Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 15:58

Στα τέλη Ιουνίου η απόφαση για τα ποσοστά σύνδεσης-αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων

Μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει για τα ποσοστά σύνδεσης-αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ) που συνήλθε για το θέμα αυτό.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπασιάκος, η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, θέση που τηρούν και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε..

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης των επιδοτήσεων και ζήτησε να οριστεί στο ανώτερο ύψος (10%) το ποσοστό της παρακράτησης για την μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων καλλιέργειας και στο 3% το δικαίωμα παρακράτησης για το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων υπέρ των νέων αγροτών.

Το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και παρελκυστική τακτική και όπως τόνισε, η κυβέρνηση έπρεπε να γνωστοποιήσει τις θέσεις της, επι των οποίων να υπάρξουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των θεσμικών φορέων.

Το ΚΚΕ δεν παρέστη, ενώ η εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξηροτύρη, ανέφερε ότι η όλη ΚΑΠ είναι προβληματική, υποστηρίζοντας τις θέσεις των αγροτικών οργανώσεων και τη διατήρηση σε συγκεκριμένα προϊόντα συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων (παρευρέθηκαν οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, της ΣΥΔΑΣΕ Δημ. Παναγιωτόπουλος και της ΓΕΣΑΣΕ Δ. Γωνιωτάκης) τάχθηκαν υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης με μερικές διαφοροποιήσεις σε επί μέρους προϊόντα.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Φωτεινή Λεγάκη, τάχθηκε υπέρ της χαμηλότερης δυνατόν σύνδεσης, εκφράζοντας την άποψη ότι η πλήρης αποσύνδεση θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην βιομηχανία και την μεταποίηση.

Στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής έλαβαν μέρος ο υπουργός κ. Μπασιάκος, ο υφυπουργός κ. Κοντός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Συνασπισμού, οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, η εκπρόσωπος του Σ.Ε.Β., ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, πρόεδροι Οργανισμών, πρόεδροι και στελέχη συνεταιριστικών οργανώσεων, στελέχη του Υπουργείου, πανεπιστημιακοί και υπηρεσιακοί φορείς κ.α.