Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 11:10

Κεράνης: Ενημέρωση για τις προθέσεις του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή

Στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή κ. Σωτηρίου Δημητριάδη παραθέτει η Κεράνης Συμμετοχών σε απάντησή της προς το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α.:

«1. Με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί εκ μέρους του κ. Δημητριάδη υπόψη της εταιρίας μας, τα κύρια σημεία της πρότασή του διαμορφώνονται τελικώς ως εξής:

Στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα καταβληθεί στην εταιρία (σε ειδικό λογαριασμό αυτής) το ποσό των 76 εκατομμυρίων περίπου ευρώ, εντός 45 εργασίμων ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων (κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών) της εταιρίας μας. Το ανωτέρω ποσό θα εισρεύσει τμηματικά (εντός της παραπάνω προθεσμίας), με πρώτη δόση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατάθεση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού των περίπου 76 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα το 85%, θα γίνει επ'ονόματι του κ. Δημητριάδη (επ'όνόματι του οποίου θα εκδοθούν και οι αντιστοιχούσες στο ποσό αυτό νέες μετοχές), ενώ το υπόλοιπο 15% του ανωτέρω ποσού της αύξηση θα καλυφθεί, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, από δύο φυσικά πρόσωπα, τους Peter White και Marc Smith.

Από το παραπάνω ποσό των περίπου 76 εκ. ευρώ, τα 43.850.000 ευρώ θα διατεθούν στη θυγατρική Καπνοβιομηχανία (μέσω αντίστοιχης αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου), ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην εταιρία μας.

Ο κ. Δημητριάδης, παρότι επανειλημμένα έχει ερωτηθεί σχετικώς, δεν διευκρινίζει εάν προτίθεται, πριν από την πραγματοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων, να προσκομίσει εγγυητική επιστολή νομίμως λειτουργούσας στην Ελλάδα Τράπεζας (ή άλλες τυχόν διασφαλίσεις) για την καταβολή του παραπάνω ποσού των 76 εκ. ευρώ σε περίπτωση αποδοχής της πρότασής του.

Ο κ. Δημητριάδης έχει υποβάλει έκθεση, στην οποία αναφέρει σε γενικές γραμμές τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διοικήσει την εταιρία και τον Όμιλο. Ως προς το γνωστό ακίνητο της θυγατρικής Καπνοβιομηχανίας στον Πειραιά, δηλώνει ότι δεν θα πωληθεί, ο δε τρόπος αξιοποίησής του θα αποφασισθεί κατόπιν σχετικής μελέτης.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μας ως προς τη δεσμευτικότητα της πρότασής του, δηλώνει ότι η παραμονή του ως Στρατηγικός Επενδυτής δεν σχετίζεται με την προηγούμενη διενέργεια due diligence στην εταιρία (παρότι, από την αλληλογραφία που προσκόμισε με τους επενδυτές που δηλώνει ότι εκπροσωπεί, διαφαίνεται ότι η εκ μέρους τους χρηματοδότηση τελεί υπ' αυτήν την προϋπόθεση). Προκειμένου να έχετε πλήρη γνώση του θέματος, σας υποβάλλουμε συνημμένα την πρώτη επιστολή με την οποία ο κ. Δημητριάδης εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να εισέλθει ως Στρατηγικός Επενδυτής, την από 18/04/2004 επιστολή του για ν' αναλάβει τη Διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας, την επίσημη πρότασή του που υπέβαλε στην εταιρία μας για την είσοδό του ως Στρατηγικός Επενδυτής, με όλα τα υποβληθέντα μ'αυτήν έγγραφα, τις επιστολές με τα ερωτήματα και τις διευκρινήσεις που η εταιρία μας του απηύθυνε, καθώς και τα έγγραφα που, σε απάντηση αυτών, ο κ. Δημητριάδης μας υπέβαλλε. Συγκεκριμένα, σας υποβάλλουμε συνημμένα: 1. Την από 17/05/2005 επιστολή του κ. Ιωάννη Γεωργούλα, νομίμου εκπροσώπου της GASCI INTERNATIONAL, ο οποίος, ενεργών ως "Senior Consultant" του Στρατηγικού Επενδυτή, υπέβαλε το φάκελο του κ. Δημητριάδη, καθώς και τη συνημμένη από 16/05/2005 συνοπτική έκθεση Στρατηγικού Επενδυτή και ηλεκτρονική αλληλογραφία ως προς το θέμα εισόδου consortium ξένων επενδυτών στην εταιρία μας.

2. Την από 18/05/2005 εμπιστευτική επιστολή της Letze Finance Groupe προς τον κ. Δημητριάδη.

3. Την με αριθμ. πρωτ. ΝΟΜ/1027/Π.Μ./20.05.2005 επιστολή της Εταιρίας μας, με την οποία ζητήθηκε από τον κ. Δημητριάδη αναλυτική ενημέρωση επί της υποβληθείσας προτάσεώς του.

4. Την από 30/05/2005 απάντηση του κ. Δημητριάδη επί της παραπάνω επιστολή μας, με τα συνημμένα σ' αυτήν έγγραφα.

5. Την με αριθμ. πρωτ. ΝΟΜ/1036/Π.Μ./02.06.2005 επιστολή της Εταιρίας μας, με την οποία ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις από τον κ. Δημητριάδη.

6. Την από 06/06/2005 απάντηση του κ. Δημητριάδη στην ως άνω από 02/06/2005 επιστολή μας.

