Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 15:40

Η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών

ΕΝΤΑΞΗ όλων των ταμείων κύριας σύνταξης των εμπορικών τραπεζών στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ από τις αρχές του 2006, ένταξη των επικουρικών στο ΕΤΕΑΜ με διαφοροποιήσεις, και ίδρυση Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, είναι οι τρεις άξονες της ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

ΤΙΣ βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών παρουσίασαν στο υπουργείο Οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Όλο το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας που ασφαλίζονται σε φορείς επικουρικής ασφάλισης ή ενώσεις προσώπων ή ειδικούς λογαριασμούς, θα ασφαλίζεται στο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΜ. Σε αυτό τον γενικό κανόνα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Για τους νέους εργαζόμενους από την 1/1/2005, θα ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ. Για τους ασφαλισμένους από την 1/1/1993 και μετά, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ, αλλά για το χρονικό διάστημα που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι εισφορές πέραν των προβλεπομένων, θα καταβάλλεται ειδική συνταξιοδοτική παροχή από το νέο ταμείο που πρόκειται να συσταθεί και το οποίο θα αποκαλείται Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Εξάλλου, για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992, θα ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ, τόσο ως προς τις καταβαλλόμενες εισφορές, όσο και τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβληθεί στα επικουρικά ταμεία των ασφαλισμένων.

Τέλος, οι ασφαλισμένοι μέχρι την 31/12/1992 σε πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι δικαιούνται ειδικές παροχές προς συνταξιοδότηση, όπως στις τράπεζες Εμπορική, Αγροτική και Πίστεως, θα λαμβάνουν τις παροχές αυτές από το νέο ταμείο ΕΤΑΤ. Για τους ήδη συνταξιούχους των ως άνω επικουρικών ταμείων, προβλέπεται η μεταφορά της συνταξιοδότησής τους στο ΕΤΕΑΜ.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, με τη νέα ρύθμιση δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή οι ασφαλισμένοι ως το τέλος του 1992 διατηρούν στο ακέραιο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης ο υπουργός είπε ότι με τη νέα ρύθμιση δεν επιβαρύνεται οικονομικά το κράτος ούτε οι φορολογούμενοι, ενώ παράλληλα στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες.

Έμφαση εξάλλου έδωσε ο κ. υπουργός στο ότι οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι μετά το τέλος του 1992, προσαρμόζονται σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Για το επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΜ) αλλά και το νέο ταμείο (ΕΤΑΤ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι οι ατομικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου θα είναι από 3%, ενώ θα προσδιοριστεί το ποσό που θα καταβάλλεται από τους εργοδότες για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται στο ΕΤΕΑΜ από την συνταξιοδότηση των ήδη συνταξιούχων, μετά από εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης.

Εξάλλου το νέο ταμείο ΕΤΑΤ θα υπάγεται στη εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και σε αυτό θα εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ θα πραγματοποιείται μετά από αίτημα του εργοδότη ή των εργαζομένων, το οποίο θα υποβάλλεται μετά τη διάλυση του κλάδου σύνταξης των επικουρικών ταμείων που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν καταργούνται ούτε διαλύονται επικουρικά ταμεία με τη νέα ρύθμιση, αφού η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ θα είναι προαιρετική. Επίσης, οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος είπαν ότι η νέα ρύθμιση είναι συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και ότι ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η μη επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού των τραπεζών θα επέφερε πολύ δυσμενείς και αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και στην οικονομία γενικότερα.

Το γενικό πλαίσιο της ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών έχει αναλυτικά ως εξής:

Α. ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ

1. Ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1-1-2006 σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 5. του ν. 3029/02.

2. Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση το ν.3029/02 αρ. 4 παρ.3.

3. Η σύγκλιση των εισφορών στα αντίστοιχα ισχύοντα του ΙΚΑ προσδιορίζεται με ρητή διάταξη νόμου και όχι με Υπουργική Απόφαση για τους εργαζόμενους άμεσα από 1.1.06, για δε τους εργοδότες σταδιακά μέσα σε μια πενταετία, αρχής γενομένης από 1-1-06.

