Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 13:22

Boeing: Συμφωνία με την GE για την κατασκευή 20 αεροσκαφών

ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την General Motors, έκλεισε η υπ'αριθμόν δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co, για την κατασκευή 20 αεροσκαφών, αξίας 1,1 δισ. δολ., καθώς η εταιρεία επιταχύνει το βήμα της και ξεπερνά φέτος, με αυτήν την καινούργια συμφωνία της, την Airbus SAS.

Η παράδοση για τα αεροσκάφη τύπου 737, θα αρχίσει το 2006, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του τμήματος χρηματοδότησης της General Motors, Commercial Aviation Services, γνωστού ως GECAS και της Boeing. Η παραγγελία έρχεται αμέσως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αγοράς από την Qatar Airways, 20 αεροσκαφών τύπου 777, αξίας 4,6 δισ. δολ.

«Είναι σαφές, ότι η Boeing θα πάρει το προβάδισμα φέτος», ανέφερε ο Zafar Khan, αναλυτής της SG Securities, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Είναι ενδιάφέρον ότι οι εταιρείες leasing επιστρέφουν από τότε που στην πλειονότητά τους εξήλθαν του κλάδου, για τουλάχιστον τρία χρόνια»

Η Boeing, επιδιώκει να ξεπεράσει την Airbus φέτος, μετά τον υποσκελισμό της από την εταιρεία που εδρεύει στην Τουλόυζη, αποτέλεσμα των παραγγελιών που έκλεισε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το Paris Air Show που γίνεται εναλλακτικά στο Φαρνμπορόου της Αγγλίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση των εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών, αλλά και τον τόπο ανακοίνωσης νέων παραγγελιών.

Οι μετοχές της αμερικανικής Βoeing, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο σε ποσοστό 25%. Οι μετοχές της European Aeronautic Defense & Space Co. (ΕADS), στην οποία ανήκει πλειοψηφικό πακέτο της Airbus, υποχωρούσαν κατά 29 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 23,56 ευρώ η μία και ήταν 0,3% χαμηλότερα, φθάνοντας στα 23,78 ευρώ η μία, στις 9:52' π.μ. στο Παρίσι. Συνολικά φέτος, ο μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 11%.

Χθες, η Qatar Airways, είπε επίσης ότι θα αγοράσει 60 από τα αεροσκάφη A350 της Airbus, ενών η GECAS παρήγγειλε 12 αεροσκάφη τύπου Boeing 737 πέρυσι και έξι τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η Boeing, έχει λάβει 2.500 παραγγελίες για το μοντέλο της 737, από τότε που άρχισε να το βελτιώνει, το 1993.