7. Την με αριθμ. πρωτ. ΝΟΜ/1040/Π.Μ./07.06.2005 επιστολή της Εταιρίας μας, με την οποία ζητήθηκαν εκ νέου περαιτέρω διευκρινήσεις.

8. Την από 07/06/2005 απάντηση του κ. Δημητριάδη στην ως άνω από 06/06/2005 επιστολή μας.

9. Τα υποβληθέντα στην εταιρία μας Βιογραφικά Σημειώματα του κ. Σωτήριου Δημητριάδη και των κ.κ. Ιωάννη και Γεωργίου Γεωργούλα. Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο να σχηματίσει πληρέστερη και ακριβέστερη αντίληψη της πρότασής του, μετά την επίσημη υποβολή της, προσκάλεσε δύο φορές τον κ. Δημητριάδη (ο οποίος και προσήλθε) για να παράσχει σχετικές διευκρινήσεις. Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της ιδιαίτερης επιμέλειας και σοβαρότητας με την οποία εξετάζεται η πρόταση του κ. Δημητριάδη, υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συνεργασία της διοίκησης με τους νομικούς συμβούλους της εταιρίας, ώστε η θέση που τελικά θα λάβει επί της πρότασης το Δ.Σ. να στηρίζεται σε διεξοδική έρευνα και μελέτη κάθε πτυχής της.

2. Σχετικά με το δημοσίευμα που αναφέρετε στην από 07.06.2005 (αρ. πρωτ. 23935) επιστολή σας, ως προς τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας για την καταβολή δεδουλευμένων του τελευταίου διμήνου, σας γνωρίζουμε ότι για το θέμα αυτό πράγματι την 02.06.2005 υπήρξε μια δίωρη διαμαρτυρία των εργαζομένων. Η υπάρχουσα αυτή εκκρεμότητα δεν επηρεάζει την οικονομική - επιχειρηματική θέση της θυγατρικής μας, διότι αυτή δεν συνεπάγεται κάποια επιπλέον επιβάρυνσή της, αλλά οφείλεται στα προβλήματα ταμειακής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει.

Για την αντιμετώπιση της ανάγκης για κεφαλαιϊκή ενίσχυση της καπνοβιομηχανίας, η διοίκηση της εταιρίας μας, παράλληλα με το εκκρεμές θέμα εισόδου στρατηγικού επενδυτή (στο πλαίσιο του οποίου εξετάζει την πρόταση του κ. Δημητριάδη, που είναι η μόνη που έχει ως τώρα υποβληθεί) διερευνά "για κάθε περίπτωση" και το ενδεχόμενο πώλησης ή εκμίσθωσης του γνωστού ακινήτου στον Πειραιά. Τέλος, ως προς την απορία που με το εν λόγω δημοσίευμα εκφράζεται, για την ανάθεση στον κ. Δημητριάδη καθηκόντων Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στη θυγατρική Καπνοβιομηχανία, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση περί της εισόδου του ή μη ως στρατηγικός επενδυτής, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Ο κ. Δημητριάδης, από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για είσοδό του στην εταιρία μας και πριν από την υποβολή της επίσημης πρότασή του, είχε επανειλημμένα προτείνει ν' αναλάβει καθήκοντα Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου στη θυγατρική Καπνοβιομηχανία, δεσμευόμενος ότι θα προβεί άμεσα σε χρηματοδότησή της, με ποσό από 3 έως 6 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην πρότασή του, προϋπόθεση για την εισροή χρημάτων στην εταιρία , ήταν η ανάληψη από τον κ. Δημητριάδη των καθηκόντων του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της θυγατρικής Καπνοβιομηχανίας. Κατόπιν τούτου, και ενόψει των ταμειακών δυσχερειών της, η εταιρία μας (ως μέτοχος κατά 99,999% της θυγατρικής καπνοβιομηχανίας) συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση αυτής την 20/05/2005, κατά την οποία εξέλεξε τον κ. Δημητριάδη ως μέλος του Δ.Σ. λαμβάνοντας όμως ταυτόχρονα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα της εταιρίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η τροποποίηση των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 24 του Καταστατικού (σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, όταν παρευρίσκονται ή αντιπροσωπεύονται σ' αυτό τουλάχιστον πέντε (5) σύμβουλοι, οι δε αποφάσεις του λαμβάνονται με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) του συνόλου των συμβούλων που είναι παρόντες και εκείνων που αντιπροσωπεύονται). Στο νέο πενταμελές Δ.Σ. που εξελέγη, πλην του κ. Δημητριάδη, συμμετέχει και ένας συνεργάτης του (ο κ. Γ. Γεωργούλας), ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη είναι επιλογής της εταιρίας μας. Ταυτόχρονα, κατά τη συγκρότησή του σε σώμα, υπήρξε δραστικός περιορισμός των εξουσιών διαχείρισης και εκπροσώπησης (συνημμένα σας υποβάλλουμε αντίγραφο Πρακτικών της Έκτακτης Γ.Σ. και του Δ.Σ. της 20.05.2005). Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Διοίκηση της Εταιρίας μας ενεργεί με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και σε πλήρη διαφάνεια, έχοντας ως μοναδικό μέλημα την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρίας, των μετόχων και των εργαζομένων στον Όμιλο. Για οτιδήποτε νεότερο θα προβούμε άμεσα σε σχετική ενημέρωση των εποπτικών αρχών και του επενδυτικού κοινού».