Καταλύτη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επάνοδο των καταθέσεων στις τράπεζες θεωρεί την επιτυχή αξιολόγηση ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης.
Της Άννας Δόγα
Καταλύτη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επάνοδο των καταθέσεων στις τράπεζες θεωρεί την επιτυχή αξιολόγηση ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης.
Συγκεκριμένα, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο κ. Μαντζούνης επισήμανε ότι η επιτυχής αξιολόγηση είναι καταλύτης για τη μείωση του ELA, τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων.
Ακόμη, ανέφερε ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα συμβάλλει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά είναι κρίσιμο προς την ίδια κατεύθυνση να επιτευχθεί ανάκαμψη.
Κάνοντας ειδική μνεία στα επιχειρηματικά δάνεια, παραδέχθηκε ότι «κάποιοι επιχειρηματίες, επωφελούμενοι της γενικότερης κατάστασης, απέφευγαν να πληρώσουν», ενώ διαβεβαίωσε ότι «εφόσον, οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, υπάρχει συνεννόηση με τις διοικήσεις και εφαρμόζεται ορθή διαχείριση, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε».
Όπως εξήγησε, η νέα συμφωνία δύναται να αποτελέσει την απαρχή μίας πορείας που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση, υπό την προϋπόθεση της συνεπούς εφαρμογής της. Πριν από το τέλος του έτους, σημείωσε, υιοθετήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαδικασία εξωδικαστικής επιλύσεως διαφορών και παράλληλα προσδιορίζει τους όρους προστασίας της κύριας κατοικίας.
Επιπλέον - συνέχισε - εκσυγχρονίζει το πτωχευτικό δίκαιο της χώρας προσδίδοντας την απαιτούμενη ευελιξία για την αποτελεσματική αναδιάταξη του επιχειρηματικού της χάρτη. H βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου και η πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες για την ανάπτυξη μίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνιστούν σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανακτησιμότητος των δανείων αυτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων των δανείων, είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε. Δεδομένης της πολιτικής που στηρίζεται υπέρμετρα στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, η εξάλειψη της αβεβαιότητος συνιστά την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος, πρόσθεσε στον ίδιο τόνο