Σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που ανέφερε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε.
Σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που ανέφερε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια.
Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι καθοριστική καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.
Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επισήμανε.
Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα.
Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό δήλωσαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.
Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει το Reuters, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.
Στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών τόνισε εξάλλου ότι η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία αποκτά momentum, αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν υποτονικές» εξήγησε αναλυτικά και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να δράσει εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο.