Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 20:13

Αλογοσκούφης: Εχουμε ξεκάθαρη εντολή για ενίσχυση της ανάπτυξης

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ήταν επίσημος ομιλητής σήμερα το πρωί σε συνέδριο που οργάνωσε στο Λονδίνο το Βρετανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην ομιλία του, που απευθύνθηκε σε μέλη της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας, στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση έχει μία ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και αποτελεσματικό οικονομικό περιβάλλον.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, ενεργοποιώντας τις κατάλληλες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Ειδικότερα, σημείωσε ότι εφαρμόζεται μία πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής για να μειωθούν τα ελλείμματα του προυπολογισμού που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία στο μέλλον. «Επιλέξαμε αυτή την πολιτική αντί μίας πιο δραστικής προσέγγισης», είπε ο Υπουργός, «επειδή θέλαμε να διασφαλίσουμε και βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% έως το 2007, στο νέο επενδυτικό νόμο που προσφέρει γενναία κίνητρα για επενδύσεις, στην άρση των γραφειοκρατικών αντικινήτρων για τις επενδύσεις, στο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στους νόμους για την ενίσχυση της διαφάνειας του Χρηματιστηρίου, στη μείωση της σπατάλης με πιο αποτελεσματικούς ελέγχους των δημοσίων δαπανών, στην έναρξη του διαλόγου για αλλαγές στην αγορά εργασίας και για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. «Η συμφωνία τον περασμένο μήνα στον ΟΤΕ αποτελεί απτή απόδειξη των προθέσεων μας και της αποτελεσματικότητας με την οποία προωθούμε τις προτεραιότητές μας», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας: «Ας μην ξεχνάμε ορισμένα σημαντικά θεμελιώδη στοιχεία τα οποία αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα – τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες – της ελληνικής οικονομίας:

- Η Ελλάδα προσφέρει ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

- Είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και συνδυάζει το ιδανικό κλίμα με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

- Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων απέδειξε τις ικανότητες και τις δυνατότητες του ελληνικού λαού και το τι μπορεί να επιτύχει.

- Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στο χρόνο που πέρασε και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

- Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερη περιοχή που αναπτύσσεται ταχέως. Επίσης, η Ελλάδα απολαμβάνει τη σταθερότητα του ευρώ και είναι συνεπώς η μόνη οικονομία στην περιοχή που μπορεί να προσφέρει στους ξένους επενδυτές τη νομισματική σταθερότητα που επιθυμούν.

- Η Ελλάδα απολαμβάνει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετά ακόμα χρόνια και ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τη περαιτέρω διεύρυνση της εγχώριας αγοράς. Για το πρώτο τρίμηνο του 2005, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 3,5%.

- Η Ελλάδα διαθέτει τις πιο προηγμένες υποδομές και το καλύτερα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στην περιοχή.

- Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και πέρσι συνεισέφερε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής οικονομίας για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις επέλεξαν τη χώρα μας για να εγκαταστήσουν το επιχειρηματικό τους κέντρο για τις δραστηριότητες τους στη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

- Οι ελληνικές Αμεσες Επενδύσεις στις Βαλκανικές οικονομίες συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και σταθεροποίησή τους. Σε λιγότερα από δέκα χρόνια οι ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Επενδύοντας στην Ελλάδα ή χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως βάση για την εμπορική δραστηριοποίηση στη περιοχή, μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα δυναμικό δίκτυο πολλών ελληνικών εταιριών που επιχειρούν στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εάν λάβουμε υπόψη την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, καθώς και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

- Η Ελλάδα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα επενδυτή στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και κατατάσσεται ανάμεσα στους 3 πρώτους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία. Επιπλέον, η κυβέρνηση μας έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την εφαρμογή του ΕΣΟΑΒ. Ήδη, περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ έχει προγραμματισθεί να δοθούν ως κονδύλια για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην περιοχή. Αποβλέπουμε σε ένα τελείως καινούριο τοπίο για τις Βαλκανικές οικονομίες τα επόμενα χρόνια.

- Οι ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στη Ν.Α. Ευρώπη και οι δραστηριότητές τους αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς κάθε χρόνο.

- Πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν συνειδητοποιήσει τα προτερήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Έχουν εκτιμήσει τις προηγμένες υποδομές της χώρας μας και την επέλεξαν ως την πύλη τους για τη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».