

ΧΑ

Στην τρίτη  σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί διέκοψαν τις πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη, περνώντας τις μετά το πρώτο τέταρτο σε ανοδική πορεία, με διαρκή αναζήτηση νεότερων υψηλών. Το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη δεν είχε αλλάξει και διατηρήθηκαν οι απώλειες στους βασικούς δείκτες που με την πάροδο του χρόνου μεγάλωναν. Οι θεσμικοί επέλεξαν το κυνήγι των ευκαιριών και σήμερα εμφάνισαν επιφυλάξεις για τις εταιρίες Πετρελαίου Αερίου λόγω της πτώσης που εμφάνισαν οι τιμές των εμπορευμάτων γενικευμένα από την επιβράδυνση στην Κινεζική ανάπτυξη και τις εξελίξεις στη Βρετανία. Απασχόλησε επίσης αρνητικά, η κατάσταση των Τραπεζών της Ιταλίας αλλά κυριάρχησε η έκπληξη από την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. 

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε και μάλιστα βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 17) με ένα, τη ΔΕΗ, αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 17 είχαν άνοδο και 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 18 από 40 ήταν πτωτικές. Στα 36,855 από 45,600 από 40,887 από 63,297 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, 24,65 από 32,89 από 26,52 από 40,5 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 66,89% από 72,13% από 64,84% από 63,98% του συνολικού τζίρου.  

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,72%, ο CAC είχε μεταβολή -1,97%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,18%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα και συνέχισαν καθοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,51% και -0,57% αντίστοιχα.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,47% και έφθασε στις 529,65 από 527,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1398,81 από 1385,67 με μεταβολή +0,95%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα πάνω στον ΓΔ κατά 3,6 μονάδες και τον κατά 25άρη κατά 10,5 μονάδες, αφήνοντας τους τελικά πάνω στο ανώτερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης.  

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Τραπεζών +4,43% από -9,72% Χημικών +3,73% από -2,19% Ταξίδια Αναψυχή +2,51% από -0,04% Ακίνητης Περιουσίας +1,85% από -0,06% Κοινής Ωφέλειας +1,21% από -1,15% ο 25άρης +0,95% από -3,34% ο ΓΔ +0,47% από -2,34% και Τεχνολογίας +0,29% από -1,25%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -2,49% από +0,34% Πρώτων Υλών -1,54% από -2,75% Πετρελαίου Αερίου -1,49% από 0,00% Κατασκευές Υλικά -1,45% από -0,22% Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,04% από -1,03% Τηλεπικοινωνιών -0,62% από -0,49% Βιομηχανικών Προϊόντων -0,52% από -0,84% ο FTSEM -0,20% από -1,63% Τροφίμων Ποτών -0,17% από -2,61% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,12% από -0,12%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +6,00% και Υγείας +0,00% από 0,00%. 

Τεχνική ανάλυση 

Το καλό τεχνικό σενάριο: Ο 25άρης στις 23/6 έκλεισε στις 1715,66 μονάδες και στη δεύτερη σύνοδο από αυτές που ακολούθησαν είχε πιάσει χαμηλό στις 1372 με κλείσιμο στις 1385,56. Μετά από πέντε ακόμα συνόδους χθες έγραψε χαμηλό ημέρας στις 1407,63 μονάδες και έκλεισε στις 1434,3. Αν συνεχιστεί η κάθοδος σήμερα το χαμηλό της 27/6 θα επανεμφανιστεί και πιθανά να λειτουργήσει ως στήριξη (διπλός πυθμένας). 

Το κακό τεχνικό σενάριο: Διαφορετικά, αν ο 25άρης δεν αντιδράσει όταν προσεγγίσει τις 1370 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για βόλτες κάτω από τις 1400 μονάδες με επόμενη στήριξη στη ζώνη μεταξύ των 1260 ως 1310 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Όπως συνέβη με την εφαρμογή των 'capital controls' στο εσωτερικό, έτσι και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 'Brexit' στο εξωτερικό, η αβεβαιότητα ενισχύεται. Μετά από μια προσωρινή παύση, ή ένα "καλλωπισμό" αποτιμήσεων, λόγω τέλους του α΄6μήνου, η σκληρή πραγματικότητα των αρνητικών ειδήσεων επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, προβληματίζοντας τους Ξένους Επενδυτές.

Στην Ευρώπη, η προειδοποίηση της ΕΕ σε Ισπανία και Πορτογαλία για πάγωμα των Κοινοτικών κονδυλίων, σε περίπτωση μη περιορισμού των ελλειμμάτων τους, η επανάληψη των Προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και το δημοψήφισμα στην Ιταλία τον Οκτώβριο, η πολιτική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά πολύ περισσότερο η διάθεση του Ιταλού Πρωθυπουργού να παράσχει Κρατική βοήθεια στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Χώρας του, σε αντίθεση με την Κοινοτική Νομοθεσία του "Bail in", τείνει να καταφέρει νέο πλήγμα στο Οικοδόμημα της ΕΕ, μετά την πρώτη σημαντική ρωγμή που επέφερε το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Αλλά και στο εσωτερικό, οι αλλαγές στο παρά πέντε της νομοθεσίας, πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, για τον ΟΛΠ και οι αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές που κατέθεσαν Μαρινόπουλος και Mamidoil, με την τραγική αυτοχειρία του ιδιοκτήτη της τελευταίας, καταδεικνύουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της Ιδιωτικής Επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια και τις συνθήκες που την περιβάλλουν. Το ίδιο μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι συμβαίνει και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο άλλοτε ισχυρός αναπτυξιακός πόλος της Ελληνικής Οικονομίας, όχι μόνο "αδυνατεί" να παρέχει νέα χρηματοδότηση (άντληση κεφαλαίων από την πρωτογενή Αγορά), αλλά έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, όπως άλλωστε αποκαλύπτουν και τα μηνιαία στοιχεία της Αγοράς, το οποίο βασιζόταν στους Εγχώριους και όχι στους Ξένους Επενδυτές.

Με τις Ιταλικές Τράπεζες να βρίσκονται στο προσκήνιο, λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €360 δισ., το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στις 29/7, για τις 51 μεγαλύτερες Τράπεζες, αυξάνεται.
Στο μεσοδιάστημα, η έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄3μήνου στο εξωτερικό (αυτό παραδοσιακά συμβαίνει με την Alcoa -11/7-καίτοι η τελευταία έχει εξέλθει από τον DJIA), αναμένεται σταδιακά να βρεθεί στο επίκεντρο, δίνοντας ενδεχομένως και μια αφορμή για αντίδραση στις Αγορές στην περίπτωση εκείνη που είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.

Σήμερα 

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν μέσω της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των καθησυχαστικών μηνυμάτων για την αμερικανική οικονομία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,67% στις 15.276 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, οKospi ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 1.974 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,76% στις 5.236 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% στις 3.016 μονάδες, ενώ της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 522 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκεμφάνισε άνοδο κατά 0,82% στις 20.662 μονάδες.

«Η κατάσταση στις ΗΠΑ φαίνεται καλή, σε αντίθεση με τη Βρετανία και την Ευρώπη, όπου διαπιστώνεται αύξηση των ενδείξεων στασιμότητας» τονίζει η IG, στον απόηχο της χθεσινής δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,34% στα 47,60 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,25% στα 48,92 δολάρια.  Η τιμή τουχρυσού παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 0,26% στα 1.370,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν εμφανίζει κέρδη κατά 0,61% στα 100,71 γεν/δολάριο, ενώ το αυστραλιανό δολάριο υποχωρεί κατά 0,26% στα 0,7500 δολάρια (USD).

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε «αρνητικό» από «σταθερό» προηγουμένως, υποβάθμισε το outlook (προοπτικές) της Αυστραλίας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), διατηρώντας παράλληλα, σε «ΑΑΑ» την πιστοληπτική της ικανότητας.

Η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τον κίνδυνο ανακοπής της πορείας προς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, λόγω της πολιτικής αλλά και της ευρύτερης αβεβαιότητας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Χρόνος υπάρχει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία από την πλευρά της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εντός του Σεπτεμβρίου. Το μήνυμα αυτό έχουν στείλει στην Αθήνα οι θεσμοί, οι οποίοι διαπιστώνουν μεν μια καθυστέρηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση, ωστόσο, στην παρούσα φάση, περιορίζονται μόνο σε παροτρύνσεις, χωρίς να δείχνουν μεγάλη ανησυχία.

Με εντατικούς ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες επί των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου έως το τέλος της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης να έχει ορισθεί ένας «οδικός χάρτης» για την αναδιάρθωση της Μαρινόπουλος. Επιδίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έως το τέλος του μήνα να έχει κλειδώσει επί της αρχής το βασικό πλάνο του σχεδίου εξυγίανσης.

Επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να το αναδείξει ίσως στο μεγαλύτερο συνολικά και πλέον σύγχρονο της Ευρώπης. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως μετέφεραν στη «Ν» κύκλοι προσκείμενοι στην Cosco, ο κινεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ (350 εκατ. ευρώ).

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της από το 2018 και μετά, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε ότι η εμπειρία και από τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έδειξε ότι δοκίμασαν τις αγορές πριν από τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τον ESM. Αυτό έγινε, είπε, με μικρά ποσά, κάτι που είναι λογικό, επειδή το κόστος δανεισμού από τις αγορές ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος δανεισμού μέσω του ESM.

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg. «Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα, τα επόμενα δύο χρόνια, είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τα βέλη του κατά του ΤΑΙΠΕΔ έστρεψε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Όπως ανέφερε, μετά από σχετική ερώτηση, μιλώντας στην ΕΡΤ, το Ταμείο στελεχώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επί των οποίων διαμορφώθηκε και το θεσμικό του πλαίσιο, «δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον, δεν το νοιάζει πόσο θα πουλήσει τη δημόσια περιουσία ή πώς θα αξιοποιηθεί, το μόνο που το νοιάζει είναι να πουλήσει». «Είναι τραπεζικά στελέχη τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ και όταν ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους θα γυρίσουν στις τράπεζες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μία δεσμευτική προσφορά από τη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. κατατέθηκε στη διαδικασία προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., για την ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ δεν κατατέθηκε προσφορά.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. θα ακολουθήσει, άμεσα, η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού της 27/1/2016. Για την ΕΕΣΣΤΥ το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα.