Β. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ

Όλο το προσωπικό των πιστωτικών Ιδρυμάτων της χώρας που ασφαλίζονται σε φορείς επικουρικής ασφάλισης σωματειακής μορφής ή ενώσεις προσώπων ή ειδικούς λογαριασμούς, ασφαλίζεται στο ΕΤΕΑΜ με τις εξής Διαφοροποιήσεις

1. Οι νέοι εργαζόμενοι από 1.1.05 με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ.

2. Οι ασφαλισμένοι από 1.1.93 και μετά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ. Για το χρονικό διάστημα που έχουν καταβάλει εισφορές πέραν των προβλεπομένων από το ΕΤΕΑΜ καταβάλλεται ειδική συνταξιοδοτική παροχή από το νέο ταμείο που συνιστάται, το ΕΤΑΤ.

3. Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.92 ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΜ με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτού, τόσο ως προς τις καταβαλλόμενες εισφορές όσο και τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Για τις επιπλέον εισφορές, που έχουν καταβάλει στα επικουρικά τους ταμεία, καταβάλλεται από το νεοσυσταθέν ταμείο ΕΤΑΤ η διαφορά του ποσού που δικαιούνται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των επικουρικών τους ταμείων.

4. Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31-12-92 σε Πιστωτικά Ιδρύματα οι οποίοι δικαιούνται ειδικές παροχές (ενδεικτικά: Εμπορική, Αγροτική και Πίστεως) προσυνταξιοδότησης, λαμβάνουν τις παροχές αυτές από το ΕΤΑΤ.

5. Οι ήδη συνταξιούχοι των ως άνω επικουρικών ταμείων μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΜ, το οποίο επιβαρύνεται εφεξής με την δαπάνη καταβολής της συνταξιοδότησής του.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΕΑΜ

1. Ατομικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένων ποσοστού αντίστοιχο με το προβλεπόμενο από τις καταστατικές διατάξεις του ΕΤΕΑΜ, ήτοι 3% και 3 %.

2. Με νόμο προσδιορίζεται το ποσό που καταβάλλεται από τους εργοδότες για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται στο ΕΤΕΑΜ από τη συνταξιοδότηση των ήδη συνταξιούχων, μετά από εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης, η οποία καταβάλλεται σταδιακά σε διάστημα δέκα ετών.

Γ. ΙΔΡΥΣΗ Ε.Τ.Α.Τ.

1. Ιδρύεται Ν.Π.Δ.Δ. αποκαλούμενο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

2. Στο ΕΤΑΤ εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η υπαγωγή στο Ε.Τ.Α.Τ. πραγματοποιείται μετά από αίτημα των αρμοδίων οργάνων των ενδιαφερομένων μερών, εργοδότη ή εργαζομένων που υποβάλλεται μετά την διάλυση των κλάδων σύνταξης των επικουρικών ταμείων που λειτουργούν ως Ν.Π.Ι.Δ. σωματειακής μορφής ή ειδικών λογαριασμών ή ενώσεως προσώπων σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις ή τα καταστατικά των οικείων ταμείων

3. Το ΕΤΑΤ χορηγεί τις διαφορές των ποσών σύνταξης που προκύπτουν από την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΕΑΜ και των οικείων επικουρικών ταμείων ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων.

4. Χορηγεί τις ειδικές προσυνταξιοδοτικές παροχές που προβλέπονται από ορισμένα επικουρικά ταμεία.

5. Εισπράττει τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένων και τις αποδίδει στο ΕΤΕΑΜ.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΤ

1. Με διάταξη νόμου προσδιορίζεται το αναλογικό ποσό χρηματοδότησης του εργοδότη που καταβάλλεται για την κάλυψη των δαπανών προσυνταξιοδότησης, μετά από εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης.

2. Ποσοστό εισφοράς εργοδότη και εργαζομένων που προβλέπεται από τις κατ’ ιδίαν καταστατικές διατάξεις των επικουρικών ταμείων, αφαιρουμένων των ποσοστών που αποδίδονται στο ΕΤΕΑΜ.

3. Η περιουσία των επικουρικών ταμείων.

4. Οι πρόσοδοι περιουσίας.

Πηγή ΑΠΕ