Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 10:06

Market Beat: Η επίδραση των θετικών από το διεθνές κλίμα είναι ζητούμενο στο νέο μήνα

Οι θεσμικοί του ΧΑ χθες δεν τόλμησαν να επιχειρήσουν κινήσεις για την ωραιοποίηση των χαρτοφυλακίων τους στο τέλος του μήνα, του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξάμηνου. Ασχολήθηκαν με την επιχείρηση συσσώρευσης των τιμών, μετά από μια μικρής διάρκειας διόρθωση των υπερβολών που έφεραν οι άγριες πιέσεις στις συνόδους της περασμένης Παρασκευής και τη Δευτέρα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του ΧΑ χθες δεν τόλμησαν να επιχειρήσουν κινήσεις για την ωραιοποίηση των χαρτοφυλακίων τους στο τέλος του μήνα, του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξάμηνου. Ασχολήθηκαν με την επιχείρηση συσσώρευσης των τιμών, μετά από μια μικρής διάρκειας διόρθωση των υπερβολών που έφεραν οι άγριες πιέσεις στις συνόδους της περασμένης Παρασκευής και τη Δευτέρα. Η διόρθωση αυτή έχει επιτύχει ο ΓΔ να απέχει +1,37% από το τέλος της προηγούμενης βδομάδας αλλά στον Ιούνιο είχε απώλειες -16,2%, έναντι της επίδοσης στο -14,1% στο 2016 και αυτό σημαίνει, πως ο μήνας που πέρασε ήταν εκείνος που καθόρισε το πρόσημο της απόδοσης στο τρέχον έτος.

Οι εγχώριοι αναλυτές, αλλά και οι ξένοι επενδυτικοί Οίκοι, άλλαξαν προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τους για την ελληνική οικονομία και τις συστημικές τράπεζες μετά το σοκ του Brexit, το οποίο φαίνεται πως αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη ψυχραιμία από τους αγοραίους διεθνώς. Στη χώρα, η υπόθεση Μαρινόπουλου απασχόλησε ακόμα και το ΔΝΤ και φαίνεται πως θα ληφθεί υπόψη από τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι επιδόσεις των περισσότερων αναπτυγμένων χρηματιστηρίων στο τελευταίο τετραήμερο του Ιουνίου είναι της τάξης του +3% αλλά του DAX είναι στο +1,3% γιατί ήταν βαρύ το πλήγμα που δέχθηκε λόγω της Deutsche Bank που μαζί με την Banco Santander απέτυχαν στα stress tests του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Επίσης την κατάσταση επιβάρυναν σημαντικά οι εκθέσεις γιγάντων της επενδυτικής βιομηχανίας για τις ελληνικές τράπεζες που συνδυάστηκαν με το κανόνι που θα αφήσει πιθανά η υπόθεση Μαρινόπουλου. Πρώτα η Goldman Sachs και μετά η Morgan Stanley, έδωσε ένα γερό κούρεμα στις τιμές στόχους των τραπεζών.  Η ΕΤΕ στα 0,29 από 0,53 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ στα 0,79 ευρώ από 1,42, η ΑΛΦΑ στα 2,01 ευρώ από 3,65 και η ΠΕΙΡ στα 0,25 από 0,46 ευρώ.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust  τα λέει όλα: «Στο εσωτερικό μέτωπο η υπόθεση του Μαρινόπουλου έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις και αγγίζει πολλές Επιχειρήσεις η δε εξέλιξη της, θα έχει επιπτώσεις στην Οικονομία και στο Χρηματιστήριο. Η εμπλοκή με την Cosco επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά στο κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρείται να εδραιωθεί, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των Τραπεζών και στο Τ.Χ.Σ. δημιουργούν νέα αναταραχή στον Τραπεζικό Χώρο, και επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο».

Καλό μήνα;  Θα δείξει. Βλέπε Τεχνική Ανάλυση.

Καλό Σαββατοκύριακο.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hershey εμφάνισε κέρδη άνω του 10%, εν μέσω των συζητήσεων για την πιθανή αγορά της Mondelez. Άνοδος της τάξης του 2,00% κατέγραψε τόσο η Morgan Stanley όσο και η Goldman Sachs.

«Οι αγορές συνέχισαν να αποτιμούν τη σημασία του Brexit και τη βαρύτητά του στις διεθνείς αγορές» σχολιάζει η Key Private Bank. «Προς ώρας, η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν φαίνεται να ανησυχεί σημαντικά τους επενδυτές» σημειώνει από την πλευρά της, η First Standard Financial.

Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση - έκπληξη, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετικό στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και βασικός υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Bank of England, Μαρκ Κάρνεϊ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, λόγω της αβεβαιότητας του Brexit. «Οι συνθήκες στην οικονομία έχουν επιδεινωθεί και επομένως, κάποια στιγμή, εντός των επόμενων μηνών, είναι πιθανό να απαιτηθεί μία νομισματική τόνωση» επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν όρια στο πόσο χαμηλά μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Κάρνεϊ, η στερλίνα κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς υποχώρησε κατά 1,46% στα 1,3228 δολάρια. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο ευρώ, το οποίο σημείωσε απώλειες κατά 0,55% στα 1,1062 δολάρια. Το ιαπωνικό γεν παράλληλα, διολίσθησε κατά 0,45% στα 103,27 γεν/δολάριο.

Η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε ήπιες απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,36% στα 49,20 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,42% στα 49,88 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 10.000, σε 268.000, αυξήθηκαν την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουνίου, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 265.000 αιτήσεις. Παρά την αύξηση ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε για 69η συνεχόμενη εβδομάδα - κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 αιτήσεων. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διατηρήθηκε σε 266.750 αιτήσεις. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 20.000 άτομα, στα 2,12 εκατ.

Παράλληλα, τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν οι Starz και Lions Gate Entertainment Corp. , με το τίμημα της συμφωνίας να ανέρχεται στα 4,4 δισ. δολάρια. Η συναλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της ανταλλαγής μετοχών, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ψυχαγωγίας. 

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ των ανησυχιών για την Deutsche Bank και της απόφασης του Τζόνσον Μπόρις να μη διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,27% στις 6.504 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,71% στις 9.680 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,00% στις 4.237 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 εμφάνισε κέρδη κατά 0,72% στις 8.163 μονάδες και ο ιταλικόςFTSE MIB κατά 1,57% στις 16.197 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,04% στις 329,88 μονάδες

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank διολίσθησε κατά 2,65% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, μετά την αποτυχία στα stress tests της Federal Reserve αλλά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι σε ειδική του έκθεση, το ΔΝΤ τονίζει ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση - έκπληξη, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετικό στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και βασικός υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε θετικό έδαφος επέστρεψε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα πρωταρχικά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,1% τον Μάιο του 2016.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο κλάδος των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 1,1%, των τροφίμων στο 0,9% και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στο 0,4%. Ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε βελτίωση, παραμένοντας ωστόσο, σε αρνητικό έδαφος (-6,5%).

Στη Γαλλία, κάτω του αναμενόμενου κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, λόγω των μειωμένων τιμών στον κλάδο της μεταποίησης και των φρέσκων τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι του Μαΐου και κατά 0,2% έναντι του Ιουνίου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, στο ιστορικό χαμηλό του 6,1% παρέμεινε η ανεργία τον Ιούνιο, με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί κατά 6.000, στα 2,69 εκατ. άτομα. Στη δυτική Γερμανία, η μείωση ανήλθε στα 2.000 άτομα, ενώ στην ανατολική, στα 4.000 άτομα. Οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν πτώση του αριθμού των ανέργων κατά 5.000 άτομα. Ας σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν την περίοδο προ του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, στη Βρετανία.

Τέλος, αύξηση σημείωσαν τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς σε μηνιαίο επίπεδο, ενισχύθηκαν κατά 0,9% έναντι πτώσης 0,3% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο αυξήθηκαν κατά 2,6%, ενώ όσον αφορά το πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Μάιος), κατεγράφη άνοδος της τάξης του 2%.

ΧΑ

Στην πέμπτη  σύνοδο μετά το σοκ του Brexit, οι θεσμικοί επανέφεραν τις πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη περνώντας τις σε διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει και υπήρξε μικρή άνοδος στους βασικούς δείκτες. Οι θεσμικοί είχαν σταματήσει το κυνήγι των ευκαιριών που προκληθήκαν όταν οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα αποτέλεσαν τον κεντρικό στόχο των ρευστοποιήσεων λόγω Brexit και το συνέχισαν μέσω άλλων κλάδων.

Στην αγορά των Αθηνών η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με μικρό πτωτικό χάσμα και σε 17 λεπτά, οι τιμές ανέβηκαν σε τοπική κορυφή. Καθώς τα κέρδη των δεικτών στην Ευρώπη έδωσαν ανοδική κίνηση στους δείκτες. Επακολούθησε γρήγορο ξέσπασμα πιέσεων που έφεραν τους βασικούς δείκτες από τιμές πάνω στο κλείσιμο της Τετάρτης στο ελάχιστο μέρας, όταν συμπληρώθηκαν 70 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης.  Αλλά η διατήρηση των κερδών στην Ευρώπη έδωσε πλάγια ανοδική κίνηση στους δείκτες, που ανέβαιναν με βασανιστικό τρόπο από τις 11:41 ως τις 16:33 και έπιασαν ως σκληρή οροφή  επίπεδα χαμηλότερα από το μέγιστο της Τετάρτης. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε στις 12:52 και ήταν οι 1463,29 από 1483, μονάδες, που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,09% και για τον ΓΔ στις 16:33 και ήταν οι 543,95 από 547,91 (ή κέρδη +0,38%).Το ελάχιστο  σημειώθηκε ταυτόχρονα στις 10:47 και ήταν οι 536,07 από 536,17 μονάδες χθες με μεταβολή -1,06% για ΓΔ και για τον 25άρη ήταν οι 1439,60 από 1443,66 μονάδες με μεταβολή -1,71%. Οι δείκτες του ΧΑ πάντως κινήθηκαν πλάγια αλλά σε σχετικά μεγάλο εύρος διακύμανσης  από την αρχή ως το πέρας των συναλλαγών.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε ριζικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 10) με δύο ΒΙΟ και ΦΦΓΚΡΠ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 14 είχαν πτώση και 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 40 ήταν ανοδικές. Στα 83,819 από 72,980 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, 57,11 από 47,59 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ενισχύθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 68,13% από 65,20% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,21%, ο CAC είχε μεταβολή +0,48%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,63%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική  έναρξη που εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,47% και στον S&P500 άνοδο +0,46%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,04% και έφθασε στις 542,12 από 541,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1451,96 από 1464,60 με μεταβολή -0,86%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 0,6 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,9 χαμηλότερα τον 25άρη αφήνοντας τους τελικά πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,25% από +3,83%, Μέσων Ενημέρωσης +3,23% από +0,00%, Πετρελαίου Αερίου +2,83% από +0,56%, Κοινής Ωφέλειας +1,66% από -1,60%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,50% από +0,03%, Τροφίμων Ποτών +1,47% από +0,91%, ο FTSEM +1,28% από -0,90%, Κατασκευές Υλικά +0,81% από +0,001%, Πρώτων Υλών +0,80% από -1,58%, Χημικών +0,70% από +1,43%, Ακίνητης Περιουσίας +0,61% από +1,18%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,31% από +0,11% και ο ΓΔ +0,04% από +0,60%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -4,79% από +0,05% Ταξίδια Αναψυχή -2,01% από +4,99% Τηλεπικοινωνιών -1,22% από +0,99% Τεχνολογίας -1,00% από +0,82% και ο 25άρης -0,86% από +1,06%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Εμπορίου +0,00% από +1,64% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,819 από 72,980 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,770 από 3,647 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 69,254 από 66,948 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,785 από 1,090 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,181 από 39,261 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 163,938 από 146,763 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 39 των καθοδικών σε 35 από 46 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί την Πέμπτη, ενώ τα χρηματιστήρια του ευρώ είχαν μικρή σχετικά με τις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις άνοδο, έδωσαν στον 25άρη πορεία συσσώρευσης με κυμαινόμενες απώλειες από τις 10:30 ως τις 17:20. Το μέγιστο μέρας ήταν οι 1463,29 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,09%. Το ελάχιστο μέρας  στις 1439,60 σημειώθηκε στις 11:39 αντιστοιχώντας σε πτώση της τάξης του -1,71%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,958 εκατ. ευρώ. 

Διακινήθηκαν 1938 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 1460,00 μονάδες και κατώτερο οι 1433,75. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 1452,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 45 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1451,96 μονάδες με πτώση -0,86%. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Ιουλίου ορίστηκε στις 1455,00 μονάδες και για την επόμενη στις 1459,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου στα 5623 ΣΜΕ και 243 για τη σειρά Αυγούστου. 

Η οριακή έστω προπορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη δικαιολογείται. Αυτό που τους έδωσε τη δύναμη να αλλάξουν στάση, περνώντας σε αισιόδοξες προσδοκίες, ήταν η μελέτη της πορείας του δείκτη μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας, που έγινε στη διάρκεια της δεύτερης ώρας. Ακόμα καθαρότερη ήταν η τάση που αποτυπώθηκε μετά τις 12:00 στην πορεία  του μέσου όρου, που είναι λιγότερο εξαρτημένος από τη δυναμική των τιμών των Τραπεζικών μετοχών.

Ο Ιούνιος για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν σκληρότατος αφού προκάλεσε στον FTSE25 απώλειες -19,14% και αξίζει να αναφέρουμε τις μετοχές του που εμφάνισαν στη διάρκειά του μεγαλύτερη κάθοδο και αλφαβητικά είναι:

  • ΑΛΦΑ -2,41% στο τετραήμερο, -33,61% στο μήνα και -34,94% στο 2016. 
  • ΑΡΑΙΓ -2,06% στο τετραήμερο, -21,10% στο μήνα και -9,66% στο 2016. 
  • ΒΙΟ +1,77% στο τετραήμερο, -23,84% στο μήνα και -28,13% στο 2016. 
  • ΔΕΗ -0,41% στο τετραήμερο, -22,22% στο μήνα και -36,86% στο 2016. 
  • ΕΤΕ -1,03% στο τετραήμερο, -33,10% στο μήνα και -44,02% στο 2016. 
  • ΕΥΡΩΒ -10,71% στο τετραήμερο, -44,44% στο μήνα και -47,12% στο 2016. 
  • ΠΕΙΡ -8,52% στο τετραήμερο, -40,59% στο μήνα και -42,09% στο 2016. 

Είναι καθαρή η αρνητική επίδραση του τελευταίου μήνα του πρώτου εξάμηνου που αναδείχθηκε χειρότερος του πρώτου στο τρέχον έτος και προκάλεσε το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων απωλειών των τίτλων που αναφέραμε. Ωστόσο είναι βέβαιο πως το μέγεθος της βουτιάς θα ενεργοποιήσει τους contrarians των διεθνών αγορών αργά ή γρήγορα.

Η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο ήταν η ΕΕΕ με επίδοση στο τετραήμερο +2,34%, ενώ στο μήνα κέρδισε +1,5% και παρά ταύτα υποχωρεί -9,5% στο 2016.  Με τέτοιες πτώσεις των τιμών παρέα στην ΕΕΕ τον Ιούνιο κάνουν μερικά blue chip με μονοψήφιες απώλειες στο μήνα που αλφαβητικά είναι οι:

  • ΓΡΙΒ 0,00% στο τετραήμερο, -4,63% στο μήνα και -5,02% στο 2016. 
  • ΕΥΔΑΠ -2,12% στο τετραήμερο, -5,93% στο μήνα και +11,00% στο 2016. 
  • ΛΑΜΔΑ +5,61% στο τετραήμερο, -8,84% στο μήνα και +7,18% στο 2016. 
  • ΜΕΤΚ +7,87% στο τετραήμερο, -9,75% στο μήνα και -0,70% στο 2016. 
  • ΜΠΕΛΑ +10,09% στο τετραήμερο, -4,23% στο μήνα και 21,44% στο 2016. 

Είναι μάλλον ξεκάθαρο το ποιες μετοχές διαθέτουν ανοδικό και ποιες πτωτικό momentum για επενδυτές του τύπου ακολούθησε τη ροή των συναλλαγών και τη δυναμική των τιμών στο ταμπλό.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πρώτος πτωτικός μήνας, ο Ιούνιος, μετά από τρεις συνεχόμενους ανοδικούς, με σημαντικές απώλειες που υπερκάλυψαν τα κέρδη των δύο προηγούμενων.

Καταλυτικό ρόλο στην εικόνα αυτή, είχε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις Ευρωπαϊκές, κυρίως, Αγορές, ενώ οι επιπτώσεις και το βάθος αυτής της αναταραχής είναι απρόβλεπτες.

Μεγαλύτερη η αναταραχή στην Εγχώρια Αγορά λόγω ρηχότητας και μεγάλης επιρροής του Τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη (και οι μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών πιέζονται σημαντικά κάτι όμως που δεν αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες).

Την περασμένη Παρασκευή, έχοντας γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ελληνική Αγορά κατέγραψε πτώση περίπου 83 μονάδων, που ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.

Μπορεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να επιχειρήθηκε μία τεχνική αντίδραση, μετά την απότομη πτώση, αλλά το "Brexit" είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να κοστολογηθεί σε μία συνεδρίαση και οι εξελίξεις γύρω από αυτό θα επηρεάζουν την Αγορά για αρκετό διάστημα.

Οι 550 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση αλλά μόνο κίνηση πάνω από τις 590 μονάδες θα άλλαζε την νέα πτωτική τάση που έχει εκδηλωθεί. Αντίθετα τα χαμηλά των 519,33 μονάδων της περασμένης Δευτέρας δεν είναι η ισχυρή στήριξη, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπτωση νέου πτωτικού κύματος, με την περιοχή από τις 497 μονάδες ως το "gap" εκκίνησης (από 25/2) στις 484,33 μονάδες να είναι η επόμενη σημαντική στήριξη.

Στο εσωτερικό μέτωπο η υπόθεση του Μαρινόπουλου έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις και αγγίζει πολλές Επιχειρήσεις και η εξέλιξη της θα έχει επιπτώσεις στην Οικονομία και στο Χρηματιστήριο.

Η εμπλοκή με την Cosco επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά στο κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρείται να εδραιωθεί, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των Τραπεζών και στο Τ.Χ.Σ. δημιουργούν νέα αναταραχή στον Τραπεζικό Χώρο, ενώ οι σημαντικές μειώσεις των τιμών - στόχων των Τραπεζών από τους ξένους οίκους και εκθέσεις όπως της Citigroup που μιλούν για μεγαλύτερη ύφεση το 2016, επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα είναι παρούσες στα Χρηματιστήρια το φετινό Καλοκαίρι και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν το ρίσκο τους.

Τα δεδομένα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας, είναι διαφορετικά και οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Πριν ένα χρόνο και μία μέρα ξεκίναγε το 'banking holiday' και η διαδικασία των 'capital controls. Οι Τράπεζες και το Χρηματιστήριο επαναλειτούργησαν μετά από κάποιες εβδομάδες (το Χ.Α. ήταν κλειστό από 29/6 μέχρι 3/8 το 2015), ενώ ο χρόνος άρσης των "capital controls" παραμένει απολύτως αβέβαιος.

Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του τα τελευταία στοιχεία δανείων (201,7 δισ ευρώ) και καταθέσεων (121,7 δισ ευρώ) της Τ.Ε. για το Μάιο (Δελτίο Τ.Ε. 27/6): το χάσμα ανάμεσα τους είναι ακριβώς 80 δισ !!!

Απολογιστικά, μπορούμε με βεβαιότητα, πλέον, να πούμε ότι η διαδικασία έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει τους κάθε είδους καταθέτες που δεν ανέλαβαν τα χρήματά τους μέχρι την 26η Ιουνίου 2015 και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που χάνουν μερίδια, ή έχουν ήδη πτωχεύσει, αλλά και κάποιες Μεγάλες όπως ήδη δείχνει η περίπτωση Μαρινόπουλου, η τυχόν πτώχευση της οποίας θα προκαλέσει τεράστιες παρενέργειες.

Αντίθετα, ευνοημένες είναι οι Πολυεθνικές και όσες Μεγάλες Επιχειρήσεις είχαν εγκαίρως μεταφέρει ρευστότητα στο Εξωτερικό, αφού συνεχίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ενισχύοντας τα μερίδιά τους. Και κάτι ακόμη: ο απολογισμός του συνολικού κόστους για την Οικονομία από την επιβολή των "capital controls" θα γίνει με αξιοπιστία, όταν επανέλθει η Οικονομία στην κανονικότητα και θα αφορά την καταμέτρηση του απολεσθέντος ΑΕΠ (από την 29/6/2015 τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία πλήρους άρσης των C.C. οψέποτε συντελεστεί), σε σχέση με την επίδοσή του ΑΕΠ για την ίδια περίοδο αν τα C.C. δεν είχαν επιβληθεί.

Σήμερα

Με θετικά πρόσημα υποδέχθηκαν το γ’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, δίνοντας συνέχεια στα - μετά του Brexit - κέρδη των διεθνών αγορών.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 15.672 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 1,04% στις 1.990 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,06% στις 5.237 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,15% στις 2.933 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,02% στις 512 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ έμεινα κλειστός σήμερα, λόγω τοπικής εθνικής εορτής.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Sumitomo Metal Mining υποχώρησε οριακά κατά 0,24% μετά τη συμφωνία πώλησης του ποσοστού που διαθέτει στη PT Newmont Nusa Tenggara, έναντι 350 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,60% στα 48,62 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,66% στα 50,04 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ιαπωνικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,4%, ενώ οι επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 6 μονάδες, έναντι 4 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του. Η έκθεση εξετάζει την τάση του αξιόχρεου των χωρών της Ευρώπης, ενώ βασικά θέματα της είναι η αρνητική επίπτωση του Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για το μέλλον της Μαρινόπουλος, καθώς το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συνεκδικασθούν και οι τέσσερις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς του ισχυρού λιανεμπορικού ομίλου για την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής κατά ισάριθμων εταιρειών, μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος φέρονται να τάσσονται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο, ενώ θετικά προσκείμενες εμφανίζονταν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στον αντίποδα, αναμένεται να υπάρξει μερίδα πιστωτών η οποία θα εναντιωθεί ζητώντας, κάποιοι εξ αυτών, την πτώχευση της αλυσίδας.

Μετά από πολλά χρόνια συζήτησης για τη λιτότητα, έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.  Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε σύγκριση με αυτές, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία στο παρελθόν ήταν ένα «ανοιξιάτικο αεράκι».

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από το Brexit καθώς βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ. «Το Brexit δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ESM, οπότε δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα επ' αυτού» δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. 

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Όμιλο Μαρινόπουλος και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας, εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις. Ερωτηθείς το απόγευμα της Πέμπτης από δημοσιογράφους, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι το ΔΝΤανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις. Όπως ανέφερε, στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μέρος της δόσης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗΔΕΗ+1,66% επιχειρεί να διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Τόνισε, δε, πως υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων διακανονισμών, ενώ, παρότρυνε τη διοίκηση σε ενδελεχή επεξεργασία των κατηγοριών των οφειλετών για καλύτερα αποτελέσματα. 

Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗΔΕΗ+1,66% μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι αντιτίθενται στη διαδικασία πώλησης μέρους των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Προτού διακοπούν οι εργασίες της συνέλευσης, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης είχε τοποθετηθεί από το βήμα της γ.σ., τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης διασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, καταργώντας τα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ».

Στα 10,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι άμεσες και έμμεσες απαιτήσεις της «Καραμολέγκος Α.Ε.» από τον Όμιλο «Μαρινόπουλος», όπως γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή της η αρτοβιομηχανία. Η «Καραμολέγκος Α.Ε.» σημειώνει ότι διενεργούσε σημαντικές πωλήσεις μέσω της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. αλλά και άλλων συνδεδεμένων εταιρειών του Ομίλου (EXPRESS, ΞΥΝΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΚΟΝ).

Σε στρατηγική συνεργασία για τη διάθεση από το δίκτυο καταστημάτων Cosmote και Γερμανός των πακέτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Protergia για ιδιώτες και επαγγελματίες προχωρούν οι δύο Όμιλοι. Στο πλαίσιο αυτό, τα καταστήματα Cosmote και Γερμανός εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους με την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από την Protergia.

Τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ ΟΤΕ-1,22% αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου ο Κώστας Νεμπής.

Παράλληλα, ο Γρηγόρης Χριστόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του Chief Commercial Officer Business Segment (OTE Group CCO Business Segment), με άμεση αναφορά στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου. Τόσο ο κ. Νεμπής όσο και ο κ. Χριστόπουλος έχουν πολυετή εμπειρία στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών από θέσεις ευθύνης, εντός και εκτός Ομίλου ΟΤΕ. 

Στα 678.000 ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της Εβροφάρμα ΑΒΕΕ από τη Μαρινόπουλος Α.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, της Εβροφάρμα.  

Στα 0,10026 ευρώ/μετοχή ορίστηκε το καθαρό ποσό του μερίσματος που θα διανεμηθεί στους μετόχους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σύμφωνα με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Δευτέρα, 18 Ιουλίου. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ ως δικαιούχοι κατά την 19η Ιουλίου. Η καταβολή θα ξεκινήσει στις 25 Ιουλίου, μέσω της τράπεζας Eurobank.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017, συνολικού ύψους 134,9 δισ. ευρώ, που εστιάζεται σε δυο βασικές προτεραιότητες: Α) Στη στήριξη της διαδικασίας ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Β) Στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ε.Ε.

Πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εμπορίου της ασιατικής χώρας. Οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 9,4% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατα 7,0% τον περασμένο μήνα, αφού είχαν αυξηθεί 0,7% τον Μάιο, ενώ οι εξαγωγές στην Ε.Ε. παρουσίασαν μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 16,3

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's Global Ratings ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε AA από AA+, μετά από την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Μετά από την απόφαση του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. (...) αναθεωρήσαμε την άποψή μας για τη συνοχή εντός της Ε.Ε.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν στο πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης για την προληπτική χορήγηση εγγυήσεων και ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης. Η Ιταλία είχε ζητήσει την προληπτική ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, παρότι η Επιτροπή θεωρεί πως «δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάγκη» να χορηγηθεί ρευστότητα στις ιταλικές τράπεζες. Το μέτρο θα ισχύσει ως τα τέλη του 2016.

Προς τα κάτω αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η βραδύτερη ανάπτυξη ενδεχομένως να καταστήσει ανέφικτους τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και συγκεκριμένα τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι 4,4% το 2015. Το Ταμείο ως αποτέλεσμα, τονίζει την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων, μέσω της περαιτέρω μείωσης των δαπανών.

Κατά 10.000, σε 268.000, αυξήθηκαν την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουνίου, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 265.000 αιτήσεις. Παρά την αύξηση ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε για 69η συνεχόμενη εβδομάδα - κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 αιτήσεων.