Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 08:22

Kookmin Βank: Πούλησε μερίδιο 8,15% αξίας 1,3 δισ. δολ.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1,26 τρισ. ουόν (1,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές, πούλησε η Kookmin Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Κορέας, κατά τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών μέσα σε τρία χρόνια, στη χώρα, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαια και αντλώντας μετρητά, προκειμένου να αρχίσει και πάλι την διανομή μερισμάτων.

Το μερίδιο 8,15% το οποίο η Kookmin αγόρασε από την κυβέρνηση το 2003, πουλήθηκε προς 46.000 ουόν ανά μετοχή, 5% χαμηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της δανείστριας.

Τα κεφάλαια θα αυξήσουν 10,85% τον συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος συγκρίνεται κατά μέσον όρο με το 11,34% των οκτώ μεγαλυτέρων τραπεζών της Ν. Κορέας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Kookmin Bank, Kang Chung Won, θα μπορέσει – κατά πάσα πιθανότητα – να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

«Η τράπεζα ενδέχεται να αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα για την καταβολή μερισμάτων», ανέφερε ο Chun Nam Joong, ο οποίος διαχειρίζεται 494 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Tongyang Investment Trust Management Co., στην Σεούλ, η οποία αγόρασε μερικές από τις μετοχές της Kookmin, συμπληρώνοντας: «Η πώληση του μεριδίου, θα βοηθήσει στην αύξηση της εσωτερικής αξίας της μετοχής και των αποθεμάτων.

Οι μετοχές της τράπεζας, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε 10 μήνες, φθάνοντας στα 46.000 ουόν η μία, ανέκαμψαν κατά 3,2%, φθάνοντας στα 46.850 ουόν η μία. Συνολικά, από τις 22 Φεβρουαρίου, όταν ο Kang είπε ότι η τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο 8,88%, οι μετοχές της Kookmin έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 7%.

H τράπεζα, πούλησε 27 εκατ. μετοχές, σε επενδυτές της χώρας. Η JPMorgan Chase & Co., ήταν ο κύριος ανάδοχος της πώλησης μετοχών φέτος στην Κορέα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση πούλησε 2,2 δισ. δολ. σε μετοχές της KT Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας, τον Ιούνιο του 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Τόσο η Citigroup Inc., όσο η Deutsche Bank AG και η Daewoo Securities Co., συμμετείχαν στην πώληση των μετοχών της Kookmin.

H τράπεζα αγόρασε μερίδιο 8,1% από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2003 αντί του ποσού του 1,19 τρισ. ουόν, θέτοντας τέλος στην κρατική ιδιοκτησία. Η Kookmin ακόμη κατέχει ακόμη, 301.325 μετοχές, ίσες με μερίδιο 0,09%, σύμφωνα με την τράπεζα.