Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 00:01

Το πετρέλαιο «καίει» τις αγορές

Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και οι μετοχές τεχνολογίας πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδοφοριών.

Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και οι μετοχές τεχνολογίας πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδοφοριών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 18,80 μονάδες, ποσοστό 0,18%, φθάνοντας στις 10.566,37 μονάδες. Με άνοδο 5,88 μονάδων, ποσοστό 0,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.074,92 μονάδες.

Tα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή, που ανακοινώθηκαν τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, παρότι συνέστησαν ήπιο πληθωρισμό, απέτυχαν να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να πυροδοτήσουν νέο κύμα αγορών. Αντίθετα, προκάλεσαν πωλήσεις μετοχών εταιρειών τεχνολογίας, που επηρέασαν αρνητικά την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, με σημαντικές επιπτώσεις στο δείκτη Nasdaq.

Οι ενδείξεις για εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να συνιστούν ότι ο κύκλος αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ τείνει να κλείσει, γεγονός που προσέφερε μια προσωρινή ανακούφιση στην αγορά αλλά η αλματώδης άνοδος του πετρελαϊκού κόστους εξανέμισε την ευκαιρία για κέρδη.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 αρχικά ενισχύθηκε στα υψηλότερα του τριμήνου, μετά την ανακοίνωση για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης και πτώση των τιμών καταναλωτή.

Από τα κατώτερα του 2005, ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει 5,5%, με το ράλι να καθοδηγείται από την αισιοδοξία για υψηλότερα επίπεδα στις τιμές των μετοχών το τρέχον τρίμηνο.

Με δεδομένα το χαμηλό πληθωρισμό, τα φθηνά επιτόκια και την ισχυρή παραγωγικότητα, η αγορά φαντάζει υποτιμημένη, εκτιμούν αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν κέρδη από εδώ και πέρα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, εν μέσω ανησυχιών ότι το υψηλό κόστος καυσίμων θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η μετοχή της ABN ήταν πρωταγωνίστρια στα κέρδη του χρηματοοικονομικού τομέα, σημειώνοντας άνοδο 1,8%, λόγω των προσδοκιών για αύξηση της προσφοράς της για την εξαγορά της ιταλικής τράπεζας Banca Antonveneta, μετά την ανταγωνιστική προσφορά της Pop Lodi.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,4%, στις 1.132,26 μονάδες, ενώ ο μικρότερος DJ Stoxx 50 έχασε 0,5%, στις 3.147,55 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 0,71%, στα υψηλότερα του τελευταίου διμήνου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