Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 07:54

Κίνα: 26,4% η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία

ΑΥΞΗΣΗ, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Μάϊο, σημείωσαν οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις δαπάνες σε σταθμούς ηλεκτρικής ενεργείας και σιδηροδρόμους.

Οι επενδύσεις στις αστικές περιοχές αυξήθηκαν σε ποσοστό 26,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας το 1,97 τρισ. γιουάν (238 δισ. δολ.) τους πρώτους πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που ανακοίνωσε η Mainland Marketing Research Co., σήμερα στο Πεκίνο. Ο δείκτης σωρευτικής ανάπτυξης, αυξήθηκε κάθε μήνα φέτος.

Η ανάπτυξη, περιορίστηκε από τη στιγμή που άγγιξε το 53% το πρώτο δίμηνο του 2004, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις επενδύσεις στις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του real estate, του χάλυβα και του τσιμέντου, προκειμένου να περιορίσει τα αποθέματα στις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια. Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Jin Renging, είπε στις 10 Ιουνίου, ότι οι πλέον του κανονικού επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς, βρίσκονται υπό έλεγχο.

«Οι αρχές θα παραμείνουν σχετικά χαλαρές, για όσο καιρό η ανάπτυξη των επενδύσεων παραμένει κάτω από το 30%», ανέφερε ο Tim Condon, οικονομολόγος της ING Bank, στη Σιγκαπούρη, ο οποίος μίλησε πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, συμπληρώνοντας: «Δεν θα χρειαστούν κι άλλα διοικητικά μέτρα για να περιορίσουν τις επενδύσεις».

Εκθέσεις, την εβδομάδα που πέρασε, έδειξαν, ότι ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών τον Μάϊο και η αύξηση του δανεισμού περιορίστηκε. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Zhou Xiaochuan, είπε στις 7 Ιουνίου, ότι ο δείκτης των βασικών επιτοκίων δεν θα αυξηθεί προς το παρόν.

Οι επενδύσεις σε επιχειρηματικά σχέδια στον κλάδο του άνθρακα, εκτινάχθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 83%, φθάνοντας τα 19,3 δισ. γιουάν το πρώτο πεντάμηνο, περίοδος κατά την οποία οι δαπάνες στους σιδηροδρόμους αυξήθηκαν κατά 58%, φθάνοντας τα 24,5 δισ. γιουάν, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα επιχειρηματικά σχέδια ύδρευσης, αυξήθηκαν 34%, φθάνοντας τα 199 δισ. γιουάν.

Οι επενδύσεις στον κλάδο του real estate, κλάδος στον οποίο στόχευσε αρχικά ο περιορισμός των επενδύσεων από την κυβέρνηση, σημείωσαν άνοδο 24% το πρώτο πεντάμηνο, φθάνοντας στα 464 δισ. γιουάν, μετά την άνοδό τους σε ποσοστό της τάξης του 26%, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Οι δαπάνες στην παραγωγή σιδηρούχων μετάλλων, που περιλαμβάνουν επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα του χάλυβα, σημείωσαν αύξηση 7,8%, φθάνοντας τα 70,2 δισ. γιουάν, μετά την αναρρίχησή της σε ποσοστό 3,9% το πρώτο τετράμηνο του έτους και 70%, πριν από ένα χρόνο.