Κρίσιμη η σημερινή μέρα για το μέλλον της Μαρινόπουλος, καθώς το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συνεκδικασθούν και οι τέσσερις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς του ισχυρού λιανεμπορικού ομίλου για την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής κατά ισάριθμων εταιρειών, μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Κρίσιμη η σημερινή μέρα για το μέλλον της Μαρινόπουλος, καθώς το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συνεκδικασθούν και οι τέσσερις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς του ισχυρού λιανεμπορικού ομίλου για την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής κατά ισάριθμων εταιρειών, μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος φέρονται να τάσσονται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο, ενώ θετικά προσκείμενες εμφανίζονταν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στον αντίποδα, αναμένεται να υπάρξει μερίδα πιστωτών η οποία θα εναντιωθεί ζητώντας, κάποιοι εξ αυτών, την πτώχευση της αλυσίδας.
Πάντως, η εξασφάλιση προσωρινής διαταγής θα δώσει παράταση ζωής στη Μαρινόπουλος προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να ενεργοποιήσει τους σχεδιασμούς που θα της δώσουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσει βιωσιμότητα την επόμενη μέρα. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στη «Ν» ότι η ένταξη στο άρθρο 99 δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, τονίζοντας ότι «θεωρείται επιβεβλημένο από την αγορά η είσοδος επενδυτή/επενδυτών ώστε να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του εγχειρήματος». Στο πλαίσιο αυτό, χθες φούντωσαν εκ νέου οι φήμες περί συμμετοχής της Σκλαβενίτης στο εγχείρημα διάσωσης, μέσω της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου στη Μαρινόπουλος -υπό προϋποθέσεις πάντα-, γεγονός που σύμφωνα με τη φημολογία θα παρουσιαζόταν σήμερα στο δικαστήριο.
Σε περίπτωση μη υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας, η ισχυρή αλυσίδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε βίαιη διακοπή της λειτουργίας της γεγονός που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς ενδεχομένως να συμπαρασύρει κι άλλα κλεισίματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Μαρινόπουλος, στο ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας οι πιστωτές δύναται να εισπράξουν μόνο το 21% των οφειλών τους, όσο δηλαδή αποτιμάται η αξία των παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων μαζί με το απόθεμα εμπορευμάτων, ενώ ΙΚΑ, εργαζόμενοι και εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Επίσης, όπως αναφέρουν στη «Ν» νομικοί κύκλοι, επικαλούμενοι την υπόθεση πτώχευσης της Ατλάντικ, υπενθυμίζουν ότι η αλυσίδα είχε κάνει προσπάθεια εξυγίανσης για τουλάχιστον δύο χρόνια κάτω από την ομπρέλα του άρθρου 99, όμως τελικά τον Αύγουστο του 2011 κήρυξε πτώχευση, συμπληρώνοντας ότι «από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και μολονότι έχει γίνει αποτίμηση της αξίας περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα των ακινήτων της Ατλάντικ, κανείς δεν έχει εισπράξει κανένα ποσό από την εκκαθάριση».
Οι εργαζόμενοι
Σε κάθε περίπτωση, χθες η αλυσίδα ανέλαβε με επίσημη ανακοίνωση σειρά δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζομένους της, έπειτα από σχετική συμφωνία με το «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: “Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Dia”» και εν όψει της σημερινής εκδίκασης για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης.
Ειδικότερα, η εταιρεία (βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 νόμους) θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το δικαστήριο:
1. Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.
2. Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος Α.Ε. θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
3. Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος Α.Ε. δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.
4. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «Καρφουρ - Μαρινόπουλος, Dia», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στη δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.
Ανησυχία ΔΝΤ
Νωρίτερα, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Μαρινόπουλος και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας εξέφρασε και το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις. Όπως ανέφερε, στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Εθνική Πανγαία
Στο μεταξύ, σύγχυση δημιουργήθηκε χθες αναφορικά με τις οφειλές προς την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) που αναγράφει η Μαρινόπουλος στο Σχέδιο Εξυγίανσης που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο. Η Μαρινόπουλος επέλεξε τη λογιστική απεικόνιση ολόκληρου του υπολειπόμενου ποσού που θα καταβάλει στην Πανγαία για τα κτήρια που μισθώνει βάσει της 15ετούς μεταξύ τους συμφωνίας (με έναρξη του 2014).
Το ποσό δηλαδή των 99,3 εκατ. ευρώ που ενεγράφη αφορά τα μισθώματα για τα 13 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της σύμβασης και όχι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Μαρινόπουλος προς την ΑΕΕΑΠ είναι της τάξεως των 7,8 εκατ. ευρώ και γι’ αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για το πώς θα καταβληθούν τμηματικά. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που καταβάλλει ετησίως η Μαρινόπουλος στην Πανγαία για τη μίσθωση κτηρίων είναι 725 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του χαρτόσημου).
Τα ακίνητα
Διέψευσε χθες η Μαρινόπουλος τις καταγγελίες της δικηγορικής εταιρείας «Κωνσταντίνου & Βρεττάς» που αφορούν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Η εταιρεία δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις που έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές. Πέρα από τα ιδιόκτητα ακίνητα που διαθέτει η Μαρινόπουλος, το χαρτοφυλάκιό της είναι διανεμημένο σε μια σειρά ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων». Επεσήμανε επίσης ότι ο καταγγέλλων καταδικάστηκε πρόσφατα για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της Μαρινόπουλος από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1406 απόφαση που εκδόθηκε στις 27/6/2016.