Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 08:19

Senhua Energy: Ανοδος των μετοχών την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Shenhua Energy Co., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας της Κίνας, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτές είπαν, ότι η αποτίμηση αντανακλά την ανησυχία ότι οι τιμές των καυσίμων θα οδηγήσουν στην πτώση το επόμενο έτος.

Οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 2,7% ή 20 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, φθάνοντας στα 7,70 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, πριν περιορίσουν τα κέρδη τους για να διαπραγματευθούν στα 7,55 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 12:06' μ.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές της Shenhua Energy, πουλήθηκαν 10 φορές της πρόβλεψης των κερδών, στα χαμηλότερα επίπεδα της κλίμακας, αντλώντας 2,95 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ, κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, που έγινε στον κόσμο, φέτος.

«Η τιμή των μετοχών είναι λογική», ανέφερε η Agnes Deng, που διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε ασιατικές μετοχές με την Standard Life Investments, στο Χονγκ Κονγκ. Η ίδια, αρνήθηκε να πει εάν συμμετείχε στη δημόσια εγγραφή.

Η πώληση μετοχών της Shenhua Energy, έρχεται σε μία στιγμή, που οι εταιρείες της Κίνας, ψάχνουν το ποσόν ρεκόρ των 17 δισ. δολ. ΗΠΑ φέτος, από τους επενδυτές μετοχών. Η Bank of Communications, η πέμπτη μεγαλύτερη δανείστρια της Κίνας, θα προσφέρει τις μετοχές της κατά τη δημόσια εγγραφή της στις 18 Ιουνίου, με στόχο να αντλήσει 1,9 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η China Cosco Holdings Co., η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία κοντέϊνερ της χώρας, σχεδιάζει να ορίσει την τιμή πώλησης των μετοχών της μία εβδομάδα αργότερα, κατά τη δημόσια εγγραφή, με στόχο την άντληση 1,66 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η China Construction Bank, η τρίτη μεγαλύτερη δανείστρια της χώρας, σχεδιάζει στα τέλη του έτους, να αντλήσει περίπου 5 δισ. δολ. ΗΠΑ από την πώληση των μετοχών της.