Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 18:27

Αλογοσκούφης: Η ρύθμιση για τις τράπεζες συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε.

«Η συμβολή του Δημοσίου (στο ασφαλιστικό των τραπεζών) θα είναι συμβατή με το δημόσιο συμφέρον, το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες του ανταγωνισμού της Ε.Ε.», τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα χρονικά όρια για την επίτευξη συναινετικής λύσης.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, οι όροι συνταξιοδότησης των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί πριν από το 1992, δεν θα επηρεαστούν, ενώ οι όροι συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους θα προσαρμοστούύν σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΜ.

Τα ταμεία κύριας ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, θα ενταχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 3029/2002. Ο 3029/2002 προβλέπει τη σταδιακή ένταξη των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ και των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, θα δημιουργηθεί ένα νέο επικουρικό ταμείο που θα έχει τη μορφή ΝΠΔΔ και στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι όποιας τράπεζας το επιθυμεί. Το κόστος της χρηματοδότησης αυτού του ταμείου θα καλύφθεί από την περιουσία των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων και από τη συνεισφορά των τραπεζών που θα εντάσσονται στο νέο ταμείο, διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του για το θέμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται με απίστευτη προχειρότητα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς σαφές οικονομικό και νομικό σχήμα.

«Το να ανοίγεις τέτοια κοινωνικά μέτωπα και να θέτεις σε κίνδυνο την ισορροπία και την αντοχή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας χωρίς υπεύθυνο σχεδιασμό είναι χειρότερο και από τον χειρότερο σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε:

«Το σημερινό σενάριο φέρεται να προβλέπει νομοθετική ίδρυση ενός επικουρικού ταμείου που θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά θα έχει μόνο ιδιωτική χρηματοδότηση! Μόλις προσπαθήσουν να εξηγήσουν ποια είναι η συνταγματική και η κοινοτική θεμελίωση της λύσης αυτής καθώς και η οικονομική και κοινωνική λογική της, ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του θα αντιληφθούν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει».