Στα «χαρτιά» παραμένει ακόμη το νέο «πακέτο» μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η οποία εξακολουθεί να «ανθεί» στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Στα «χαρτιά» παραμένει ακόμη το νέο «πακέτο» μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η οποία εξακολουθεί να «ανθεί» στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας.
Το εν λόγω «πακέτο» περιλαμβάνει τα δύο σχέδια νόμου για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές, αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων, τα οποία εκκρεμούν από τον Ιούνιο λόγω κυρίως των ενστάσεων που είχαν, ειδικά για τα αδήλωτα εισοδήματα, οι δανειστές.
Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ολοκληρώσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες τη σύνταξη των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, η κατάθεσή τους μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, και πάλι για μετά τον Ιούλιο λόγω κυρίως της επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, που αναμένεται να περάσει από την Εθνική Αντιπροσωπεία έως τις 20 τρέχοντος.
Το αποτέλεσμα φυσικά είναι ότι και το φετινό καλοκαίρι υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος να χαθεί η «μάχη» με τη φοροδιαφυγή, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου.
Και αυτό γιατί όλα τα μέτρα-κίνητρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό του εν λόγω φαινομένου και στην τόνωση των εισπράξεων, θα αργήσουν να υιοθετηθούν και ως εκ τούτου να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για φέτος, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται μέσω «πλαστικού» ή ηλεκτρονικού χρήματος θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος, ενώ με βάση το επικρατέστερο σενάριο όσοι δηλώνουν ποσά μέχρι το ύψος του ισχύοντος κατά περίπτωση εισοδήματος αφορολόγητου ποσού θα πρέπει να καλύπτουν το 15% του εισοδήματός τους.
Από την άλλη πλευρά, όσοι δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο και μέχρι 20.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα το 30% των δαπανών τους, ενώ για όλους όσοι εμφανίζουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται στο 40%.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί πλήρως από το επόμενο έτος, ενώ για φέτος προβλέπεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κάλυψη του 15% - 40% του ετήσιου εισοδήματος θα μπορεί να πραγματοποιείται είτε με πλαστικό, είτε με ηλεκτρονικό χρήμα, είτε με μετρητά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για τις δαπάνες που εξοφλούνται με μετρητά θα πρέπει να συλλέγονται και να φυλάσσονται και οι σχετικές αποδείξεις.
Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα δεν απαιτείται η φύλαξη των αποδείξεων, αφού οι τράπεζες θα στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking.
Από το μέτρο θα εξαιρεθούν πάντως οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται κάθε χρόνο και διαφορετικά κίνητρα προς τους φορολογουμένους με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, ενώ θα υπάρχουν και κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) καθώς και ακινήτων.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, πολύ σύντομα, όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνονται με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ, ενώ όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.
Αποκάλυψη εισοδημάτων
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», ότι οι φορολογούμενοι που έχουν αποκρύψει εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, θα έχουν τη δυνατότητα να φανερώσουν τα συγκεκριμένα ποσά στις εφορίες τους με εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Ο φόρος δε που θα κληθούν να πληρώσουν, είτε πρόκειται για χρήματα που έχουν «φυγαδευτεί» σε τράπεζες του εξωτερικού είτε έχουν «κρυφτεί» σε θυρίδες ή σεντούκια, θα είναι αυτός που θα κατέβαλαν με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος στο οποία τα κεφάλαια είτε «φυγαδεύτηκαν» είτε κρύφτηκαν από την εφορία.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να φθάνει μέχρι και το 40% ή και 45% του αποκρυβέντος ποσού, ενώ επί του φόρου που αναλογεί στα ποσά αυτά θα επιβάλλεται ποσοστιαία προσαύξηση κλιμακούμενη ανάλογα με τα έτη που παρήλθαν από τη στιγμή της απόκρυψης μέχρι τη στιγμής της αποκάλυψης των εισοδημάτων. Επισημαίνεται ότι όσοι υπάγονται και σε ΦΠΑ και προχωρήσουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα επιβαρυνθούν και με το ΦΠΑ που αναλογεί στα ποσό τα οποία απέκρυψαν.
Το δέλεαρ φυσικά είναι ότι οι υπόχρεοι που θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις και προχωρήσουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα απαλλαγούν από κάθε ποινική κύρωση για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Παράλληλα, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.