Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 10:56

Manchester United: Ακριβά πληρώνει το δάνειο για την εξαγορά της ο Glazer

ΟΤΑΝ οι 11 παίκτες της Manchester United Plc, μπουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, για να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Χονγκ Κονγκ στις 23 Ιουλίου, ο κάθε ένας από αυτούς θα έχει χρέος 34 εκατ. λίρες Αγγλίας (61,9 εκατ. δολ.), που ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, Malcom Glazer. Η United θα πάρει 373,9 εκατ. λίρες σε δάνεια, καθώς τα έσοδα από την τηλεόραση συρρικνώνονται και η ομάδα «τρεκλίζει» στο γήπεδο.

Ο Glazer, 76 ετών, ιδιοκτήτης της Tampa Bay Buccaneers, που πολέμησε με τους μετόχους και τους θαυμαστές, για να αγοράσει την Manchester United, θα καταβάλλει πάρα πολλά, με τα υψηλότερα επιτόκια που επιβλήθηκαν για το δάνειο εξαγοράς, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εμπορική συναλλαγή, ύψους 790 εκατ. λιρών. Η JPMorgan Chase & Co. τον χρεώνει επιτόκιο από 2,75% πάνω από τα βασικά επιτόκια δανεισμού, 0,5% υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο δάνειο εξαγοράς, μέσα σε επτά χρόνια.

«Το χρέος σε αυτά τα επίπεδα, μπορεί να σε σκοτώσει», ανέφερε ο Stephen Schechter, της Lazard Ltd.

Το βάρος του χρέους, για μια ομάδα της οποίας οι πωλήσεις το 2004 μειώθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια, έφθασε τα 169,1 εκατ. λίρες, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σε ποσοστό 52%, φθάνοντας στα 9 εκατ. λίρες. Το πρόβλημα της ομάδας δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά. Αυτήν την περίοδο, απέτυχε για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο να φτάσει στους ημιτελικούς του Champions League.

O Sebastian Howell, εκπρόσωπος της JPMorgan στο Λονδίνο, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ο εκπρόσωπος της ομάδας Glazer National Football League, Jeff Kamis δεν βρέθηκε για να κάνει κάποιο σχόλιο.