Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 14:00

Δ. Ευρώπη: 1,1% η μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό 1,1% σημείωσαν τον Μάϊο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη μείωση, σε ποσοστό 28%, να σημειώνουν οι πωλήσεις στην Ιταλία, την τρίτη σε μέγεθος αγορά της περιφέρειας, όπου οι απεργίες των οδηγών φορτηγών, καθυστέρησαν τις παραδόσεις αυτοκινήτων στους εμπόρους.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη, μειώθηκαν στα 1,23 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση German Automobile Manufacturers Association ή VDA. Το πρώτο πεντάμηνο του 2005, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 1,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας στα 6,34 εκατ. οχήματα.

Η αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, ενδέχεται να συρρικνωθεί για τρίτο έτος μέσα σε τέσσερα συνολικά χρόνια, με την ανεργία κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας και την σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της European Automobile Manufacturers Association, τον Μάρτιο. Η Fiat SpA, η Ford Motor Co. και η Volkswagen AG προσφέρουν εκπτώσεις και χαμηλές τιμές, προκειμένου να προσελκύσουν τους κατατανωτές.

Στις 8 Ιουνίου, η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, είπε, ότι οι καταναλωτές στη Γερμανία που αλλάζουν το αυτοκίνητό τους, ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών, για να αγοράσουν ένα μοντέλο της Volkswagen, όταν αγοράσουν το καινούργιο Golf έχουν μία έκπτωση 13%, στην βασική τιμή του μοντέλου, που είναι τα 15.325 ευρώ.

Η απεργία των οδηγών των φορτηγών που μεταφέρουν αυτοκίνητα στην Ιταλία, άρχισε στις 26 Απριλίου και σταμάτησε τις παραδόσεις των αυτοκινήτων στους εμπόρους για ένα μήνα. Η οικονομία της χώρας, συρρικνώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο, ωθώντας την χώρα στη δεύτερη ύφεση μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων της Δυτικής Ευρώπης, υποχώρησαν κατά 3,4%, φθάνοντας στα 187.900 οχήματα.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις, που ανακοινώθηκαν σήμερα, περιλαμβάνουν τις 15 χώρες που ήταν μέλη της Ε.Ε. πριν από τη διεύρυνσή της, τον Μάϊο του 2004, συν της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Αύριο, θα ανακοινωθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ από τις 10 χώρες, που μπήκαν στην Ε.Ε., πέρυσι, καθώς επίσης και της Ισλανδίας.