Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 09:47

Market beat: Το διεθνές κλίμα παρέμεινε θετικό και όλα εξαρτώνται από τις στηρίξεις των Τραπεζών

Στην Αθήνα μόνο η δεύτερη μέρα της προηγούμενης βδομάδας ήταν αυτή που έφερε την απομάκρυνση από το χαμηλό της. Οι υπόλοιπες συνεδριάσεις ήταν μέτριων όγκων και χαμηλών ρυθμών συναλλαγών στο μεγαλύτερο μέρος, με συναλλακτικές εκρήξεις στην αρχή και το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στην Αθήνα μόνο η δεύτερη μέρα της προηγούμενης βδομάδας ήταν αυτή που έφερε την απομάκρυνση από το χαμηλό της. Οι υπόλοιπες συνεδριάσεις ήταν μέτριων όγκων και χαμηλών ρυθμών συναλλαγών στο μεγαλύτερο μέρος, με συναλλακτικές εκρήξεις στην αρχή και το τέλος της διαπραγμάτευσης. Γεγονός που υποδήλωνε ότι στην αγορά είχανε απομείνει οι ισχυροί παράγοντες και οι διαχειριστές που θέλουν νευρικότητα και γρήγορες εναλλαγές τάσης. Επειδή υπερτερούν τεχνικά, έναντι όσων τσιμπήσουν και θελήσουν να τα βάλουν μαζί τους, όταν βράζουν από το πολύ πάτημα τα πλήκτρα του enter και των αριθμών. Το δε ανοδικό τους αποτέλεσμα έναντι της ανόδου της Τρίτης μικρό.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι το ΧΑ δεν αντέδρασε συντονισμένα με τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και του υπόλοιπου κόσμου. Αλλά, συσσώρευε. Αμέσως μόλις εμφανίστηκε ένα άλμα ασφαλείας από χαμηλά, που αν τα περνούσε πτωτικά ο ΓΔ, θα είχαμε επανεξέταση του σκληρού πυθμένα του φετινού Φεβρουαρίου. Το βαρίδι της αγοράς ήταν οι Τράπεζες και για την συσσώρευση χρειάστηκε να επιστρατευτεί υπολογίσιμων διαστάσεων αγοραστικό ενδιαφέρον για blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Άρα στο ΧΑ υπάρχει ομάδα μετοχών που θα τραβάει το ενδιαφέρον και καλό ήταν, να είναι ανάμεσά τους και οι Τράπεζες του 25άρη. Αλλά αυτές ήταν οι πρώτες που δέχθηκαν ένα χτύπημα από το Brexit, που αρχικά δεν υπολογιζόταν.

Η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν όπως προσδόκησαν οι επενδυτές την Τρίτη, που ξεκίνησε η αντίδραση των χρηματιστηρίων στην πτώση λόγω Brexit. Γιατί στο ΧΑ η μεγάλη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών δεν επέτρεψε να ξεκολλήσουν οι δείκτες με την ταχύτητα που το έπραξαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο ΓΔ σε πέντε συνόδους ενισχύθηκε κατά +1,37% και στο 2016 υποχωρεί -14,13%, όταν ο βαρύτερος FTSE100 της πέτρας του σκανδάλου ή του σοκ Βρετανίας είχε εβδομαδιαία μεταβολή μεταβολή +7,15% και στο 2016 κερδίζει +5,37%. 

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,29%, με απόδοση -9,00% το 2016 και ο CAC  ανέβηκε κατά 4,07% με ετήσια μεταβολή -7,83%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας εκτινάχθηκε κατά +6,18%. Στο έτος χάνει -13,36%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +3,64% και στο 2016 υποχωρεί -23,92%. Οι δε δείκτες από το φάρο των αγορών μετοχών της Νέας Υόρκης εμφάνισαν πολλαπλάσια του ΓΔ κέρδη καθώς ο S&P500 κλείνοντας στις 2102,95 μονάδες είχε επίδοση +3,22% και στο 2016 πέρασε σε κέρδη +2,89%. Ο Dow ανέβηκε +3,15% στις 17.949,37 μονάδες και στο έτος κερδίζει +3,01%. Ο S&P400 κέρδισε +2,92% με επίδοση φέτος +7,27% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,59%, αποδίδει στο έτος +1,84%.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θύμισε στους αναλυτές πόσο λάθος μετρούσαν το πολιτικό ρίσκο, θεωρώντας ότι στην πραγματικότητα η πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη δεν απειλούνταν. Ανέβασαν το country risk για όλες τις χώρες και παράλληλα μέτρησαν ποιος τομέας χρειάζονταν, με βάση την αντίδραση των επενδυτών την πρώτη μέρα, ψαλίδισμα των μελλοντικών αποδόσεων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεσοπρόθεσμες από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit διαφέρουν

