Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 15:28

Πτωτικά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου, μετά το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, το Λάγος, για λόγους ασφαλείας.

«Η εξέλιξη αυτή θα έχει οπωσδήποτε καταστρεπτικές συνέπειες στο δολάριο», ανέφερε ο Neil Jones, επικεφαλής των πωλήσεων συναλλάγματος της BNP Paribas SA, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Αυτό θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά για το δολάριο να υποχωρήσει περισσότερο».

Το αμερικανικό προξενείο στο Λάγος έκλεισε, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με την Claudia Anyaso, εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας, στην κυβερνητική πρωτεύουσα Abuja, σε τηλεφωνική της συνέντευξη. Η ίδια, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η Βρετανία, έκλεισε με τη σειρά της το δική της πρεσβεία, στο Λάγος για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Foreign Office, στο Λονδίνο.

Εναντι του ευρώ, το δολάριο υποχώρησε στο 1,2185 στις 12:15' μ.μ. στο Λονδίνο (τοπική ώρα), από 1,2108 δολ, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Η υποχώρηση του δολαρίου επιταχύνθηκε, μετά την πτώση στο 1,2150, το όριο οι επενδυτές βάζουν νωρίτερα τις εντολές τους να πουλήσουν το αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με τον Jones.

Εναντι του ελβετικού φράγου, το δολάριο υποχώρησε στο 1,2671 από 1,2720. Μερικές φορές, οι διαπραγματευτές αγοράζουν ελβετικά φράγκα, σε περιόδους πολιτικών εντάσεων, επειδή η Ελβετία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η βρετανική λίρα διαπραγματεύθηκε στο 1,8264 δολ. από 1,8224 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το κλείσιμο των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Λάγος της Νιγηρίας, μετέδωσε πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.

H άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα, μετά το σχόλιο του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaus Leibscher, ότι η ΕΚΤ, δεν ετοιμάζεται να προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Το ευρώ φέτος βρίσκεται 11% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, καθώς η Federal Reserve των ΗΠΑ, αυξάνει το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των τραπεζών και η ΕΚΤ το διατηρεί αμετάβλητο, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, κλονίζεται.

Το δολάριο πλησίασε το 1,20 έναντι του ευρώ, επίπεδο, στο οποίο είχε να ανέλθει από τον Αύγουστο, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, αυτήν την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση το αμερικανικό νόμισμα, ακολούθησε πτωτική πορεία. Εναντι του γιέν διαπραγματεύθηκε στα 109,04 από 108,91 που ήταν αργά χθες.