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας μεταβαίνει την Κυριακή ελληνική αποστολή 25 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Kαταπολέμησης της Διαφθοράς και της Οικονομικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα φοροδιαφυγής, διαφθοράς και λαθρεμπορίου.

Τη σταδιακή άρση των capital controls, προς τα τέλη του 2016, προτείνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, θέτοντας ωστόσο, ως απαραίτητη προϋπόθεση την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου, η συμπεριφορά των καταθετών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Η διαγνωστική έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που παρουσιάστηκε το πρωί σε συνάντηση του υπουργού εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, αξιολογεί την έκταση, τη φύση και τους παράγοντες ώθησης της αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα και παραθέτει υποδείξεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος. Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται συνήθως ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Τη «Διαγνωστική Έκθεση για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα» η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, επικύρωσαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Forthnet και της ΖΤΕ υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας. Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη κατά την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης της ΖΤΕ στη Σαγκάη, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου και του Deng Chao, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΖΤΕ Ελλάδος.

Στα 6,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,4% του ΑΕΠ ανέρχεται η συνολική συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην εθνική οικονομία. Σε όρους απασχόλησης, η συμβολή της ανέρχεται στο 3,4% της εγχώριας απασχόλησης εάν ληφθεί υπ’ όψιν και η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη, καθιστώντας τη συγκεκριμένη βιομηχανία έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιο Κεφάλα κατά την ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.

Σε επενδύσεις 4,5 εκατ. ευρώ προχώρησε η Inform Π. Λύκος Α.Ε., με στόχο την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Τα αποτελέσματα των επενδύσεων παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Κορωπί, από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. «Η ραγδαία εξέλιξη στις τεχνολογίες ψηφιακής εκτύπωσης τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, προσφέρει σήμερα τη δυνατότητα της άμεσης, εξατομικευμένης πληροφόρησης, με τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο» τονίζει η Inform Λύκος, σε σχετική της ανακοίνωση.

Επιπλέον επενδύσεις, ύψους άνω των 500 εκατ.ευρώ, πρόκειται να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ, στη συνάντηση που είχαν στη Σαγκάη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Cosco στον Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη, προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Καμία αρνητική συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν βλέπει μέχρι τώρα για την οικονομία της χώρας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας» ανέφερε ο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ασαφές το εάν θα παραμείνει έτσι η κατάσταση.

Χαρτοφυλάκιο, με ναυτιλιακά δάνεια, αξίας 1 δισ. δολαρίων, προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» η Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Στόχος της γερμανικής τράπεζας είναι ο περιορισμός της έκθεσής της στον κλάδο της ναυτιλίας, λόγω της στασιμότητας της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των ευρύτερων οικονομικών προκλήσεων.

«Άλμα» της τάξης του 10% σημείωσε τον Μάιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της μεγαλύτερης ζήτησης για προϊόντα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα παρουσίασε άνοδο στα 41,1 δισ. δολάρια, έναντι 37,4 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο και 42,2 δισ. δολαρίων των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 1,6% στα 223,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,2% στα 182,4 δισ. δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της των Financial Times. Οι δύο χώρες, συμπληρώνεται, «είναι πιθανό να είναι οι πρώτες της Ευρωζώνης που θα υποστούν κυρώσεις για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μία κίνηση που θα αναζωπυρώσει την πολιτική ένταση γύρω από το πόσο δογματικές πρέπει να είναι οι Βρυξέλλες κατά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών».

Σύμβαση συνεργασίας για την έρευνα και ανάπτυξη πλατφόρμας υπηρεσιών «συνδεδεμένου αυτοκινήτου» υπέγραψαν LG Electronics και Volkswagen AG. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη της πλατφόρμας Volkswagen Cross-Over, με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης των οχημάτων. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία cloud, ο σκοπός της νέας πλατφόρμας είναι να προσφέρει στους οδηγούς απρόσκοπτη ψηφιακή ζωή με πρόσβαση σε χαρακτηριστικά, όπως έξυπνες υπηρεσίες για το σπίτι και υπηρεσίες με βάση την τοποθεσία των οχημάτων τους.

Την εξαγορά της Nortek Inc. ανακοίνωσε η Melrose Industries PLC, με το αντίτιμο της συμφωνίας να ορίζεται στα 1,44 δισ. δολάρια. Η Nortek δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για χώρους κατοικίας και εργασίας. Από την πλευρά της, η Melrose είναι βρετανική επενδυτική εταιρεία.

Για το προσεχές μέλλον ανέβαλε την αύξηση των επιτοκίων η σουηδική κεντρική τράπεζα Riksbank, επικαλούμενη τις ανησυχίες από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε στο -0,5% το βασικό επιτόκιο, λόγω της «σημαντικής αβεβαιότητας που συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις». «Αυτή τη στιγμή, η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι απολύτως αναγκαία για να παράσχει στήριξη στην οικονομία και τον πληθωρισμό» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.