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς την Παρασκευή, στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, και βοήθησε σε αυτό το φινάλε, η ενθάρρυνση από τα στοιχεία της μεταποίησης των ΗΠΑ. Έτσι σχηματίστηκε για τον S&P 500 η καλύτερη εβδομαδιαία άνοδός του από το Νοέμβριο, εμφανίζοντας μια ισχυρή ανάκαμψη από τη χειρότερη διήμερη πτώση του σε βάθος 10 μηνών που την πυροδότησε το σοκ από το δημοψήφισμα της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δείκτες έχουν αποσβέσει σχεδόν όλες τις απώλειες που τους προέκυψαν λόγω "Brexit". Δύο είναι τα πιθανότερα αίτια για αυτή την άνοδο, Οι επενδυτές θεώρησαν ότι τελικά η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι μια σημαντική υπόθεση ή ότι αυτό τελικά δεν πρόκειται συμβεί καθ’ ολοκληρία.  

Η μετα-Brexit ανάκαμψη της Wall Street, οδήγησε τον S&P 500 σε απόδοση +3% για το 2016, ενώ έκλεισε την εβδομάδα σε επίπεδα λιγότερο από 30 μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του. Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που απορρέει από την ψηφοφορία στη Βρετανία θα μπορούσε να τραντάξει τις αγορές στις βδομάδες που έρχονται.

Ανάκαμψη

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2102,95 μονάδες είχε επίδοση +3,22% και στο 2016 πέρασε σε κέρδη +2,89%. Ο Dow ανέβηκε +3,15% στις 17.949,37 μονάδες και στο έτος κερδίζει +3,01%. Ο S&P400 κέρδισε +2,92% με επίδοση φέτος +7,27% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,59%, αποδίδει στο έτος +1,84%. Ο δε Nasdaq, με αύξηση +3,28%, μάζεψε τις απώλειές του για το 2016 στο –2,89%. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά +1,96%, με κλείσιμο στα 1344,90 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στη βδομάδα, κλείνοντας στα 49,28 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία κέρδη +3,59% και επίδοση στο έτος +32,94%.

Ο Nikkei, κέρδισε +4,89% και στο έτος χάνει -17,61%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,29%, με απόδοση -9,00% το 2016 και ο CAC  ανέβηκε κατά 4,07% με ετήσια μεταβολή -7,83%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας εκτινάχθηκε κατά +6,18%. Στο έτος χάνει -13,36%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +3,64% και στο 2016 υποχωρεί -23,92%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο +4,25%, και στο έτος ενισχύεται +20,49%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε 2,96%, με επίδοση στο 2016 +7,53%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,50%, και επίδοση για το 2016 +1,33%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία κέρδισε 2,83%, και στο 2016 αποδίδει +3,76%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +2,64% και στο 2016 χάνει -5,11%. Άνοδο +2,74% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -17,14%. 

Είναι ξεκάθαρη η ανατροπή των πιέσεων και η αντικατάστασή τους με αγοραστικό ενδιαφέρον στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την άγρια πτώση στο διήμερο την Παρασκευή και Δευτέρα. Καθώς οι θεσμικοί θεώρησαν ότι δημιουργήθηκαν νησίδες φθήνιας στα ταμπλό των αναπτυγμένων αγορών. Η ανοδική αντίδραση δεν μοιράστηκε ισοδύναμα στους επιμέρους κλάδους με τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίζουν την επιφύλαξη των  επενδυτών.   

Θύματα οι Τράπεζες

Οι μετοχές του Τραπεζικού τομέα δέχθηκαν μεγάλο χτύπημα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών τους, στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, υποχώρησε απότομα τη Δευτέρα και την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη στον κλάδο σημειώνουν πτώση από τα μέσα του περασμένου έτους, αφήνοντας το P/E στο 11,6 πριν από την ψηφοφορία για το  Brexit. Η Barclays, βούτηξε κάτω κατά -32,0% την Παρασκευή και τη Δευτέρα, η Lloyds κατά  -29,1%, και η Royal Bank βρέθηκε με πτώση -37,4%. Η διαπραγμάτευση στην RBS και την Barclays σταμάτησε προσωρινά την Δευτέρα, αφού πυροδότησε μηχανισμούς διακοπής των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το κράτος συνεχίζει να κατέχει μετοχικά μερίδια στις Lloyds και RBS που χρονολογούνται από τις διασώσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης.

Το Brexit έπιασε τους αναλυτές της Wall Street στον ύπνο, και πολλοί έχουν αρχίσει την υποβάθμιση στις αξιολογήσεις των τραπεζικών μετοχών. Οι αναλυτές της JPMorgan Cazenove υποβάθμισαν πολλές από τις μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Δευτέρα. Αναλυτές από την Bank of America Merrill Lynch δήλωσαν ότι το βασικό σενάριο για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια «ήπια ύφεση», με αποτέλεσμα να κουρέψει  τις τιμές στόχους για RBS, Lloyds και Barclays. Οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν η απόφαση του δημοψηφίσματος να προκαλέσει ένα σοκ αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να προκύψουν τρία τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, και συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5%.

Αλλά και οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τα πήγαν πολύ καλύτερα Δευτέρα και Παρασκευή. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση, προσπαθεί να βοηθήσει τις Τράπεζές της με ανακεφαλαιοποίηση  ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς ο κλάδος έχει  πληγεί από χρόνια χαμηλής κερδοφορίας. Η Deutsche Bank της Γερμανίας υποχώρησε 20,4% την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Δικαιώνοντας τον διαχειριστή των hedge funds George Soros που πήρε μια θέση short στην Deutsche Bank που ισοδυναμεί με περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές και την Τρίτη φάνηκε πως άρχισε να την κλείνει ή ακριβέστερα, ξεκίνησε την ενθυλάκωση των κερδών από το στοίχημα.

Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας τους από το περασμένο καλοκαίρι. Ο τελευταίος γύρος των κακών ειδήσεων ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης. Η μονάδα της Deutsche Bank και της Banco Santander ΗΠΑ απέτυχαν στα τεστ αντοχής της Fed. Η ευρωπαϊκή Τραπεζική βιομηχανία σίγουρα αντιμετωπίζει μια δυσκολότερη πορεία από την Αμερικάνικη και αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επίσης χαμηλότερες αποτιμήσεις. Πριν από την ψηφοφορία για το Brexit, οι μετοχές του MSCI Financials στις ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο προσδοκόμενο P/E, στο 13,4, ενώ το  P/E του κλάδου βάσει των μετοχών του MSCI Financials στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 11,6 και στην ΟΝΕ ήταν 9,8. Οι μεγάλες ρευστοποιήσεις μπορούν να κάνουν τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές δελεαστικές, αλλά προς το παρόν τα κεφάλαια σε δολάρια φαίνεται ότι «θα μείνουν σπίτι», δηλαδή στις ΗΠΑ.

Νικητές τα ομόλογα

Την ίδια περίοδο οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομόλογων ΗΠΑ έχουν αγγίξει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αψηφώντας τους αναλυτές που επί χρόνια δηλώνουν ότι θα αυξηθούν. Γιατί η ψήφος των πολιτών της Βρετανίας θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα αναγκάσει τη Federal Reserve να αναβάλλει την αύξηση των επιτοκίων της αυτό το έτος.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σε μια άνευ προηγουμένου τιμή του 2,1873%, ενώ οι αποδόσεις των 10-ετών άγγιξαν το 1,3784%. Είχαμε το ράλι στα ομόλογα σε όλο τον κόσμο, αφού μερικοί από τα μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, όπως οι BlackRock Inc., Guggenheim Partners και Vanguard Group Inc., θεώρησαν ότι Brexit σημαίνει υποτονική ανάπτυξη και χαμηλότερες αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια. Κρίνοντας από όσα συνέβησαν στις αγορές μετοχών και η εικόνα στις αγορές ομολόγων μπορεί να αλλάξει.

Οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι μεσοπρόθεσμες όπως επιπτώσεις διαφέρουν. Γιατί το Brexit χτύπησε στην καρδιά της προσπάθειας για την ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση, στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν μια νέα κατάσταση που αποδείχθηκε εξαιρετικά θετική για τις μετοχές και τα ομόλογα. Ως «παγκοσμιοποίηση», ορίζεται η ενοποίηση των εθνικών οικονομιών μέσω της εξάπλωσης του ελεύθερου εμπορίου. Αυτά λειτούργησαν αρκετά καλά για τα ομόλογα, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα. Δούλεψαν επίσης πολύ καλά για τις μετοχές, με λίγες βραχύβιες περιόδους όπου οι αγορές περνούσαν σε καθοδική φάση. Αλλά αν η σύγκλιση  των εθνικών αγορών ήταν προωθητική για τις μετοχές, η διάλυση θα είναι λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση; Ήταν η μεγάλη ανησυχία την Παρασκευή. Όταν τα χρηματιστήρια βυθίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσύνθεση της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Θα μπορούσε να αποτελέσει το φρένο στην επέκταση του ελεύθερου εμπορίου, ειδικά αν εθνικιστές εχθροί του ελευθέρου εμπορίου καταλάβουν την εξουσία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το δίδαγμα είναι ότι η παγκοσμιοποίηση, ήτοι μια περίοδος ειρήνης με άνοδο του βιοτικού επιπέδου κατά την οποία το ελεύθερο εμπόριο ενσωματώνει τις εθνικές οικονομίες μπορεί να έχει η επιτυχία, ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τεράστια δυσαρέσκεια. Λαϊκιστές πολιτικοί έχουν κερδίσει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ των δυσαρεστημένων. Μια αντίδραση με βάση την αντι-παγκοσμιοποίηση θα είναι κατάρα για τις μετοχικές αξίες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική τους.

ΧΑ

Άνοδος χωρίς «φτερά»

Η πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου περιλάμβανε το τέλος του πρώτου εξαμήνου και μια ακόμα σύνοδο και συνεπώς «επιτρέπεται» η προσέγγιση με διάθεση αποτίμησης του Ιουνίου. Ήταν ο σκληρότερος για τις μετοχές και τους δείκτες μήνας και οι απώλειες στη διάρκειά του σφράγισαν την ετήσια επίδοση τους.

Η πρώτη σύνοδος της περασμένης βδομάδας αποτέλεσε συνέχεια της κατακόρυφης πτώσης της Παρασκευής, μετά το άγριο σοκ από το Brexit. Με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 108,435 εκατ. ευρώ και με συναλλαγές στα πακέτα αξίας 11,929, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,89% και έφθασε στις 519,33, με ελάχιστο που έγινε και κατώτερο εβδομάδας και τριμήνου στις 517 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,728 δις ευρώ και ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης +7,78%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,07% από -9,42% την «Μαύρη Παρασκευή», Ταξίδια Αναψυχή +0,22% από -9,85%, Εμπορίου +0,19% από -13,84%, και Τεχνολογίας +0,02% από -4,31%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -8,34% από -29,68% την «Μαύρη Παρασκευή», Τροφίμων Ποτών -4,05% από -4,48%, ο 25άρης -4,03% από -15,85%.

Την Τρίτη οι θεσμικοί σταμάτησαν τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και έδωσαν κέρδη στους περισσότερους κλαδικούς δείκτες, καθώς το κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει από τα σημάδια ισχυροποίησης της στερλίνας και από την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και των Πρώτων Υλών. Οι traders στράφηκαν στο κυνήγι των ευκαιριών που προκληθήκαν όταν οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα αποτέλεσαν τον κεντρικό στόχο των ρευστοποιήσεων λόγω Brexit. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,72% και έφθασε στις 538,65 και ο 25άρης με μεταβολή +4,60%, έκλεισε στις 1449,28 μονάδες. Οδήγησαν την άνοδο οι κλάδοι των Χημικών +9,37%, Τραπεζών +8,88%, Πρώτων Υλών +7,65%, Τροφίμων Ποτών +4,16%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,09%, και Ακίνητης Περιουσίας +4,00%. Η Τετάρτη ήταν η μέρα που οι Τράπεζες εμφάνισαν αρχικά κέρδη αλλά κατέληξαν σε 0,05% μεταβολή από πιέσεις που κράτησαν ως το τέλος της βδομάδας. Ο  τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,980 από 86,568 εκατ. ευρώ. Κέρδη, που καθόρισαν την μεταβολή των δεικτών εμφάνισαν οι κλάδοι στα Ταξίδια Αναψυχή +4,99%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,83%, Εμπορίου +1,64%, και Ακίνητης Περιουσίας +1,18%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,60% και έφθασε στις 541,88 και ο 25άρης έκλεισε στις 1464,60 με μεταβολή +1,06%. Την Πέμπτη είχαμε το τέλος του εξαμήνου και στην πέμπτη  σύνοδο μετά το σοκ του Brexit, οι θεσμικοί επανέφεραν τις πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη, περνώντας τις σε διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο. Επέλεξαν συσσώρευση για φινάλε του μήνα και του εξάμηνου αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,04% και έφθασε στις 542,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1451,96 από 1464,60 με μεταβολή -0,86%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,819 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή η συσσώρευση συνεχίστηκε στο ξεκίνημα του μήνα και του εξάμηνου λόγω Τραπεζών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,49% και έφθασε στις 544,76 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1452,06 με μεταβολή +0,01%. Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι του Εμπορίου +5,55%, Μέσων Ενημέρωσης +5,21%, Πρώτων Υλών +3,45%, Τροφίμων Ποτών +2,35%, Τηλεπικοινωνιών +2,23%, Κατασκευές Υλικά +2,07% από +0,81%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,07%, Κοινής Ωφέλειας +1,80% και  Βιομηχανικών Προϊόντων +1,47%. Με απώλειες που επηρέασαν τους δείκτες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -3,64%, Τεχνολογίας -1,38% Ταξίδια Αναψυχή -0,89% Ακίνητης Περιουσίας -0,78% Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,74%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,297 εκατ. ευρώ και ο μέσος τζίρος της βδομάδας στα 83.

Τεχνική ανάλυση

O Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

«Η βίαιη καθοδική κίνηση 100 περίπου μονάδων λόγω του Βρετανικού δημοψηφίσματος έφερε τον Γενικό Δείκτη σε άμεση αντιπαράθεση με τη ζώνη στήριξης των 517 με 510 μονάδων, δείχνοντας όμως στη συνέχεια σημάδια αδυναμίας διάτρησης και κίνησης προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 472 μονάδων.

Το αδιάσπαστο των 517 μονάδων έχει προκαλέσει μια ανακλαστική ανοδική κίνηση απόκτησης χαμένου εδάφους, από την πλευρά των "Buyers", μπαίνοντας έτσι μέσα στο διορθωτικό "Fibo" τόξο του 0,236 : 538 μονάδες με 0,382 : 555 μονάδες.

Πιθανή ανοδική τμήση των 555 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς τις 567 μονάδες, ανοίγοντας ταυτόχρονα διαγραμματικό μέτωπο με την πολύ καθοριστική περιοχή αντίστασης των 580 με 585 μονάδων.

Κίνηση όμως του Δείκτη, με ημερήσιο κλείσιμο κάτω των 538 μονάδων, θα επιφέρει έντονες ρευστοποιήσεις με πιθανό αντίκτυπο τη δημιουργία νέου καθοδικού "φλερτ" με την προαναφερόμενη στήριξη των 517 με 510 μονάδων.

Πτωτική κατάλυση των 510 μονάδων, θα "στρώσει το χαλί" για την αποτύπωση κλεισιμάτων χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων».

Η στήλη αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντικές είναι οι τραπεζικές μετοχές στη διαμόρφωση κλίματος έχει να παρατηρήσει:

Στη διαγραμματική μελέτη της ΑΛΦΑ θα λέγαμε ότι υπάρχει η ελπίδα να εμφανιστεί αντίδραση μόλις η τιμή πλησιάσει στο χαμηλό της περασμένης Δευτέρας που ήταν το 1,44 ευρώ με κλείσιμο στα 1,51. Αμέσως χαμηλότερη στήριξη εντοπίζουμε στα επίπεδα του 1,26 ευρώ ενώ έχει μετατραπεί σε σκληρή οροφή το επίπεδο των 1,7 ως 1,85 ευρώ για την εποχή.

