ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να ανακάμπτει η οικονομία της Ιαπωνίας, αποτέλεσμα των υψηλότερων επενδύσεων των εταιρειών, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση, της Bank of Japan για την οικονομία, τον Ιούνιο.
«Η ιαπωνική οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί πορεία ανάκαμψης», αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκυο. «Τα έσοδα των νοικοκυριών αυξάνονται, έστω και με συγκρατημένο ρυθμό, καθώς η κατάσταση της απασχόλησης βελτιώνεται και οι μισθοί σταμάτησαν να μειώνονται».
Η εκτίμηση αυτή της Bank of Japan, είναι η πρώτη, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα, ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% το πρώτο τρίμηνο, χαμηλότερο της αρχικής της πρόβλεψης για ανάπτυξη 5,3%. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui και τα οκτώ μέλη του συμβουλίου της ψήφισαν σήμερα, κατά πλειοψηφία, στο τέλος της καθιερωμένης τους, ανά δύο ημέρες, συνεδρίασης, να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στο μηδέν και το διαθέσιμο ποσό των μετρητών στις τράπεζες, αμετάβλητο από 30 τρισ. γιέν (274 δισ. δολ.) έως 35 τρισ. γιέν.
Σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της χώρας, θα ανακοινώσει τη δική της εκτίμηση για την οικονομία, ενώ διατήρησε την αποτίμηση της οικονομίας αμετάβλητη τον Μάϊο για πέμπτο μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,9% τον Απρίλιο, σημειώνοντας για τρίτη φορά άνοδο μέσα σε τέσσερις μήνες, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι χαλυβουργίες, αύξησαν την παραγωγή τους.
Οι δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ανακάμπτουν σταδιακά, καθώς η αύξηση των μισθών και της απασχόλησης, ωθεί τον κόσμο σε αγορές. Οι δαπάνες των καταναλωτών, συμμετείχαν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας το πρώτο τρίμηνο, αποτελώντας περίπου το ήμισυ της οικονομικής επέκτασης.
Οι τιμές καταναλωτή φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν ελαφρώς, σύμφωνα με την Bank of Japan, καθώς το χαμηλότερο κόστος για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ωθεί χαμηλότερα τις τιμές. Ο δομικός πληθωρισμός, σημείωσε άνοδο μόνο ένα μήνα από τον Απρίλιο του 1998.