Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 07:00

Ψίθυροι: Αυξημένες εισροές στην ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων

* Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -ευγενική προσφορά της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών- για την αγορά συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη (τα στοιχεία αφορούν περί το 99% της αγοράς αυτής): Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,4% στα 8.104 δισ. ευρώ και των Εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκε κατά 0,7% στα 5.148 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την έντυπη έκδοση

* Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -ευγενική προσφορά της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών- για την αγορά συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη (τα στοιχεία αφορούν περί το 99% της αγοράς αυτής): Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,4% στα 8.104 δισ. ευρώ και των Εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκε κατά 0,7% στα 5.148 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, στο τέλος του Απριλίου η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,1% και διαμορφώθηκε σε 13.252 δισ. ευρώ.

* Οι ΟΣΕΚΑ και οι Εναλλακτικοί ΟΣΕ κατέγραψαν εισροές ύψους 65 δισ. ευρώ τον Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τις εισροές των 26 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 44 δισ. ευρώ σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις εισροές των 8 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Η αύξηση των εισροών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ και των ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς.

* Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν αυξημένες εισροές ύψους 33 δισ. ευρώ τον Απρίλιο έναντι 18 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Οι Ομολογιακοί ΟΣΕΚΑ εμφάνισαν εισροές ύψους 24 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Οι Μικτοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 6 δισ., ίδιες ακριβώς με τον προηγούμενο μήνα. Οι Μετοχικοί ΟΣΕΚΑ συνέχισαν να καταγράφουν εκροές (2 δισ. ευρώ ), παρουσιάζοντας όμως μείωση σε σχέση με τις εκροές του προηγούμενου μήνα.

* Οι ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς κατέγραψαν αυξημένες εισροές τον Απρίλιο ύψους 11 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκροές των 10 δισ. του Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά τις καθαρές πωλήσεις των Εναλλακτικών ΟΣΕ, αυτές αυξήθηκαν από 19 δισ. ευρώ τον Μάρτιο σε 21 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Γενικότερα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής αύξησε τη ζήτηση των Ομολογιακών και Μικτών ΟΣΕΚΑ, ενώ συνέχισε να επιβαρύνει τους Μετοχικούς ΟΣΕΚΑ.

ΖΑΦ. - [email protected]