Η ΕΤΕ διαγραμματικά δείχνει ικανή να αντιδράσει αν υπάρξει πίεση που θα την φέρει στο χαμηλό της Δευτέρας 27/6 ήτοι στα 0,177 ευρώ με κλείσιμο στα 0,186, αφού την Παρασκευή οδηγήθηκε στα 0,190 με χαμηλό τα 0,188 ευρώ. Ακόμα μια στήριξη κοντινή στα 0,190 είναι αυτή στη ζώνη των 0,156 ως 0,172 από τη σύνοδο στις  23/2.

Για την ΕΥΡΩΒ, διαγραμματικά, αν δεν αντιδράσει σήμερα, στήριξη εντοπίζεται στα 0,49 ευρώ. Αφού έκλεισε στα 0,53 όπως και στις 27/6 και αν περάσει κάτω από τα 0,511 ευρώ η στήριξη που προαναφέραμε μάλλον θα λειτουργήσει.

Η ΠΕΙΡ με τελευταίο κλείσιμο στα 0,153 ευρώ, αντέχει πίεση που θα φέρει την τιμή ως τη ζώνη των χαμηλών του Ιανουαρίου, ήτοι μεταξύ των 0,142 και 0,149 ευρώ. Μετά ή θα αντιδράσει ανοδικά ή θα προσεγγίσει στα 0,11 ευρώ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή των επενδυτών στις Αγορές αλλά και την αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την τάση.

Οι Ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν, ή προσέγγισαν τα προ-δημοψηφίσματος επίπεδα, "διαβάζοντας" πιο ψύχραιμα τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας, ωστόσο οι Τράπεζες βρέθηκαν σε μια συνεχή πίεση αρνητικής ειδησεογραφίας, η οποία εκδηλώνεται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό: στο εξωτερικό οι αβεβαιότητες ενόψει των Ευρωπαϊκών "τεστ αντοχής" (Αύγουστος) συντηρούν το κλίμα πωλήσεων, ενώ στο εσωτερικό η συστημική επίδραση μιας απειλούμενης χρεοκοπίας του μεγαλύτερου κρίκου του Λιανικού Εμπορίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Έτσι ενώ οι μετοχές του Εμποροβιομηχανικού κλάδου συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση, ο Τραπεζικός κλάδος αυτονομήθηκε αρνητικά, αναμένοντας μεγαλύτερη ορατότητα στις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της υπόθεσης της "Μαρινόπουλος".

Κατά τα άλλα, η ατζέντα του Ιουλίου φαίνεται ότι θα κινηθεί σε διεθνές επίπεδο στα "απόνερα" του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας, με σημαντικές ημερομηνίες στις 14 και 21 οπότε συνεδριάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Μ. Βρετανίας και της ΕΚΤ, ενώ η FED συνεδριάζει προς το τέλος Ιουλίου (26-27).

Μετά τις 15 Ιουλίου αναμένεται στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία των προαπαιτούμενων της β' αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Ο μήνας σε Ελλάδα και Ευρώπη, τέλος, θα έχει τις πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, δίνοντας λόγους διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των μετοχών.

Το χαμηλό της διήμερης πτώσης πραγματοποιήθηκε στις 517 μονάδες, ακριβώς 100 μονάδες από το σημείο εκκίνησης της πτωτικής κίνησης την προηγούμενη Παρασκευή. Από το σημείο αυτό ακολούθησε μια ήπια ανοδική αντίδραση έως τις 547 μονάδες, αποφορτίζοντας αισθητά την συνολική υποτιμημένη τεχνική εικόνα των ταλαντωτών.

Αλλαγές σε επίπεδο τάσης δεν υπάρχουν, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 600 μονάδες. Οι 547 μονάδες ήταν το ελάχιστο δυνατό υψηλό της αντίδρασης από την πτώση μεταξύ 656 και 517 μονάδων, με επόμενα επίπεδα αντίστασης στις 573 και 586 μονάδες.

Η εξέλιξη του σχηματισμού, μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση, δεν έχει χαρακτηριστικά έντασης και αυτό αφήνει ενδεχομένως ένα περιθώριο αισιοδοξίας συνέχισης προς το επόμενο σημείο αντίστασης (573 μονάδες).

