Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ της επαναφοράς του waiver και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ της επαναφοράς του waiver και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 611,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,21% στις 1.685,89 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε μέτρια επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 8,01 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 2,33% στις 757,47 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,12%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,43%, η Eurobank κατά 2,35% και η Alpha Bank κατά 3,17%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΗ και Ελλάκτορα εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1% ενώ αντίθετα, ο ΟΠΑΠ διολισθαίνει σημαντικά κατά 5,60%, η Motor Oil κατά 1,10% και η Aegean κατά 1%.
Στο μεταξύ, οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 9.00 (ώρα Ελλάδος), προκειμένου να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας χθες βράδυ, δίνουν προβάδισμα στο Remain, με ανοδικές μάλιστα, τάσεις.
Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services περιγράφει την κατάσταση στην αγορά ως ακολούθως: «Σε περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει μέλος της Ε.Ε., πιθανότατα και η Ελλάδα να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των υπολοίπων Αγορών, στα πλαίσια της αύξησης αποδοχής κινδύνου που θα υπάρξει διεθνώς».
«Παράλληλα όμως τα ενδογενή ρίσκα είναι αρκετά. Η συμφωνία για το χρέος που εκκρεμεί, η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες αλλά και η εφαρμογή του μνημονίου, ειδικά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ανησυχία για την δεύτερη αξιολόγηση και ειδικά για το κομμάτι των εργασιακών» εξηγεί αναλυτικά.
Στα θετικά νέα της αγοράς, συγκαταλέγεται η μείωση του ρίσκου της χώρας, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανεβάζει τις τιμές - στόχους πολλών εταιρειών, και η άρση του «waiver» για τις ελληνικές τράπεζες, με το όφελος να φτάνει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ. Παράλληλα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο «QE», πιθανότατα από το τέλος της χρονιάς, αλλά και η πορεία της πολλά υποσχόμενης τουριστικής σεζόν αποτελούν νέα δυνητικά θετικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης των ελληνικών τραπεζών (ELA), κατά 7 δισ. ευρώ, στα 61,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο του ELA διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ έως τις 29 Ιουνίου και στα 61,1 δισ. ευρώ από τις 30 Ιουνίου και μετέπειτα, λόγω και της ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων της ΕΚΤ - γνωστό και ως TLTRO.
Σε συνέντευξή του στη «Ν» τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αποκάλυψε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ΕΜΣ από το Eurogroup, και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
naftemporiki.gr