Συνέχεια στο πτωτικό σερί «δίνει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.
Συνέχεια στο πτωτικό σερί «δίνει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.07) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,61% στις 524,33 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,41% στις 1.380,96 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 4,48 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 10 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος διολισθαίνει κατά 0,52% στις 434,69 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,59%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,77%, η Eurobank κατά 1,59% και η Alpha Bank κατά 0,74%.
Στο ταμπλό, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζει απώλειες άνω του 2% ενώ στο 1,5% διαμορφώνεται η πτώση για την Grivalia Properties, τον ΟΤΕ και τον Μυτιληναίο. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Aegean και Tέρνα Ενεργειακή ενισχύονται κατά 1,50%.
«Φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική άποψη γύρω από την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το υπόβαθρο της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές» αναφέρει μεταξύ άλλων, η ANZ, σε σημείωμά της προς τους επενδυτές.
«Αυτό δείχνει» - συνεχίζει - «ότι η πάλη μεταξύ της ανάγκης για μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και της πορείας των βασικών οικονομικών μεγεθών πρόκειται να ενταθεί, οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς».
Την ίδια ώρα, την παραίτηση τους υπέβαλαν τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν των σχετικών πιέσεων του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κουτσός, και ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Αναστάσιος Γάγαλης.
Μετά και τις παραπάνω εξελίξεις, προλειαίνεται το έδαφος για την αλλαγή των επικεφαλής του ΤΧΣ, όπως επιμόνως αξίωναν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί θεσμοί. Η διαδικασία εξεύρεσης των νέων μελών του ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου.
Μάχη με τον χρόνο δίνει συγχρόνως, ο όμιλος Μαρινόπουλος, η διοίκηση του οποίου δηλώνοντας «προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν» εμφανίζεται να διεξάγει ήδη συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Πραγματοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν.
Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές για την Ελλάδα, προειδοποιεί από την πλευρά της, η Eurobank, σε ειδική της μελέτη για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας, η Βρετανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Συνεπώς - εξηγεί - η αποχώρησή της ενδεχομένως να έχει άμεση επίπτωση στο μέγεθος του προϋπολογισμού, με αρνητικές συνέπειες για τα συνολικά κεφάλαια που είναι σήμερα διαθέσιμα για την Ελλάδα (περί τα 35 δισ. μέχρι το 2020).
naftemporiki.gr