Τα συναλλακτικά δεδομένα σε θετικές συνεδριάσεις, όσο κινούνται κοντά στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ διατηρούν σε καλό βαθμό τις ελπίδες των αγοραστών, οι οποίοι αν και έχουν απέναντι τους την αδυναμία των Τραπεζών, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα υπολογίσιμο ανοδικό αντίβαρο με άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεμπέρδεψαν από τις απώλειες που εμφάνισαν νωρίς και κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 4/7, ενώ το δολάριο Αυστραλίας ήταν υπό πίεση γιατί δεν προέκυψε από τις εκλογές του Σαββατοκύριακου ξεκάθαρος νικητής.

Η δραστηριότητα σε πολλά μέρη της περιοχής κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα πριν από τις διακοπές των ΗΠΑ για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που τα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Ενώ όσα συμβαίνουν στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή έχουν συνήθως μειωμένο αντίκτυπο στις υπόλοιπες αγορές, η καταμέτρηση των ψήφων μέχρι στιγμής υποδηλώνει πιθανή παράλυση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την τριπλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,5%, μετά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου στη Wall Street την Παρασκευή. Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,76%.

Ακόμα και οι Αυστραλιανές μετοχές σχημάτισαν δυναμική έξω από το αρνητικό έδαφος και αυξήθηκαν 0,34%. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) θα πραγματοποιήσει τη σύνοδό του διοικητικού συμβουλίου του Ιουλίου, την Τρίτη, και σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα περιμένουν να κρατήσει το επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1,75%.

Η βρετανική λίρα ανέβηκε +0,1% αγοράζοντας 1,3289 δολάρια ΗΠΑ. Το δολάριο των ΗΠΑ πήρε μια ανάσα πριν από τις διακοπές, με τον δείκτη δολαρίου σταθερό τις 95,630 μονάδες, αλλά παρέμεινε υπό πίεση από την πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, την Παρασκευή που η απόδοση για το 10ετές έπεσε σε ένα χαμηλό τεσσάρων ετών.

Το ευρώ κατέγραψε οριακές απώλειες και βρέθηκε χαμηλότερα αγοράζοντας 1,1139 ευρώ και ήταν ελαφρώς προς τα κάτω απέναντι στο γιεν. Το δολάριο αυξήθηκε ελαφρά αγοράζοντας 102,60 γιεν.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου χτισμένο σε απότομη αύξηση της Παρασκευής και εκτεταμένη κέρδη τη Δευτέρα στην Ασία, ενισχύεται από την άποψη της Σαουδικής υπουργός ενέργειας ότι η αγορά πετρελαίου οδεύει προς την ισορροπία.

Το μπρεντ ανέβηκε 0,2% στα 50,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αργού ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης +0,2% στα 49,08.

Η τιμή Spot του χρυσού ανέβηκε 0,5% στα 1.349,20 δολάρια η ουγγιά μετά την άνοδό 1,5% την Παρασκευή και περίπου 9% τον Ιούνιο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής της λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές, χαρακτηρίζει η Μαρινόπουλος Α.Ε. την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας, θέτοντάς την σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της, μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Αποκλειστικά Έλληνες θα προσλάβει για τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων η Fraport, ενώ μόνο μερικοί μετρημένοι στα δάχτυλα θα έρθουν από τη Γερμανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport-Greece Αλεχάντερ Τσίνελ που τη Δευτέρα αναλαμβάνει τα καθήκοντα της αναδιοργάνωσης.

Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της έχει υπαχθεί η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Jet Oil του ομίλου Μαμιδάκη, μετά από  αίτηση που υπέβαλε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, η οριστική εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία εξετάστηκε κατ΄ αρχήν στις 10 Ιουνίου - με το δικαστήριο να αποφασίζει τη λήψη προσωρινών μέτρων- η εταιρεία ζητεί προστασία από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης.

Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα συνέχισε το 2015 την πτωτική τάση των τελευταίων ετών, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων αυξήθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕU structural financial indicators). Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων στο τέλος του 2015 ανερχόταν σε 2.543 έναντι 2.688 το 2014 και 3.847 το 2011. Στην Ε.Ε. ο αριθμός των καταστημάτων διαμορφώθηκε το τέλος του 2015 στα 188.109 έναντι 203.563 το 2014 και 223.136 το 2011.

Συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ έως τα τέλη του 2016, αναμένει η Eurobank, σύμφωνα με σχετική της έκθεση. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι - σύμφωνα με την Eurobank - απαιτείται η εκπλήρωση δύο καίριας σημασίας, προϋποθέσεων:

Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης τις εκτιμήσεις περί ανάσχεσης της τουριστικής ροής ή περί καταβαράθρωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας λόγω του Brexit, τονίζοντας ότι «οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στέρεοι και ιστορικοί και δεν πρόκειται να διαταραχθούν από μια νέα μορφή της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.».

Θετικές είναι οι προοπτικές της τουριστικής δραστηριότητας το 2016, λόγω της παρατεταμένης αστάθειας που εξακολουθεί να σοβεί στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και λαμβάνει πλέον περισσότερο μόνιμο παρά συγκυριακό χαρακτήρα, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank σε αναλυση τους.

Εικοσιτετράωρη απεργία προγραμματίζουν για την ερχόμενη Παρασκευή τα μέλη του σωματείου εργαζομένων Βόρειας Ελλάδας στον όμιλο «Μαρινόπουλος». Αιτήματα των εργαζομένων είναι η καταβολή της μισθοδοσίας τους «την τελευταία εργάσιμη του μήνα και ολόκληρη». Επιπλέον ζητούν να μην γίνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Την πιθανότητα συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης του Ομίλου Μαρινόπουλος Α.Ε. διερευνά η Σκλαβενίτης ΑΕΕ, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Με επιστολή της προς την αρμόδια εταιρεία, η Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι «με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της, στις ανοιγείσες από τον Όμιλο Μαρινόπουλος Α.Ε., διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99».

Στα 4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της Grivalia Properties AΕΕΑΠ από την Μαρινόπουλος Α.Ε., λόγω της λειτουργικής μίσθωσης τεσσάρων εμπορικών ακινήτων. Κατόπιν σχετικής ερώτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Grivallia διευκρινίζει ότι τα συγκεκριμένα μισθώματα αντιπροσωπεύουν το 6,4% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν εξετάζει καμία αλλαγή στο κανόνες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, διαβεβαιώνουν πηγές της Φρανκφούρτης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ εξετάζουν την αλλαγή των τρεχόντων κανονισμών που προβλέπουν την αγορά κρατικών ομολόγων βάσει του μεγέθους της συνεισφοράς κάθε χώρας στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.  

Την ανάγκη η Ευρωζώνη να επιταχύνει την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση καθώς σε αντίθετη περίπτωση και άλλα κράτη - μέλη θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε. επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Δεν θα πρέπει απλά να ανεχτούμε το Brexit, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, αυτό μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία» είπε ο Μοσκοβισί.

Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015 διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Τρίτη, προθεσμία τριών εβδομάδων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους και να αποφύγουν οικονομικές κυρώσεις, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο που είναι γνώστης των εξελίξεων. Η εξέλιξη αυτή έχει χαρακτήρα προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία -όπως η Γερμανία- και άλλων χωρών -όπως η Ιταλία- που πιέζουν για μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία, αλλά και την καλλιέργεια του κλίματος αντιευρωπαϊσμού.

Σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2015 οι γερμανικές εξαγωγές αμυντικών συστημάτων, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό από την αρχή του αιώνα, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφη αναφορά του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι άδειες που δόθηκαν για την εξαγωγή αμυντικών συστημάτων έφτασαν στα 7,86 δισ. ευρώ το 2015, σε σύγκριση με τα 3,97 δισ. ευρώ που έφθαναν οι αμυντικές εξαγωγές το 2014.

Ετήσια αύξηση 1,4% κατέγραψε τον Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα στην Τουρκία φτάνοντας στα 6,42 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου.

Τον στόχο για την εξάλειψη του δημόσιου ελλείμματος έως το 2020 εγκαταλείπει η Βρετανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν. «Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει δημοσιονομική αξιοπιστία, άρα θα συνεχίσουμε να είμαστε σκληροί με το έλλειμμα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε ό,τι αφορά την επίτευξη πλεονάσματος έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Όσμπορν, κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας.