Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 10:36

Club Med: Κέρδη το α' εξάμηνο της χρήσης, μετά τη μείωση του κόστους

ΚΕΡΔΗ, για πρώτη φορά από το 2001, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τόπων παραθερσιμού της Ευρώπης, Club Mediterranee SA, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους, εδώ και τρία χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών, που έθεσαν τέλος στις ζημίες από τη μείωση της ζήτησης για πακέτα διακοπών.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ (3,7 εκατ. δολ.) το εξάμηνο που έληξε τον Απρίλιο, έναντι ζημίας 4 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Παρίσι, προς του δημοσιογράφους στα χωριά διακοπών στο Οτράντο της Ιταλίας. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν σε ποσοστό 4,3%, φθάνοντας τα 750 εκατ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Club Med, Henri Giscard d'Estaing έκλεισε τα μη κερδοφόρα θέρετρα και εκείνα που υπολειτουργούσαν, από τον Δεκέμβριο του 2002, όταν ανέλαβε τη θέση αυτή. Ο 48χρονος επικεφαλής της εταιρείας, ανανέωσε άλλα θέρετρα σε χωριά, προκειμένου να προσελκύσει πλουσιότερους πελάτες και αύξησε τις τιμές. Η στρατηγική του, αρχίζει να αποδίδει, ακόμη αν και οι πωλήσεις της εταιρείας διεύρυναν την πτώση τους από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Οι μετοχές της Club Med, σημείωναν άνοδο 49 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 39,5 ευρώ η μία στις 9:04' π.μ., σήμερα στο Παρίσι, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε 765 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της, από τα τέλη του Δεκεμβρίου έχουν σημειώσει άνοδο 12%, όταν το τσουνάμι, σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους σε 12 χώρες του Ινδικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα τη μείωση των κρατήσεων στα τουριστικά θέρετρα της Ασίας.