To Βrexit δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Tης Άννας Δόγα
To Βrexit δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Όπως εξήγησε αναλυτικά, η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, επηρεάζοντάς την σημαντικά. Ωστόσο, συνέχισε, στην Ελλάδα οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές.
Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, εκτίμησε ότι ο μηχανισμός του αυτόματου «κόφτη», τον οποίο υιοθέτησε η κυβέρνηση, θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα, σημείωσε την «επιτακτική ανάγκη» να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση των φορολογικών βαρών.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι για το 2016, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγεθύνσεως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.
Η εξάλειψη της αβεβαιότητος δημιουργεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα νέο πλαίσιο που ευνοεί την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος και την επάνοδο της οικονομικής ζωής στην κανονικότητα. Ο κ. Ράπανος πρόσθεσε ότι η άρση της πολιτικής αβεβαιότητος θα επηρεάσει ουσιαστικά τη διεθνή ανταγωνιστική θέση της χώρας μας.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, όχι μόνο επειδή θα συμβάλει στη βελτίωση των εισοδημάτων και στη μείωση στις ανεργίας, αλλά επειδή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση στις βιωσιμότητος του δημοσίου χρέους.
Σχετικά με τις τραπεζικές εξελίξεις, ανέφερε ότι η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια της πραγματικής οικονομίας.
«Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι κομβικής σημασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι για να ανταποκριθούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε αυτόν τον ρόλο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη μεγάλη πρόκληση της ανακτήσεως όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφερόμενος στην Alpha Bank, υπογράμμισε ότι στο ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον του 2015, η Alpha Bank μπόρεσε να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία της νέας ανακεφαλαιοποιήσεως χωρίς κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να μη χρειασθεί το Ελληνικό ∆ημόσιο να επιβαρύνει το χρέος της χώρας. Επιπλέον, η ολοκληρωτική κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη τους στην τράπεζα και στη διοίκησή της.
Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατέληξε ο κ. Ράπανος και διαβεβαίωσε ότι «το νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο παρέχει τις δυνατότητες για πιο ενεργό αντιμετώπιση του προβλήματος».