Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 09:53

Philips: «Χαμηλότερη ζήτηση», προβλέπει στην Ευρώπη

Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ζήτηση το τρέχον τρίμηνο στις αγορές της Ευρώπης, βλάπτει τα σχέδια της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης της Γηραιάς Ηπείρου, Royal Philips Electronics NV, για αύξηση της ανάπτυξης.

«Οι οικονομικοί παράγοντες σε ολόκληρο τον κόσμο, καταδεικνύουν περιορισμό της ανάπτυξης», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Gerard Kleisterlee, σε μήνυμά του, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πριν από τη συνάντησή του με τους αναλυτές και τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού διευθυντή της Philips Medical Systems, Jouko Karvinen.

O Kleisterlee σχεδιάζει να περιορίσει την επίδραση από πιο ευαίσθητες δραστηριότητες στην οικονομική πορεία της εταιρείας, όπως τα chip, αυξάνοντας το ενδιαφέρον του στα ιατρικά συστήματα, τις μικρές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και στον φωτισμό. Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Philips, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 79%, καθώς το venture παραγωγής τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες και ημιαγωγών, εμφάνισε χαμηλότερα κέρδη.

«Η Ευρώπη είναι αυτή που υποφέρει κυρίως από τις χαμηλότερες δαπάνες των καταναλωτών το δεύτερο τρίμηνο, εμποδίζοντας την ανάπτυξή μας βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο Kleisterlee, 58 ετών, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή στην Philips.

H Philips, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τον επόμενο μήνα, περιμένει περιορισμό της επίδοσής της στον τομέα που αποκαλεί «άλλες δραστηριότητες», οι οποίες είναι εκτός των πέντε κυρίων δραστηριοτήτων της.

Η συνέντευξη Τύπου της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση με τους οικονομικούς αναλυτές, στις 5 μ.μ., στο Αμστερνταμ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Η Philips, δαπάνησε περίπου 5 δισ. ευρώ από το 1998 έως το 2001 σε εξαγορές, με στόχο την αύξηση των δραστηριοτήτων στον τομέα των ιατρικών συστημάτων. Το τμήμα, που πραγματοποίησε πωλήσεις 5,88 δισ. ευρώ το 2004, σκοπεύει να πραγματοποιήσει μακροπρόθεσμα, πωλήσεις 10 δισ. δολ., σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος όμως δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα.