Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 11:19

Bergesen: Πουλά μετοχές στο τμήμα μεταφορών φυσικού αερίου

ΣΧΕΔΙΑ, για την πώληση μετοχών, του τμήματος μεταφοράς αερίου στο Οσλο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει στην επέκταση του στόλου των τάνκερ της, κάνει η μεγαλύτερη ιδιωτική ναυτιλιακή στον κόσμο, Bergesen Worldwide Ltd., σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Worl-Wide Shipping, Andreas Sohmen-Pao.

O όμιλος, θα πουλήσει σχεδόν το ήμισυ των μετοχών της Bergesen που αγοράστηκε από την οικογένεια, στην οποία ανήκει η World-Wide Shipping Group, αντί του ποσού των 2,3 δισ. δολ, το 2003, σύμφωνα με τον Sohmnen-Pao, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. Την πώληση, η οποία θα γίνει μέσα τους επόμενους 12 μήνες, θα διαχειριστεί η UBS AG και η Carnegie ASA, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Bergesen, σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για το καύσιμο, η οποία αυξάνεται. Η ζήτησή του παγκοσμίως, ενδέχεται να διπλασιαστεί στους 250 μετρικούς τόνους, μέχρι το 2010, σύμφωνα με την RasGas, ένα venture του Κατάρ με την ExxonMobil Corp., καθώς η Κίνα αρχίζει να χρησιμοποιεί το καύσιμο, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη αυξάνουν τις εισαγωγές του.

«Υπάρχει δικαιολογημένη αισιοδοξία για τα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η Κίνα, έχει σήμερα εννέα τέτοιους σταθμούς», ανέφερε ο Thomas Soederberg, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Tribini Capital, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Η εταιρεία θα είναι ένας πραγματικός παίκτης στο αέριο».

Η Βergesen, έχει παραγγείλει 11 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2000, ενώ όλα έχουν κλείσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια leasing. Η εταιρεία, σκοπεύει να έχει στην κυριότητά της 20 τέτοια πλοία, σύμφωνα με τον Sohmen-Pao. Σήμερα ο στόλος της αποτελείται από 67 πλοία μεταφοράς αερίου.